Mainos

”Jos todistaja pelkää, häntä suojellaan oikeudessa”

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin eilen, että Suomessa on vaikea suojautua hengenvaarallisilta uhkaajilta, koska todistajansuojeluohjelmaa ei ole. Keskusrikospoliisin mukaan Suomi on ainoa EU-maa, jossa valtio ei takaa todistajan turvallisuutta.

Mikäli oikeuteen asti päädytään, todistaa tai asianomistajaa pystytään suojelemaan monin eri tavoin. Oikeusministeriön oikeushallinto-osaston tuomioistuinyksikön ylitarkastaja Jarkko Mannerhovi sanoo, että lain mukaan niin sanottua pelkäävää todistajaa voidaan kuulla oikeudessa asianosaisen olematta läsnä.

– Tarkoittaa käytännössä sellaista järjestelyä, että todistaja tai asianomistaja eivät kohtaa vastaajaa kasvokkain oikeudessa.

Todistus kopista tai videoyhteyden kautta

Mannerhovin mukaan joissain käräjäoikeuksissa on erillinen, lasi-ikkunalla varustettu koppi, josta näkee vain toiseen suuntaan. Kevyemmässä versiossa istuntosaliin on liikuteltavilla sermeillä tehty erillinen tila, missä todistaja voi olla.

– Henkilö voi olla myös kokonaan istuntosalin ulkopuolella toisessa huoneessa, ja sieltä on mikrofonilla ja kaiuttimella ääniyhteys istuntosaliin.

Mannerhovi sanoo, että tulevia tuomioistuintiloja pyritään suunnittelemaan niin, että todistajaa voidaan kuulla videoneuvottelulaitteiden avulla.

– Isoimmissa käräjäoikeuksissa voi olla kymmeniä saleja. Videoneuvotteluyhteyden avulla pelkäävän todistajan kuuleminen voidaan suorittaa missä tahansa salissa. Yksi erillinen tila pelkäävää todistajaa varten, ja videoyhteys siihen tilaan.

– Ratkaisumalleja on useita, mutta ihan varmasti jokaisessa käräjäoikeudessa ja istuntopaikassa tällainen järjestely on mahdollinen tavalla tai toisella.

Lain mukaan todistajaa suojellaan istunnossa, jos tuomioistuin harkitsee tämän soveliaaksi ja menettely on tarpeen.

– Jos todistaja sanoo pelkäävänsä vastaajaa, tarve yleensä täyttyy siinä. Jos tällainen tieto tuomioistuimella on, niin kyllä se (pelkäävän todistajan kuuleminen) järjestely aina tehdään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.