Mainos

Jättiputket ja muut vieraslajit kitkettävä pihoilta – laiminlyöminen rangaistavaa

EU-maiden hyväksymässä vieraslajiluettelossa on viisi Suomessa esiintyvää haitallista lajia. Listalta löytyvän täpläravun pyynti saa kuitenkin jatkua, koska Suomi neuvotteli asiasta EU:n kanssa sopimuksen. Jatkossa täplärapua ei kuitenkaan saa levittää uusiin vesistöihin.

Vesistöihin istutetun täpläravun lisäksi listalta löytyvät Suomessa esiintyvät persianjättiputki, armenianjättiputki, keltamajavankaali ja villasaksirapu. Niiden maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on EU:ssa kielletty.

Haitallisten vieraslajin päästäminen luontoon tahallaan tai huolimattomuuden takia on rangaistavaa. Maanomistajan pitää hävittää haitallinen vieraslaji.

– Jos edellytykset täyttyvät, sakon uhalla voidaan kiinteistönomistaja velvoittaa toimenpiteisiin tai teettää poistaminen omistajan kustannuksella, lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Viranomaisten mukaan tärkeintä on huolehtia, että vieraslajit eivät pääse hävittämään luonnon monimuotoisuutta suojelualueilla tai niiden läheisyydessä. Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on tuotu luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle.

Lajit tuhoavat luonnon monimuotoisuutta

Suomessakin jättiputket leviävät nopeasti. Ne ovat myös ihmisille vaarallisia, sillä niistä voi saada suuria ja kivullisia rakkuloita. 

Keltamajavankaali leviää rannoilla nopeasti. Se uhkaa erityisesti rantojen tervaleppälehtoja.

Täplärapu voi liikuttaa muita rapuja uhkaavaa rapuruttoa. Taudin leviämisen estämiseksi eläviä täplärapuja ei saa jatkossa myydä toiseen EU-maahan.

Villasaksirapu on Suomessa harvinainen, sillä se ei pysty täällä lisääntymään. Lämpimämmissä maissa se aiheuttaa eroosiota.

Vieraslajiluettelo rajoituksineen tulee voimaan ensi vuoden alusta. Luettelossa on yhteensä 37 lajia, joista monet ovat jo levinneet Suomen naapurimaihin.

Suomi tekee sen lisäksi myös laajemman kansallisen luettelon, joka tulee voimaan ensi vuoden alussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja