Petteri Sihvonen ylistää SM-liigan jyrkkää Jokerit-päätöstä – yksi sivupiirre aiheuttaa parranpärinää

6:25
Videolla läpikäynnissä SM-liigaan ja Jokereihin liittyvät tuoreimmat käänteet.

Jääkiekon SM-liiga ilmoitti tänään torstaina suoraviivaisesti sen, ettei Helsingin Jokereita nähdä sarjassa kaudella 2023–24. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ylistää Liigan jyrkkää ulostuloa. Sihvonen ei ole kuitenkaan varma siitä, onko esiin nostettu Mestis-reitti luonteva linja Jokereiden kohdalla.

SM-liiga tiedotti torstaina, ettei kaudelle 2023–24 tulla myöntämään uusia liigalisenssejä. Tämä tarkoittaa sitä, että KHL:stä lähtenyt Jokerit ei tule pelaamaan SM-liigassa ainakaan kahdella seuraavalla kaudella.

Jokereiden liigahankkeen yllä on käyty kovaa julkista pyörittelyä. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mielestä SM-liiga vihelsi juuri oikealla hetkellä pelin poikki.

– Tuo oli todella hyvä ja kova päätös. Ajoitus oli aivan täydellinen. Jokereiden ympärillä käyty keskustelu meinasi karata käsistä. Tuo oli yksi SM-liigan historian jämäkimmistä päätöksistä. SM-liiga ei voi olla sellainen sarja, johon kävellään kahdessa kuukaudessa sisään, Sihvonen kommentoi.

SM-liiga halusi ottaa asiassa aikalisän. Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen painotti tiedotteessa sitä, että lisenssihakemukset pitäisi tehdä ”riittävän huolellisesti”. Epäsuora viittaus kohdistui siihen, miten Jokereiden liigahankkeen ympärille oli noussut kovaa kohinaa.

Tapetilla ovat ehtineet olla muun muassa se, miten Teemu Selänteen ympärille verhoutunut Naurava Narri Oy vetäytyi pois hankkeesta, kun se ei löytänyt yhteisymmärrystä Jokerit ry:n kanssa. Esiin ovat nousseet myös Jokereiden nykyomistajan Jari Kurrin väitetyt vaatimukset sekä se, miten seuran entisen nokkamiehen Hjallis Harkimon poika Joel Harkimo olisi liittynyt mukaan seuran ostotalkoisiin.

Mestis-kortti

SM-liiga kehotti tuoreessa tiedotteessaan liigalisenssiä tavoittelevien organisaatioiden hakeutumaan ensin Mestikseen. Liiga kertoi myös, että Kiekko-Espoo on esittänyt halukkuutensa liittyä mukaan suomalaisen kiekkoilun pääsarjaan.

Sihvonen ei täysin osta ajatusta siitä, että Jokereiden olisi syytä hakea vauhtia Mestiksestä.

– Pidän vähän kohtuuttomana, että uuden omistajatahon pitäisi näyttää ensin kykynsä Mestiksessä. Sitten kun seuran takana on uskottava paketti, niin silloin Mestis on vähän teennäinen vaatimus, Sihvonen miettii.

– Samaan aikaan tämä ilmoitus varmistaa sen, että kaiken maailman onnenonkijat tippuvat pois kelkasta, kun hanketta pitää pitkäjänteisesti kehittää, Sihvonen huomioi.

SM-liiga on ilmaissut aiemmin, ettei se hyväksy Jokereiden liigahankkeen kohdalla minkäänlaisia kytköksiä Venäjän suuntaan. Tällä päätöksellä se viestitti sitä, että esimerkiksi Jokereiden nykyomistaja Jari Kurri ei voi olla enää liigahankkeessa mukana.

– Tuntuu siltä, että pienikin Venäjä-viite on SM-liigalle kuin punainen vaate. Tuo on arka kysymys tällä hetkellä. Samaan aikaan vaikutti siltä, että kun Harkimoiden nimi ponnahti esille, karvat nousivat pystyyn, Sihvonen tulkitsee Liigan tuoretta tiedotetta.

Räväkkää linjavetoa, mutta mihin fokus pitäisi ohjata?

Torstaina julki tulleen tiedotteen lisäksi Liiga on harjoittanut hyvin avointa viestintälinjaa lisenssihakemusten ja Jokereihin liittyvien kysymysten kohdalla.

– Pitää oikein erikseen kehaista sitä, mitä tuoreeltaan on nähty. SM-liigan viestintä oli pitkään hyvin epämääräistä. Nyt tekemiseen on tullut ryhtiä, Sihvonen näkee.

Sihvonen toivoo, että tuoreet, jämäkät linjaukset heijastuisivat myös toiseen isoon teemaan. Jokereiden ja Kiekko-Espoon liigahakemusten yhteydessä huomio kiinnittyy SM-liigan sarjajärjestelmään.

Onko Liiga ajautumassa ratkaisuun, jossa sarjassa nähtäisiin jopa 17 joukkuetta (15 nykyistä ja kaksi uutta)? Vai pitäisikö koko järjestelmä laittaa täysmittaiseen remonttiin?

Sihvosen mukaan Liiga voisi nyt ajaa niin sanotun 10+10-mallin sisään.

– Nyt olisi aikaa pohtia järjestelmää. Samaan aikaan SM-liiga voisi alistaa itsensä voimakkaammalle keskustelulle. Tärkeää on pohtia, että mikä on aidosti suomalaisen jääkiekkoilun etu. SM-liiga ei voi sitä yksinään päättää, Sihvonen viittaa joukkuemääräkysymykseen.

– Koska fakta on se, että ei keskustelu vahingoita millään tavalla Liigaa. Valta on kuitenkin loppupeleissä nykyisillä 15 osakkaalla, Sihvonen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja