Jelmiinan lasten isä teki itsemurhan ja pappa surmasi itsensä ja mummin – ”Vaikeinta on, kun lapset sanovat hautakivellä, että on niin ikävä”

0:42

Jelmiinan mies Pasi tappoi itsensä juhannuksen jälkeisenä kesäaamuna neljä vuotta sitten. Kuolema tuli perheelle yllätyksenä, eikä mies jättänyt jälkeensä minkäänlaista viestiä. 

Videolla kuvia Jelmiinan elämästä: kynttilät puun juurella, lasten tekemiä isänpäiväkortteja ja kauniita muistoja pariskunnan häistä. 

Sinä aamuna lapsilisä oli kilahtanut Jelmiinan tilille. Pasi pyysi Jelmiinan pankkikortin ja lähti nostamaan rahaa tililtä, jotta saisi kuitattua velkansa veljelleen.

Jelmiina muistaa, kuinka Pasi soitti ja pyysi, että jompikumpi Jelmiinan vanhemmista lapsista tulisi hakemaan pankkikortin häneltä. Jelmiina kuitenkin lähti itse. 

Jelmiina palasi kotiin. Tunteja kului, mutta Pasi ei tullut takaisin. Jelmiina soitti jo äidilleenkin.

– Onkohan se lähtenyt ryyppäämään?

– Älä huoli, kyllä se pian tulee, äiti lohdutti.

Jelmiinan isommat pojat edellisestä suhteesta leikkivät pihalla. Jelmiina ajatteli, että pojille oli käynyt jotain, kun poliisi koputti oveen.

Seuraavat hetket ovat hämäriä muistikuvia. Jelmiina muistaa poliisien kysyneen, tunteeko hän Pasia. Tuntee kyllä, se on hänen miehensä.

Pasi oli löydetty kuolleena lapsuudenkotinsa läheltä. 

Hetkeä aiemmin naimisiin

Jelmiinan äiti sai soiton mökille. Jelmiina huusi hysteerisenä.

– Oli vaikea saada selvää, mitä oli tapahtunut, äiti Ulla muistelee.

Pasi teki itsemurhan kesällä 2014. Vain kolme kuukautta aiemmin nuoripari oli mennyt naimisiin.

Häät oli yllätys kaikille, sillä vieraat oli kutsuttu parin toisen lapsen ristiäisiin. Jelmiina oli pukeutunut siniseen mekkoon ja lakannut kyntensä samalla värillä. Hiukset oli sidottu kauniisti ylös. Juhla oli intiimi ja lämmin.

Kenelläkään ei ollut aavistustakaan, että Pasi voi huonosti. Äiti oli ollut onnellinen tyttärensä puolesta; Pasista Jelmiina saisi hyvän miehen itselleen.

– Minä vielä kysyin Pasilta, että onko hän varma, että haluaa tämän meidän Jelmiinan ja rakastaa häntä ja hänen lapsiaan. Ja Pasi vakuutti. Hän oli aina niin auttavainen ja huolehtivainen, äiti muistelee.

Jälkeenpäin äiti on miettinyt, että olivatko häätkin osa Pasin suunnitelmaa? Niin, ettei Jelmiina lapsineen jäisi taloudellisesti tyhjän päälle, kun häntä ei enää olisi.

Isä tappoi itsensä ja äidin

Ei mitään pahaa, Jelmiina vastaa, kun kysyn, mitä hän muistaa Pasista päällimmäisenä.

– Ajattelen, että hänellä on nyt hyvä olla.

Mutta mikä sai miehen sitten päätymään itsemurhaan?

Ehkä lapsuuden traumat, Jelmiina miettii.

Pasin isä tappoi Pasin äidin ja itsensä Pasin ollessa murrosikäinen. Pasi oli ollut tapahtuma-aikaan nukkumassa, mutta herännyt veljensä kanssa laukausten ääniin. 

Isä oli Pasin lapsuudessa aiemminkin ampunut kiväärillä seinään. Sen takia laukausten ääniin herätessään veljekset olivat ensiksi pukeneet päälleen, jotta olisivat valmiina pakenemaan, jos tarve olisi. 

Tarvetta ei kuitenkaan ollut. Isä ja äiti makasivat kuolleina parisängyssään. 

Piilossa humalaista isää

Ja alkoholi, se maistui liiankin hyvin. Selvinpäin Pasi oli maailman ihanin ja lapsirakkain, mutta humalassa pelottava. Välillä Jelmiina juoksi Pasin perään ulos ja haki häneltä avaimet takaisin. 

– Kun hän oli humalassa, halusin häneltä aina kotiavaimet pois.

Kotona humalassa Pasi huusi ja paiskoi tavaroita; rikkoi kerran pinnasängynkin. Pari kertaa Jelmiina muistaa istuneensa pimeässä huoneessa ja lukeneensa lapsille kännykänvalossa satuja tai vaan jutelleensa, kun Pasi oli humalassa katkaissut koko kodin sähköt.

Vasta kun Pasi sammui, he tulivat pois huoneesta.

Ei viimeistä viestiä 

Usein Pasi lähti juomaan lapsuudenkotinsa lähelle. Istui puun alla ja joi. Sen puun, johon hänen elämänsä lopulta päättyi. 

Pasi ei jättänyt jälkeensä mitään viestiä. Viimeisistä hetkistä puhuminen on yhä Jelmiinalle vaikeaa. Lause katkeaa kesken.

– Ei mitään selitystä. Kysymys ”miksi” mietityttää usein, Jelmiina sanoo.

Suomessa itsemurha on toiseksi yleisin tapaturmainen tai väkivaltainen kuolemaan johtanut syy heti kaatumisen ja putoamisen jälkeen.

Vuonna 2016 Suomessa 787 ihmistä teki itsemurhan. Luku on ollut laskussa tasaisesti vuodesta 1990 saakka; silloin itsemurhia oli vuodessa 1500.

Pasi tappoi itsensä vuonna 2014, jolloin itsemurhia tehtiin 789. Kolme neljästä tekijästä oli miehiä.

"Isi on taivaassa"

Läheisellä hautausmaalla oli valmiiksi kaksi kiveä, Pasin äidin ja isän.

Jelmiina ei halunnut kaivertaa Pasin nimeä kiveen, vaan lisätä äidin hautakieen kultaiseen nimilaatan. Laatan vieressä lentää kaksi joutsenta. Pasi haudattiin äitinsä syliin. Ajatus lohduttaa Jelmiinaa.

Se lohduttaa ja auttaa silloinkin, kun pienet lapset – nyt viisi- ja kuusivuotiaat – kysyvät, missä Pasi-isi on. Että heillä on niin ikävä. 

– Pasi-isi on taivaassa ja katselee meitä sieltä. Me emme saa isiä takaisin, vaikka kuinka haluaisimme.

Jelmiina on sanonut lapsille, että Pasi-isi ei jaksanut enää. Itsemurhasta puhuminen tuntuu liian rajulta. Vaikka isommat lapset sen varmaan tietävät, Jelmiina miettii.

– Esikoiselleni joku koulussa oli mennyt sanomaan, että ”tiedätkö, että sun isäpuolesi tappoi itsensä”.

Isäinpäiväkortit

”Isi on hupsun näköinen, koska sillä on pyöreä maha. Isi leikkii prinsessamekoilla ja vauvoilla mun kanssa.”

Näin Jelmiinan kuopus, pian viisivuotias tyttö kirjaili tänä vuonna isäinpäiväkorttiin. Kortti oli Japelle, Jelmiinan uudelle miehelle.

Muutkin lapset kirjoittivat Jape-isille kortit. Jelmiina kiittelee Japea siitä, että on ottanut hänen lapsensa kuin omikseen. Perheessä onkin vilinää, kun joka toinen viikko siellä on Jelmiinan neljän lapsen lisäksi myös Japen kaksi teini-ikäistä lasta.

Mutta siitä Jelmiina nauttii nyt. Tavallisesta arjesta ja siitä, että on voimavaroja myös itseään varten.

Hän valmistuu pian lähihoitajaksi ja aikoo suuntautua mielenterveys- ja päihdepuolelle.

Hän toivoo, että voisi kääntää omat kokemuksensa voimavaroiksi ja olla vuorostaan olkapäänä niille, jotka eivät meinaa jaksaa nousta seuraavaan aamuun.  

Jutussa käytetty poliisin esitutkintamateriaalia osuudessa, joka kertoo Pasin isän ja äidin kuolemasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja