Jokamiehenoikeus ei ulotu kaikkialle – tänne ei ole mitään asiaa

Kaikille ei ole täysin selvää, missä saa ja missä ei saa käyskennellä. Kiinteistö- ja Isännöintiliitot selventävät väärinkäsityksiä.

Taloyhtiöiden grillikatokset ja muut yhteiset oleskelualueet houkuttelevat kesällä myös kutsumattomia vieraita.

– Ihmisillä on selkeästi väärinkäsityksiä siitä, missä menevät julkisen ja yksityisen alueen rajat, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Jokamiehenoikeudet eivät siis ulotu taloyhtiöiden piha-alueille.

– Piha-alueet eivät ole julkista aluetta, vaikka jotkut viranomaiset ovat voineet näin ohjeistaa. Kiinteistönomistaja päättää itse, mitä kiinteistön pihalla saa tehdä, Kiinteistöliiton päälakimies, varatuomari Jenni Hupli sanoo.

Taloyhtiö ei kuitenkaan voi liikaa rajoittaa sitä, mitä pihalla saa tehdä. Asukkailla pitää olla oikeus normaaliin elämiseen myös yhteisillä piha-alueilla.

– Satunnaiset grillijuhlat ystävien kanssa tai se, että naapuruston lapset leikkivät pihalla yhdessä, on normaalia asumista. Toki naapurit pitää ottaa huomioon pihallakin ja kohtuutonta häiriötä on vältettävä, Furuhjelm painottaa.

Jos kutsumattomat vieraat muodostuvat taloyhtiössä ongelmaksi, taloyhtiön johdon eli isännöitsijän ja hallituksen on yhdessä mietittävä tilanteeseen ratkaisua.

– Hallitus voi esimerkiksi päättää, että pihalle laitetaan yksityisalueesta varoittavat kyltit. Piha-alueen voi tarvittaessa myös aidata, Hupli ohjeistaa.

Lähde: Isännöintiliitto/Kiinteistöliitto

Uusinta huhtikuulta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat