Jope Ruonansuusta dokumentin tehneet löysivät arkiston aarteen  – ”Tätä ei kukaan ole nähnyt lähes 50 vuoteen”

7:43
Jope Ruonansuun ystävät ja dokumentaristit oppivat taiteilijasta myös uusia puolia.

Heinäkuussa 2020 kuollut kansantaiteilija Jope Ruonansuu saa oman dokumenttielokuvansa, kun Jope Ite -elokuva tulee ensi-iltaan ensi viikolla.

Dokumentin ohjaaja ja Jopen pitkäaikainen työkaveri Marko Talli kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa elokuvan syntyneen osittain Jope Ruonansuun oman toiveen pohjalta.

–Teimme yhdessä Jopet-show’ta noin kymmenenkunta vuotta sitten, ja silloin Jopen unelmana oli tehdä oma pitkä elokuva. Meidän piti tehdä fiktiivinen elokuva rekkamies Maurista ja veimmekin sitä eteenpäin, mutta se ei koskaan valmistunut. Kun Jopesta aika jätti, otimme asian pöydälle, ja päätimme tehdä Jopesta dokumenttielokuvan, että hän saa vihdoin sen oman elokuvansa, Talli sanoi.

Dokumentin tekijät löysivät arkistomateriaalia etsiessään myös varsinaisen arkiston helmen.

– Elokuvan leikkaaja Nikke Bagge kuuli radiohaastattelusta, että Jope olisi joskus teinivuosina tehnyt lyhytelokuvan. Sitä lähdettiin kissojen ja koirien kanssa etsimään. Jopen vanha kuraattori sitten kertoi, että se löytyy häneltä.

Elokuvan käsikirjoittanut, Jopen ystävä Mika Räinä äimistyi löydöstä.

– Sitä ei ole kukaan nähnyt vajaaseen 50 vuoteen missään. Se oli hämmentävää, kun se löytyi, että eihän tämä voi olla totta.

Mika Räinä sanoo paikallisradioiden olleen iso osa Ruonansuun suosion kasvussa. Paikallisradioiden kanavilla sai revitellä.

– Hän teki [paikallisradioissa] ruohonjuurityötä, ja saavutti valtavan fanikunnan.

– Monella muulla olisi ollut vastaava tilaisuus. Ruonansuun persoona oli kuitenkin sellainen, että kun  hän meni lavalle, oli hän sydän auki, estoton ja rajaton. Se hänen esiintymisensä oli vastaanpanematonta, Räihä muisteli.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja