Jo yli tunnin sähkökatkossa liha ja kala alkaisivat hapantua kauppiaiden käsiin – ja laskun maksaisi asiakas: "Jokainen kymmenen minuuttia lisää on liikaa"

Kun sähkökatko iskee, ruokakaupat alkavat suojaamaan asiakkaita ja ruokia pimeässä – näin kaupat varautuvat 3:38
Kun sähkökatko iskee, ruokakaupat alkavat suojaamaan asiakkaita ja ruokia pimeässä – näin kaupat varautuvat

Elintarvikekaupoille on kriittistä, kestäisivätkö mahdolliset sähkökatkot tunnin vai kaksi tuntia. Yli tunnin mittaisisa sähkökatkoissa alkaisi syntyä hävikkiä – ja jos vakuutus ei korvaa roskiin meneviä elintarvikkeita, laskun maksaa viime kädessä kuluttaja.

Mikäli sähköpulan vuoksi jouduttaisiin turvautumaan sähkökatkoihin, kotitaloudet eivät ole ainoita, joilta sähköt voisivat katketa. Myös kauppakeskuksissa ja päivittäistavarakaupoissa varaudutaan jopa kahden tunnin sähkökatkoihin.

Yli tunnin ennalta ilmoittamattomat sähkökatkot olisivat kauppojen kannalta vaikeimpia, kertoo K-Supermarket Triplan kauppias Petri Miettinen MTV Uutisille.

– Tunnilla ja kahdella tunnilla on merkittävä ero elintarvikeliikkeille. Katsotaan, että tunti pystytään pärjäämään, mutta tunnin jälkeen jokainen kymmenen minuuttia lisää on liikaa, Miettinen sanoo.

Lopulta laskun maksaa kuluttaja

Elintarvikeviranomaiset eivät ole joustaneet ruokahygieniaa koskevissa määräyksissään ja erityisesti lihaa ja kalaa voisi joutua heittämään paljonkin roskiin, mikäli sähkökatko kestäisi yli tunnin. 

Jos sähkökatkoista tiedetään ennalta, kuten vaikkapa sään vuoksi kiertävistä sähkökatkoksista voitaisiin tietää, tuotteita pystyttäisiin jo etukäteen suojamaan. Sekään ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta.

– Vakuutusyhtiöt eivät katso ennalta ilmoitettuja sähkökatkoja äkillisiin ennalta arvaamattomiin vahinkoihin kuuluvaksi. Silloin ne eivät korvaa menetyksiä, jos ruokaa menee hävikkiin. Yksittäisille yrittäjille voi syntyä isojakin vahinkoja, Miettinen kertoo.

– Kuluttajan maksettavaksihan se loppupeleissä menee.

Miettinen on erityisen huolissaan kauppiaista, jotka työskentelevät pienemmissä ja vanhemmissa myymälöissä kuin Triplan K-Supermarket.

– Sellaisissa kaupoissa, joissa ei ole kylmähuoneita ja joissa on vanhempaa kalusto,a on varmasti haasteita.

Lue myös:

    Uusimmat