Jos telkkarisi kuva paranee tiistaina kuin taikaiskusta, älä hämmenny – kanavapaikat vaihtavat järjestystä lähes kahdessa miljoonassa kodissa

Muistatko vielä lumisateen? 0:30
Jonnet ei muista! Ennen vanhaan televisio-ohjelman loputtua kuvaruudusta näkyi pelkkää "lumisadetta".

Kaapelitelevisioverkon kanavapaikoissa tapahtuu tiistaina 31.8.2021 iso muutos, kun tv-kanavien teräväpiirto- eli HD-versiot vaihtavat paikkaa perustarkkuuksisten versioiden kanssa ja siirtyvät kanavaluettelossa ensimmäisiksi.

Toistakymmentä vuotta sitten kaapeliverkossa käynnistyneistä teräväpiirtolähetyksistä on tullut uusi normaali, ja valtaosa kaapeliverkon katsojista omistaa HD-vastaanottimen. Kaikki eivät kuitenkaan katso HD-lähetyksiä, vaikka oma televisio niitä tukisikin.

FiCom ry kertoo, että alan toimijat ovat päättäneet muuttaa kanavien numerointia kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa siten, että jatkossa kanavien HD-versiot löytyvät kanavalistauksesta ensimmäisinä.

Muutoksen myötä esimerkiksi MTV3 HD -kanava löytyy kanavapaikalta 3, kun tähän asti siltä kanavapaikalta on löytynyt MTV3:n perustarkkuuksinen lähetys. Perustarkkuuksinen lähetys siirtyy kanavapaikalle 23 eli sille kanavapaikalle, josta tähän asti on löytynyt MTV3-kanavan HD-versio.

Kanavahaku voi olla tarpeen

Muutostyö alkaa kaapelitelevisioverkoissa tiistaina 31. elokuuta 2021 kello 10, ja työn odotetaan valmistuvan tiistain aikana.

Uusissa televisiovastaanottimissa muuttuneet kanavapaikat havaitaan automaattisesti, mutta mikäli oma televisio on jo vähän iäkkäämpää mallia, tulee kanavat hakea uudelleen television asetuksista. Lisätietoja ja apua on saatavissa omalta kaapelitelevisio-operaattorilta, kuten esimerkiksi Telialta, DNA:lta tai Elisalta.

Kanavanumeroinnin muutos ei koske antennitelevisioverkkoa tai muita lähetystekniikoita kuin kaapeli-tv-verkkoa.

Traficomin mukaan kaapelitelevisiota katsottiin vuonna 2020 noin 1,8 miljoonassa suomalaiskodissa.

Lähde: FiCom, Traficom

Artikkelia muokattu 31.8. klo 9.00: Päivitetty kaapelitelevisioliittymien määrä vuoden 2020 tietoihin.

Lue myös:

    Uusimmat