Näin Jokerit voisi palata SM-liigaan – venäläisoligarkkeja koskeviin kysymyksiin saatava pian vastauksia: "Kyllähän tässä aika on erittäin tiukoilla"

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, miten KHL-seura Jokerien mahdollinen paluu kotimaan pääsarjaan voisi toteutua. Aikataulu on äärimmäisen tiukka ensi kautta ajatellen.

Itäisen jääkiekkoliigan tulevaisuus on Venäjän hyökkäyssodan ja maata uhkaavan taloudellisen romahduksen myötä vaakalaudalla. Vielä enemmän hämärän peitossa on Jokerien mahdollisuus ylipäätään osallistua koko venäläissarjan toimintaan, kun lännen pakotteet ja yleiset asenteet itänaapuria kohtaan ovat ankarimmillaan sitten kylmän sodan.

Mitä ilmeisemmäksi KHL:n ongelmallisuus suomalaiselle joukkueelle on muuttunut, sitä enemmän on alettu kuiskutella Jari Kurrin omistaman helsinkiläisseuran paluusta SM-liigaan. Mitään konkreettista liikehdintää asian edistymiseksi ei kuitenkaan ole ainakaan vielä tapahtunut.

MTV Urheilun pyynnöstä SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen selvittää, mitä pitäisi tapahtua, jotta Jokerit nähtäisiin kotimaan pääsarjassa jo ensi kaudella.

Hiltusen mukaan Jokerien pitäisi ensin tietenkin ilmaista kiinnostus tulla SM-liigan osakkaaksi.

– Tämän aloitteen pitää tulla Jokereilta, ja sen jälkeen prosessi lähtisi liikkumaan meidän puoleltamme, Hiltunen pohjustaa.

– Sitten lähdettäisiin käymään läpi neuvotteluja osakkuudesta. Siihen liittyisi osakassopimuksen täyttämät asiat ja niihin sitoutuminen. Samassa kontekstissa keskusteltaisiin myös Jokerien liigakelpoisuudesta ja niistä lisenssiehdoista, jotka on määritelty. Jos oletetaan, että nämä asiat olisivat kunnossa ja jiirissä, viime kädessä päätöksen tekee aina SM-liigan yhtiökokous.

Ylimääräisen yhtiökokouksen voisi järjestää Hiltusen mukaan erittäinkin nopealla aikataululla.

– Sitä ennen liigan hallitus kävisi varmasti tapauksen läpi niin kuin myös riippumaton lisenssikomitea. Keskustelu käytäisiin myös tietenkin Jääkiekkoliiton kanssa, Hiltunen huomauttaa.

Miten käy oligarkkikytköksien?

Hiltunen ei tyrmää Jokerien mahdollisuutta pelata SM-liigassa niinkin pian kuin jo ensi kaudella, mutta aikataulu loikalle KHL:stä on tiukka, etenkin, kun ottaa huomioon idästä irtautumisen seuraukset.

Kurri omistaa Jokerit Oy:stä 60 prosenttia ja on samalla myös hallituksen puheenjohtaja. KHL-joukkueen tappiollista liiketoimintaa rahoittanut Norilsk Nickel Harjavalta omistaa yhtiöstä 40 prosenttia. Norilsk Nickelin taustalla vaikuttaa Venäjän rikkaimpiin kuuluva oligarkki Vladimir Potanin.

Lisäksi Jokerit on pelannut kotiottelunsa Ilmalan areenassa, jonka pääomistajan Arena Eventsin taustalla vaikuttavat oligarkki Gennadi Timtshenko ja niin ikään Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien Rotenbergien perheen vesa Roman Rotenberg.

Miten seuran omistussuhteet muuttuvat, jos Jokerit jättää KHL:n? Voisiko Ilmalan halli yhä olla joukkueen kotiareena? Näihin kysymyksiin olisi saatava vastaus nopeasti ensi kautta ajatellen.

– Meidän otteluohjelmaamme lähdetään valmistelemaan toukokuussa ja se valmistuu kesäkuun alkuun. Kun nyt eletään maaliskuun alkua, meillä on kaksi tai kolme kuukautta, maksimissaan kolme, kun meillä pitää olla jo otteluohjelma valmis ensi kautta ajatellen, Hiltunen sanoo.

– Kyllähän tässä aika on erittäin tiukoilla, jos ajatellaan tulevaa kautta, jotta saadaan kaikki läpi. Se ei ole oikeastaan edes byrokratiasta kiinni, vaan jo enemmän käytännön asioista, miten ne pystytään järjestämään tässä aikataulussa.

Kulisseissa vain vähän keskusteluja Jokereista

Muiden SM-liigaseurojen kanta Jokerien paluulle on ainakin julkisesti esitetyissä näkemyksissä ollut myönteinen.

– SM-liigan kulisseissa on käyty erittäin vähän keskusteluja, ihan yksittäisiä keskusteluja. (Sitä ei ole käsitelty) millään tavalla laajamittaisesti. Ei nähdä, että tämä olisi aktiivinen asia, Hiltunen sanoo.

– Toki on hyvä, että tästä avoimesti keskustellaan. Mielellään keskustellaan, jos on oikea taho, jonka kanssa keskustella.

SM-liigassa ei ole peitelty sitä, että sarjaan haluttaisiin vielä yksi seura, jolloin joukkuemäärä täydentyisi parilliseksi kuuteentoista.

Hiljattain henkiin herätetty ja nyt Mestistä tahkoava Kiekko-Espoo on kertonut tavoittelevansa nousua SM-liigaan. Länsiväylän varrella SM-liigan mahdollista kabinettipeliä Jokerien kanssa seurataan varmasti mielenkiinnolla.

– Tämä on vähän ääneen ajattelua, mutta yksi vaihtoehto olisi myös, että Jokerit pelaisi ensi kauden Mestiksessä ja voisi sitä kautta pyrkiä SM-liigaan, Hiltunen miettii.

Jokerit ei ole toistaiseksi ilmaissut mahdollisesta halustaan palata SM-liigaan. Loppukevättä koskevia pelaajasopimuksiaan purkaneen seuran johto on ollut KHL-kauden ennenaikaisen päättämisen jälkeen hiljaa.

Lue myös:

    Uusimmat