"Jos suomalaiset jättäisivät tämän ruoka-aineen, lääkäreistä tulisi työttömiä"

Liika sokerin syönti tekee suomalaiset sairaiksi.

– Suomalaiset syövät liikaa sokeria ja pitkälle jalostettua ruokaa. Siksi he ovat sairaita. Jos ihmiset söisivät terveellisemmin, lääkäreitä kohtaisi massatyöttömyys, Rauli Mäkelä sanoo.

Liika sokerin syönti ilmenee monenlaisina oireina.

– Tyypillisesti iho alkaa kutista ja ihottuma lehahtaa pahemmaksi. Vatsa alkaa turvota käymisen ja kaasunmuodostuksen takia. Sellaisilla naisilla, joilla on taipumusta emättimen hiivatulehduksiin, emätin alkaa hyvin pian karkin syömisen jälkeen oireilla, Mäkelä luettelee.

Sokeria voi välttää esimerkiksi laittamalla karkit ja limsat pannaan.

– Sokerin pitää olla harvinaista juhlaruokaa. Arkiruoassa pitää riittää hedelmien ja marjojen oma luontainen makeus – sokeria ei pidä lisätä.

Pari teelusikallista ei haittaa

Mikä sitten olisi hyvä määrä sokeria?

– Jos sokeria syö pari teelusikallista päivässä, sillä ei ole käytännössä mitään vaikutusta terveyteen. Lihaleikkeen tuoteselosteessakaan yhtenä pienenä aineena mainittavalla sokerilla ei ole väliä. Ei sokeri sentään myrkkyä ole, Mäkelä sanoo.

– Mutta jos sitä alkaa mättää ruokalusikoittain ja merkittävänä kalorin lähteenä, kuten nykyään tehdään yhä enemmän ja enemmän, vaikutuksia tulee. Sokeri sotkee välttämättömien rasvahappojen kemiaa, Mäkelä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat