SM-liiga jätti epätietoisuuteen – Kiekko-Espoo laittoi tuulemaan: syyt hurjiin tappioihin julki

Rubinstein: Näin Kiekko-Espoon pomo arvioi espoolaisten valmiutta SM-liigaan 5:39
Näin Kiekko-Espoon puheenjohtaja Ami Rubinstein arvioi espoolaisten valmiutta SM-liigaan.

Kiekko-Espoon puheenjohtaja Ami Rubinstein perustelee, minkä takia SM-liigaan pyrkivä seura teki viime tilikaudella tappiota peräti 397 000 euroa.

Mestiksessä viime kaudet pelannut Kiekko-Espoo kasvatti liikevaihtonsa aiemman tilikautensa 646 000 eurosta 950 000 euroon kaudelle 2022–23. Siinä missä aiempana tilikautena tulos oli kuitenkin ollut vielä hienoisesti voitollinen, viime kaudella tappiota kertyi 397 000 euroa.

Liigalisenssihakemuksen tulevalle kaudelle tässä kuussa jättävä Kiekko-Espoo teki puheenjohtajansa Rubinsteinin mukaan tietoisen päätöksen. Panostukset Mestiksessä matkalla kohti SM-liigaa olisivat voimakkaita ja Liiga-unelmaan järkähtämättä uskonut seura olisi valmis hyväksymään taloudelliset tappiot. 

Kiekko-Espoo näki satsaukset järkevänä investointina Liiga-valmiuteen samalla tiedostaen, että ”on erittäin haastavaa yrittää rakentaa Liiga-tason toimintaa Mestiksen realiteeteilla”.

Rubinstein ei päästä SM-liigaakaan piiloutumaan, vaan kertoo, että Kiekko-Espoo ei saanut viime syksynä Liigalta tarkkaa tietoa, millaista urheilullista menestystä sen pitäisi liigapaikan eteen saavuttaa, vaan vain "suuntaviivan" urheilullisesta uskottavuudesta.

Kiekko-Espoo päätti, ettei riittävän kovasta urheilullisesta menestyksestä saisi jäädä epäselvyyttä, ja lähti rakentamaan Mestis-joukkuetta niin, että se voittaisi Rubinsteinin sanoin "kaiken mahdollisen". Espoo sen myös teki: se juhli Suomen cupin voittoa, voitti Mestiksen runkosarjan kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja vei Mestiksen mestaruuden.

– Kulunnousut ovat tapahtuneet siinä, että olemme rakentaneet Mestiksen voittavan joukkueen varmuudella ja olemme lähteneet vahvistamaan toimisto- ja työntekijäpuoltamme, että olisimme mahdollisimman Liiga-valmiita, Rubinstein sanoo.

Rubinstein kuvaa lisäksi Kiekko-Espoon olosuhdekustannuksia, käytännössä hallikuluja, ”äärettömän suuriksi”.

– Kulutaso täällä on korkea Liiga-seuroihinkin verrattuna, ja lähdimme viime kaudella tekemään Liiga-tason ottelutapahtumia, vaikka meillä ei ollut yleisömäärä kauttaaltaan vielä niin korkea.

Rubinstein summaa:

– Tuolla 400 000 euron tappiolla varmistimme sen, että olemme tänä syksynä tilanteessa, jossa pystymme laittamaan kilpailukykyisen ja menestyvän lisenssihakemuksen Liigaan sisään.

– Se, että olisimme aikaisemmin päässeet lisenssihakemuksen kimppuun, olisi ollut erittäin arvokasta, mutta meille on pääasia, että olemme valmistautuneet siihen, että lähdemme täyttämään hakemusta tässä kuussa joka tapauksessa. Tässä kuussa se puristetaan kasaan.

"19 erittäin hyvää sijoittajaa"

Kim Hirschovits avaa Kiekko-Espoon suunnitelmaa SM-liiga-unelmasta – "Tilanne, jossa olemme halunneet olla" 3:19
Kiekko-Espoon urheilutoimenjohtaja Kim Hirschovits avaa seuran suunnitelmaa SM-liigaunelmasta.

Kiekko-Espoo arvioi liikevaihtonsa nousevan tällä kaudella 1,2 miljoonaan euroon. Se haluaa viedä Liiga-valmiuttaan "mahdollisimman korkealle tasolle jo tässä vaiheessa" ja on lähtenyt rakentamaan joukkuetta, josta mahdollisimman moni voisi pelata tulevalla kaudella SM-liigaa.

– Tähtäämme tuloksessa siihen, että pääsemme nollaan, mutta olemme valmistautuneet siihen, että voimme 200 000 eurolla vielä panostaa tähän kauteen, jotta pääsemme aloittamaan Liiga-taipaletta puhtaalta pöydältä, Rubinstein setvii.

Kiekko-Espoo kerää parhaillaan Liiga-rahoitusta. Se on saanut sitoumuksia jo kolmen miljoonan euron edestä, ja potti on tulossa Rubinsteinin mukaan nousemaan, kun mukaan ollaan ottamassa lisää sijoittajia.

– Meillä on tällä hetkellä 19 erittäin hyvää sijoittajaa, jotka tuovat meille sijoitusrahan lisäksi erittäin paljon osaamista ja apua tämän toiminnan kehittymiseen muutenkin.

– Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että seuraavien vuosien aikana kun Liiga-polkua käynnistellään, ruvetaan urheilutoiminnan ohessa rakentamaan liiketoimintaan muita vertikaaleja, millä tuemme jääkiekkoliiketoimintaa.

Sikäli kuin vahvaa juniorityötäkin tekevä Kiekko-Espoo hyväksytään SM-liigaan, se aikoo pelata ensi kauden noin viiden miljoonan euron budjetilla.

– Tavoitteena on olla operatiivisesti nollatuloksessa heti ensimmäisellä liigakaudella.

Liigaviikko: SM-liiga teki täyskäännöksen – Petteri Sihvonen iski kiinni lisenssihakemustapaukseen 13:33
Liigaviikko: SM-liiga teki täyskäännöksen – asiantuntija Petteri Sihvonen iski kiinni lisenssihakemustapaukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat