Joulusydämet

Joulun aikaan joulutortut ovat klassikko. Tässä uusin resepti on ihanille joulusydämille, jotka voi valmistaa samasta taikinasta kuin tortut.

Perinteisesti tortut leivotaan joko torttu- tai voitaikinasta. Voitaikina on valmistettu voihin, joka on vähälaktoosista ja Torttutaikina on valmistettu kasvimargariiniin, joka on laktoositonta. Joululeivontaan sopii myös lehtitaikina. Se on kaulittu ohuemmaksi ja siitä syntyy kätevästi esim. pasteijoita tai muita pikkuherkkuja, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu. Valmiit taikinalevyt ovat hyvin lehteviä ja niihin on saatu koneellisesti yli 100 kerrosta, siksi ne kohoavat kauniisti paistettaessa.

Em. lehtevissä valmiissa taikinoissa ei ole sokeria, kananmunaa eikä säilöntäaineita, joten ne sopivat monenlaisiin ruokavalioihin, kunhan muistat huomata erityisruokavaliot tarvittaessa myös täytteissä. Esim. alla olevasta ohjeesta saat munattoman, kun jätät pois voitelun ja sihtaat valmiiden sydämien päälle tomusokeria.

Joulun lehtevät sydämet

  • 1 pkt Torttu-, Voi- tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)
  • Voiteluun:
  • kananmunaa
  • Täyte:
  • 1 pss kuivattuja luumuja
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tlk kuohukermaa (2 dl)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tlk maitorahkaa (250 g)
  • 2 rkl konjakkia, punssia tai rommia

Kuumenna uuni 225-asteiseksi.

Ota taikinalevystä isohkolla sydänmuotilla sydämiä tai leikkaa sydämet terävällä veitsellä. Reunapaloista voit ottaa koristeeksi pikkusydämiä tai muita kuvioita.

Voitele kuviot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista lehteviksi ja kauniin värisiksi 225-asteisen uunin keskitasolla, paistoaika on n. 10 minuuttia.

Valmista täyte: Tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä tai käytä tölkki (250-300 g) valmista luumumarmeladia. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Tarkista maku mieleiseksi.

Halkaise jäähtyneet sydämet kahtia ja täytä ne ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat