Jopa satoja ydinvoimaloita puretaan eri puolilla Eurooppaa –Suomesta VTT lähdössä mukaan purkubisnekseen

Ydinvoimaloiden purkaminen on miljardibisnestä 7:29
Miten ydinvoimaloita puretaan?

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan Euroopassa on parisataa purkamista odottavaa ydinvoimalaa. Tämä on bisnes, jossa VTT haluaa olla mukana.

VTT:n mukaan sekä suomalaisella digiosaamisella että koneenrakennustaidolla on käyttöä, kun maailman ydinvoimalakanta tulee purkuikään.

Projektinjohtaja Markus Airila VTT:ltä sanoi MTV:n Uutisaamussa, että purettavia voimaloita on jonossa, osa pitäisi purkaa melko pikaisestikin.

– Viimeisimmän näkemäni raportin mukaan Euroopan laajuisesti purettavia voimalaitoksia on parisataa. Suurimmat maat ovat Iso-Britannia ja Ranska. Saksassa ja Ruotsissa on tehty poliittinen päätös ydinvoimaloiden alasajosta, eli sieltä tulee ripeällä aikajänteellä kohtalaisen suuri määrä reaktoreita purkuun.

Teknologian tutkimuskeskus on hiljattain käynnistänyt hankkeen, joka kokoaa yhteen suomalaisosaamista ydinvoimaloiden purkutalkoisiin.

– Markkina kasvaa nopeasti ja on nähty, että Suomi voisi päästä mukaan hyvin valituilla osaamisalueilla. Toki suuri osa työstä keskittyy kunkin maan omien operattorien tehtäväksi. Purkamisen ympärille syntyy kuitenkin lisää markkinoita, ja siinä Suomi voi olla mukana, Airila sanoo.Lue myös:

    Uusimmat