Juhani Palmun vasemman käden sormet ja jalka amputoitiin reilu kaksi vuotta sitten – miehen terveydentilassa tapahtui käänne kesällä

Juhani Palmu kommentoi vointiaan MTV Uutisten haastattelussa.

Taidemaalari Juhani Palmu on viettänyt vaimonsa Leila Palmun kanssa rentouttavan kesän kotonaan Alahärmässä. 

Juhanilla on ollut viime vuosien aikana terveysmurheita, sillä hän joutui tulipalo-onnettomuuteen 2,5 vuotta sitten jo toistamiseen. Ensimmäisen kerran Juhani joutui palo-onnettomuuteen vuonna 2017.

Juhani sai vuoden reilu pari vuotta sitten vakavia palovammoja vasemmalle puolelle kehoaan. Sen lisäksi Juhanin vasemman käden sormet ja vasen jalka polven yläpuolelta jouduttiin amputoimaan.

Juhani kertoo voinnistaan MTV Uutisten haastattelussa.

– Toipuminen on ollut hidasta, mutta se on mennyt suunnitelmien mukaan. Nyt on valoa tunnelin päässä. 

– Kivut loppuivat pari kuukautta sitten ja enää ei ole kipuja. Se on pääasia. Joudun käyttämään tiettyjä lääkkeitä, ettei kivut tule takaisin, Juhani kertoo.

Maalaaminen on edelleen lähellä Juhanin sydäntä.

– Syksyllä maalaan uusia tauluja. 

Palmut ovat asuneet parin reilun vuoden ajan Alahärmän keskustassa. 

– Täällä on esteetön kulku. Meillä on koti ja galleria yhdessä, yhteensä 500-neliötä. Juhani ei ole maalannut kesällä, kun olemme yrittäneet olla ulkona. Nyt pitää nauttia. Juhanin vanhoista öljymaalauksista on kuitenkin tullut muun muassa tyynynpäällisiä, pyyheliinoja ja mukeja. Meillä piisaa koko ajan uusia ideoita, Leila kertoo. 

Parin kotona on myös uima-allas, joka on ollut erityisesti Leilalla kovassa käytössä. Hän myös toivoisi, että myös Juhani pääsisi joskus uimaan.

– Juhanille tarvitsisi saada jotkut apuvälineet, että hän pääsisi uimaan. Juhani tykkään uida ja se on hyvä muoto liikkua ainakin hänen tapauksessaan. 

Viime vuonna Juhani vietti viikon hoitolaitoksessa, mutta lopulta mies pääsi omaan kotiinsa. Leila toimii miehensä omaishoitajana.

– En halua Juhania hoitolaitokseen, eikä hänkään halua. Hän on niin pitkään kanssani kotona, kun hengitän. Meille on tärkeää läheisyys. 

Ensi vuonna Palmujen perheessä on luvassa suuret juhlat, kun Juhani täyttää 80 vuotta.

– Varmaan ainakin 300 ihmisistä on tulossa, Juhani vihjaa.

– Juhani antoi lupauksen, että elää vielä 80-vuotiaaksi. Meillä on iso piha ja iso talo, järjestämme hyvät juhlat. Kokki on jo sovittu, Leila jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat