Valitsetko sinäkin hellekesän virvokkeeksi juoman, jonka kyljessä on light-merkintä? Lue, mitä lääkäri Antti Heikkilä sanoo keinotekoisesti makeutetuista kurkunkostukkeista.
Kauppojen hyllyt notkuvat tänä päivänä tuotteita, joita mainostetaan light-tunnuksella. Vähäkalorinen, sokeriton makunautinto kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta − ja sitä se myös on.
Maku, joka sokerin poisjättämisen myötä katoaa tuotteesta, saadaan palautettua takaisin keinotekoisesti. Yksi yleisimmistä keinotekoisista makeutusaineista, aspartaami, on noussut viime aikoina tapetille.
Hetki sitten uutisoitiin, että EU:n komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa aikaistamaan aspartaamin käyttöturvallisuuden tutkimusta. Aspartaamin turvallisuus oli määrä arvioida seuraavan kerran vasta vuonna 2020.
− Mielestäni tämä kertoo siitä, ettei koko totuutta aspartaamista ole kerrottu julkisesti. Sieltä on löytynyt jotain, mitä halutaan nyt tutkia, Antti Heikkilä kommentoi.
Heikkilä huomauttaa, että aspartaamin yhteys muun muassa syöpään ja käytöshäiriöihin on ollut jo pitkään tiedossa. Aspartaami oli pitkään kiellettyjen listalla, kunnes se löi komeasti läpi Yhdysvaltojen ex-presidentti George Bushin hallintokaudella.
Vaarallinen metanoli
Ongelmat aspartaamin suhteen alkavat, kun makeutusaine hajoaa ihmisen elimistössä fenyylialaniiniksi ja metanoliksi. Heikkilä painottaa, että metanoli on hurja myrkky, johon tulee suhtautua kaikella vakavuudella.


