Jokereiden yllä liikaa kysymysmerkkejä, yhteydenotot SM-liigaan hiljenivät Teemu Selänteen joukkojen vetäydyttyä – "Näytti siltä, ettei tilanne etene"

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi MTV Urheilulle syyt siihen, miksei sarja ota vastaan lisenssihakemuksia kaudelle 2023-24.

SM-liiga tiedotti torstaina, ettei se aio vastaanottaa yhtäkään sarjan ulkopuolelta tulevaa liigalisenssihakemusta kaudelle 2023-24. Päätöksen taustalla on Helsingin Jokereiden paluusuunnitelmien ympärillä pyörinyt keskustelu ja epätietoisuus siitä, saako Jokerit luotua ammattimaisen ja toimivan organisaation tarvittavan nopealla aikataululla.

– Halusimme rauhoittaa tilanteen ja varmistaa sekä Liigan että suomalaisen huippujääkiekkoilun edun tässä tilanteessa. Halusimme varmistaa sen, että mahdollisilla Liigaan pyrkivillä tahoilla on aikaa valmistautua ja tehdä kotityöt todella hyvin, minkä jälkeen hakevat liigapaikkaa, Hiltunen perustelee MTV Urheilulle.

Jokereiden paluuprojektin yllä leijaili niin paljon riskejä ja kysymysmerkkejä, että parempi oli viheltää peli ajoissa poikki.

– Suurin riski oli valmiusaste. Miten paljon töitä se vaatii, että pystyy pitkäjänteisesti pärjäämään ja selviytymään Liigassa. Yritykseen liittyy olosuhteet, organisaatio, urheilutoimi ja yhteistoiminta junioriseuran kanssa sekä kumppanit ja pääomistus. Tässä oli niin paljon asioita auki meidän silmissämme, tai etenivät hitaasti. Liigan osakkaat kokivat, ettei ole oikea aika mennä nopealla aikataululla eteenpäin, vaan valmistella nämä perusasiat kunnolla, Hiltunen perkaa SM-liigan tuoreen päätöksen taustoja.

KHL:n jättänyt Jokerit ilmoitti jo huhtikuussa tähtääväänsä takaisin SM-liigaan kaudesta 2023-24 lähtien. Siitä lähtien Jokerit ja seuran omistajana toiminut Jari Kurri aloittivat kartoittamaan seuranomistuskuvioita.

Teemu Selänteen tähdittämä Naurava Narri Oy ilmaisi halunsa tuoda Jokerit takaisin SM-liigakartalle ja oli kesän mittaan yhteydessä SM-liigaan lisenssihakemukseen liittyen. Jokereiden osalta keskustelua on käyty myös Kurrin ja Helsingin Jokerit ry:n kanssa.

– Olen itse ollut yhteydessä Nauravaan Narriin, olen ollut yhteydessä Jari Kurrin kanssa loppukesästä, sekä myös Kati Kivimäki (SM-liigan toimitusjohtaja) on ollut suoraan yhteydessä Jokerit Ry:hyn. Muihin tahoihin emme ole olleet yhteyksissä, Hiltunen kertoo.

Naurava Narri ilmoitti vetäytyvänsä Jokereiden liigahankkeesta 21. elokuuta. Muutaman päivän kuluttua Jokerit ry ilmoitti luovuttaneensa Jokerit-tavaramerkin uuden taustayhtiön hallinnoitavaksi pitkällä sopimuksella. Samalla Jokerit ry toimii myös itse taustayhtiön osaomistajana.

Nauravan Narrin vetäytymisen jälkeen kukaan ei ole ollut yhteydessä SM-liigaan Jokereiden hakemukseen liittyen.

– Kun tuli ilmoitus, ettei Naurava Narri, jonka kanssa kävimme asioita läpi muutamassa istunnossa, ole mukana, niin sen jälkeen ei ole tullut kenenkään muun taholta konkreettista ilmoitusta tai lähestymistä, että hakemus tulee sisään. Näytti enemmänkin siltä, ettei tilanne etene. Tämä oli iso kokonaisuus, jossa oli paljon avonaisia asioita, Hiltunen sanoo.

Mestiksen kautta SM-liigaan

SM-liiga tiedotti myös, että jatkossa liigalisenssiä mielivien seurojen on ponnistettava Mestiksen kautta kohti Suomen pääsarjaa.

– Olimme yksimielisesti sitä mieltä, että Mestiksen kautta on järkevin reitti valmistautua täysammattilaissarjaan, Hiltunen sanoo.

SM-liiga haluaa täten huolehtia siitä, että myös Mestiksen kilpailukyky säilyisi.

– Olemme saaneet rapaa, ettei Liiga välitä Mestiksestä. Edelleen Mestis on meille ja suomalaiselle huippujääkiekkoilulle tärkeä. Tämä on yksi osoitus siitä, että kun Mestiksen kautta tänne voidaan jatkossa nousta. Se antaa myös suoran tuen Mestiksen kehittämiselle.

– Kiekko-Espookin on ilmoittautunut mukaan, jolloin hekin ovat tasavertaisessa asemassa hakemaan ja kilpailemaan liigaosakkuudesta. Se antaa Mestis-seuroille optimismia rakentaa sitä omaa toimintaa.

Kiekko-Espoo on rakentanut omaa projektiaan kohti SM-liigaa jo useamman vuoden ajan. Seura on ilmoittanut SM-liigalle hakevansa liigalisenssiä kaudelle 2024-25.

– Olemme saaneet tiedon, että he aikovat hakea lisenssiä 2023 syksyllä kaudelle 2024-25. Jos Jokerit on mukana ja heillä on asiat kunnossa, mitä toivomme, meillä on pääkaupunkiseudulta vähintään kaksi Liiga-paikkaa tavoittelevaa organisaatiota. Voihan olla, että Mestiksestä nousee vielä joku muu tähän kuvioon, Hiltunen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja