Joka kolmannen suomalaismiehen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta voi joskus olla naisen oma vika

1:56

Solidaarisuus-järjestön mukaan suomalaisten asenteissa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan on kehitettävää ja ongelmasta pitää puhua avoimemmin, vaikka suuri osa tuomitseekin väkivallan yksiselitteisesti.

Järjestön kyselytutkimuksessa suomalaiset olivat lähes yksimielisiä siitä, että väkivalta naisia kohtaan on aina väärin. Suurin osa (74 prosenttia) yhtyi myös näkemykseen siitä, että Suomen on tuettava naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi tehtävää työtä maailmalla.

Järjestön tasa-arvoasiantuntijan Maria Väkiparran mukaan yllättävin tulos tutkimuksessa kuitenkin oli, että miehistä joka kolmannen mielestä naisiin kohdistuva väkivalta voi joskus olla naisen oma vika. Naisissa tämä luku on 14 prosenttia.

– Tuntuu, että siihen vastaukseen sisältyy sellainen kieroutunut ajatus, että naisen pitäisi tunnistaa itse ne riskit ja vaaranpaikat ja ikään kuin itse ottaa vastuu sellasten tilanteiden välttämisestä. Kyseessä on uhrin syyllistäminen, mikä hyvin ongelmallisella tavalla ylläpitää sitä väkivaltaa.

Solidaarisuus-järjestön kyselytutkimuksen toteutti TNS Kantar. Kyselyyn vastasi 1061 henkilöä ympäri Suomen viime joulukuun aikana.

700 000 parisuhdeväkivallan uhria

Tilastojen mukaan lähes puolet suomalaisnaisista on kokenut elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, lähes kolmannes puolisonsa tai entisen puolisonsa tekemänä. Suomessa on siis yli 700 000 parisuhdeväkivaltaa kohdannutta naista.

Maria Väkiparran mukaan väkivallan nollatoleranssiin on vielä pitkä matka. Väkivaltaa kohtaavia naisia pitää hänen mukaansa kannustaa puhumaan kokemastaan, tekemään rikosilmoitus ja hakemaan apua. Avun pitää olla myös saatavilla ympäri maata.

– Keskeinen rooli on asennemuutostyöllä. Ongelma täytyy myöntää yhteiskunnassa ja tunnustaa sen olemassaolo.

– On vaarallista ylläpitää sellaista myyttiä, että Suomi on tasa-arvoinen ja että naisiin kohdistuva väkivalta ei ole Suomessa merkittävä ongelma. Se osaltaan ylläpitää sitä väkivaltaa, Väkiparta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja