Jättimäinen ohjuskauppa ratkeaa lähiaikoina

Norjalais-amerikkalainen vaihtoehto on MTV3:n uutisten tietojen mukaan vahvoilla, kun Suomi pian päättää uusien ilmatorjuntaohjusten hankinnasta. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (Kok.) mukaan päätöstä ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Kyseessä on jättimäinen yli 500 miljoonan euron hankinta, joka edellyttää myös mittavia vastakauppoja Suomesta.

Uudet ilmatorjuntaohjukset tilataan ensi vuonna, toimitukset alkavat vuonna 2011 ja järjestelmä on määrä olla käyttökunnossa vuoteen 2015 mennessä. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan kyse on niin isosta, pitkälle ensi vuosikymmenelle ulottuvasta hankinnasta, että se tehdään äärimmäisen monipuolisesti ja huolella.

Loppukilvassa ovat mukana ranskalainen ja norjalais-amerikkalainen vaihtoehto.

Vahvimmilla kisassa on norjalais-amerikkalainen NASAMS ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jota esiteltiin myös taannoisilla Lahden puolustus- ja turvallisuusmessuilla.

Järjestelmän ohjukset ovat samantyyppisiä AMRAAM-ohjuksia kuin Hornet-hävittäjissä, mikä tuo muun muassa synergiaetuja.

Puolustusministerin mukaan päätöstä ei kuitenkaan vielä ole tehty.

- En voi vahvistaa, koska valmistelu on tältä osin kesken ja omat johtopäätökseni odottavat vielä, kertoo Häkämies.

NASAMS -ilmatorjuntaohjusten puolesta puhuu myös se, että Norjassa on suunniteltu panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen hankintaa, ja sellaisia valmistaa ja myy suomalainen Patria.

Ohjuskaupan kaltaisiin jättikauppoihin liittyy nimittäin aina myös mittava vastakauppavelvoite.

- Se, että niihin kytkeytyy suomalaisia työpaikkoja ja vastaostoja, alihankintaa, se on äärimmäisen tärkeää tietysti heti varsinaisen teknisen ja laadullisen tarkastelun jälkeen, muistuttaa Häkämies.

Tämän suuren ja Suomen puolustuskyvyn kannalta tärkeänä pidetyn ohjuskaupan toimittaja paljastettaneen vuodenvaihteen tienoilla.

Lue myös:

    Uusimmat