Joulun kalatuotteissa piilee vaara – ethän toimi näin?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa joulupöydän ruokatuotteiden listeriavaarasta. Erityisesti kalan kanssa kannattaa olla tarkkana.

Listeriabakteeria on todettu Suomessa säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suositteleekin, etteivät riskiryhmiin kuuluvat söisi näitä tuotteita kuumentamatta. Riskiryhmiin kuuluvat erityisesti vanhukset, raskaana olevat naiset sekä vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt.

Pahimmillaan listerioosi ilmenee vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena ja voi johtaa jopa kuolemaan. Elintarvikkeiden hyvällä käsittelyhygienialla voidaan vähentää elintarvikkeiden listeriariskiä.

Älä jätä kalaa huoneenlämpöön

Listerioosin voi välttää elintarvikkeiden oikeanlaisella käsittelyllä. Joulupöydän kalaa ei esimerkiski missään nimessä saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön.

Nämä ovat yleiset suositukset listerioosin välttämiseen:

-Kypsennä kaikki liha huolellisesti

-Pese kaikki tuoreet vihannekset ja pese sekä kuori juurekset huolellisesti ennen syömistä

-Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruuista ja valmisruuista

- Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä elintarvikkeita

- Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle 6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään 3 °C

- Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden on hyvä välttää tiettyjä tuotteita. Lisätietoja saat Eviran sivuilta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat