Jenni Haukio ei poistunut kertaakaan huoneestaan synnytettyään Aaro-poikansa, uutuuskirja paljastaa – "Jokainen esikoistaan odottava pystynee kuvittelemaan"

Presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion Aaro-poika syntyi helmikuussa 2018.

Presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio ilmoittivat lokakuussa vuonna 2017, että he odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan ja 2. helmikuuta vuonna 2018 Aaro-poika syntyi maailmaan Helsingin Naistenklinikalla.

Sinun tähtesi täällä -uutuuskirjassa (WSOY) Haukio palaa poikansa syntymään.

– Aaro Veli Väinämö, sairaalan teknisissä merkinnöissä äidin mukaan »Haukio-pojaksi» nimetty, syntyi Naistenklinikalla 2.2.2018. Vain muutamaa viikkoa aiemmin olin Lennun kanssa kotisohvalta seurannut presidentinvaalien tuloslaskentaa. Vain päivää ennen olin Eduskunnassa ja Linnassa osallistunut puolisoni suureen päivään, presidentin virkaanastujaisiin, Haukio kirjoittaa kirjassa.

Median kiinnostus oli valtavaa, sillä aikaisemmin kukaan presidenttipari Suomessa ei ollut kauden aikana saanut lasta.

– Useiden vuosien odotuksen jälkeen oman terveen ja täydellisen pojan saaminen syliin oli omaa elämääni monin verroin suurempi kokemus: elämän kiertokulun täyttymys. Presidentti-instituutio julkisuuksineen oli tässäkin kokemuksessa läsnä siten, että meihin kohdistunut kiinnostus sekä Aaron syntymää ennen että sen jälkeen oli poikkeuksellisen suurta. Jokainen esikoistaan odottava äiti pystynee kuvittelemaan, miltä tuntuisi lapsen syntymään joka tapauksessa liittyvien jännitysten ja pelkojen lisäksi kohdata myös median jatkuva seuranta.

Haukio vietti ensimmäiset päivät esikoisensa kanssa vain yhdessä huoneessa, eikä poistunut sieltä kertaakaan.

– En voinut esimerkiksi mennä perheiden käyttämään kahvitilaan, koska joku median edustajista oli tilassa koko ajan läsnä, enkä halunnut kohdata kyseleviä. Onneksi oma äitini oli tukihenkilönä kanssani, ja Naistenklinikan henkilökunnalle olen ikuisesti kiitollinen erittäin korkeatasoisesta hoidosta ja huolenpidosta.

Haukio kirjoittaa kirjassaan, kuinka hän ymmärsi median kiinnostuksen ja on kiitollinen siitä, että uutisointi asiasta oli asiallista ja lämminhenkistä.

– Siitä huolimatta minun oli vaikea hyväksyä julkisuuden ulottumista synnytyssairaalaan saakka. Kun poistuimme Naistenklinikalta, käytimme huolellisesti suunniteltua poistumisreittiä, ja medialle oli esitetty toive kunnioittaa yksityisyyttämme tilanteessa.

– Neuvotteluvaraa asian suhteen ei kuitenkaan ollut, vaan median oli saatava valokuvansa siitäkin huolimatta, että toiveemme oli poistua paikalta yksityisesti. Saulista Aaroa turvakaukalossa kantavana otetuista kuvista voi aistia ne presidenttiyden puolet, jotka siviilielämän näkökulmasta ovat kaikkein haastavimpia. Presidentillä ei ole yksinoikeutta edes siihen hetkeen, kun hän poistuu synnytyssairaalasta vastasyntynyttä poikaansa kantaen. Tätä sairaalasta poistumisen hetkeä olenkin usein muistellut yhtenä koko elämäni epätodellisimmista kokemuksista.

Presidenttipari sai paljon kansalaisilta paljon onnittelukortteja, käsitöitä, kirjeitä ja kukkia. He ottivat sadoista käsitöistä käyttöönsä vain pienen määrän, mitä vastasyntynyt tarvitsi ja lahjoitti osan eteenpäin Satakunnan keskussairaalan vastasyntyneiden osastolle ja muun muassa Hope Ry:lle.

Lue myös:

    Uusimmat