Fingridin toimitusjohtaja vastustaa SDP:n ehdottamaa sähkön hintakattoa: "Ei missään nimessä"

Fingridin toimitusjohtaja kommentoi SDP:n ehdottamaa sähkön hintakattoa:"Ei missään nimessä" 6:29
Fingridin toimitusjohtaja kommentoi SDP:n ehdottamaa hintakattoa – katso haastattelu tästä.

Sähkön hintakatto lisäisi sähköpulan riskiä huomattavasti ja siksi hintakaton asettaminen olisi suuri virhe, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen MTV Uutisille.

Fingrid kertoi viime viikolla, että riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy. Esimerkiksi kylmästä ja tyynestä keskiviikosta odotettiin päivää, jolloin sähköpulan riski olisi korkea, mutta toisin kävi: sähkö riitti hyvin, koska kulutus pysyi maltillisena.

Merkittävä syy siihen, että kulutus pysyi maltillisena, on pörssisähkön noussut hinta, uskoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Siksi hän ei kannata sähkön hintakattoa.

– Meidän mielestämme markkinoille ei pidä sähkön hintakattoa missään nimessä asettaa, Ruusunen toteaa.

Esimerkiksi pääministeripuolue SDP esitti eilen sähkölle määräaikaista hintakattoa, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Vastaavaa ovat esittäneet myös Kuluttajaliitto.

Ruusunen toistaa esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) julkisuudessa esillä pitämän huomautuksen: Jos Suomi asettaisi hintakaton eikä oma sähköntuotanto jossakin tilanteessa riittäisi, vaan sähköä pitäisi tuoda esimerkiksi Ruotsista, Ruotsilla voisi olla kiusaus viedä sähköä maahan, josta saa paremman hinnan.

Esillä on ollut myös ehdotus, että sähköyritykset rajoittaisivat kuluttajille myymänsä sähkön hintaa. Tätäkään Ruusunen ei kannata.

– Sähkön markkinahintaan ei saisi missään nimessä puuttua, hän sanoo.

Sen sijaan windfall-vero ja sen käyttäminen niiden kuluttajien tukemiseen, jolla on hankaluuksia sähkölaskujen maksamisessa, saavat kannatusta.

– Tulonsiirtoja voi tehdä ja valtio voi kompensoida sähköjen hintaa kuluttajille ja tämä tapa olisi helpompi ja järkevämpi, Ruusunen toteaa.

Oikaisu 17.12. klo 20.57: Tekstissä kerrottiin virheellisesti Suomen Sähkönkäyttäjien kannattavan SDP:n ja Kuluttajaliiton esittämää hintakattoa. Lisäksi täsmennetty kohtaa, jossa kerrottiin sähkön hinnan rajoitusta kuluttajille.

Lue myös:

    Uusimmat