Jatkuvaa bullitusta ja mentulointia – Tutkija: Jari ”Bull” Mentula on uusi Ruokolahden leijona

Kehonrakentaja ja kuntoiluyrittäjä Jari ”Bull” Mentula on viihtynyt lehtien palstoilla hyvinkin ahkerasti viime viikkojen aikana kommentoimassa mitä erilaisimpia aiheita. Mistä äkillisessä bullituksessa ja mentuloinnissa on oikein kyse?

Tampereen yliopiston mediatutkija Mikko Hautakangas veikkaa, että Bull Mentula nousi erityisesti tapetille hänestä tehdyn henkilökuvajutun myötä. Jutussa hänet esiteltiin pelkän kehonrakentajan sijaan yrittäjänä.

– Mediat poimivat toinen toisiltaan näitä kulloinkin kuumia nimiä. Suomessakin kuitenkin julkkispiirit ovat suhteellisen pienet, että tällainen jossain määrin uusi tai vähän marginaalissa ollut hahmo tuntuu raikkaalta ottaa keskustelun kohteeksi, Hautakangas selittää.

Kuin kesähitti tai Ruokolahden leijona

Osasyynsä ilmiölle saattaa olla myös kesäjournalismin perinteessä, jota media tuntuu tahtovan vaalia. Kesäaikaan uutisaiheita ei yleensä synny välttämättä niin suurella syötöllä kuin normaalisti, jolloin kevyemmät aiheet valtaavat alaa.

Hyvä esimerkki klassisesta kesäaiheesta on vuonna 1992 kohauttanut Ruokolahden leijona, josta kirjoitettiin pitkin kesää. Hautakangas sanookin, että heinäkuun lomakuukausiin sopii yleensä jokin kevyempi teema, joka alkaa kiertää uutisissa.

– Ehkä Bull Mentula on tämän vuoden Ruokolahden leijona, Hautakangas arvelee.

– Se on vähän niin kuin kesähitti. Radiot soittavat jotain poppisbiisiä, joka ei välttämättä marraskuun harmailla nousisikaan hitiksi, mutta sitten taas kesään se sopii. Sama juttu pätee näihin otsikoihin ja viihdejulkisuuden hahmoihin.

Puolihumoristinen viihdeilmiö

Myös Bullilla saattaa olla oma lehmä ojassa esiintymisten suhteen, sillä hän ei ole vetäytynyt julkisuudesta tai kieltäytynyt osallistumasta juttuihin. Lisääntynyttä julkisuutta kun on mahdollista hyödyntää esimerkiksi yrityksen markkinoinnissa.

– Tämähän on tällaista rapsuta minun selkääni, niin minä rapsutan sinun -tyyppistä (toimintaa).

Osa ”bullituksen” kaltaisista viihdejulkisuuden ilmiöistä saattaa Hautakankaan mukaan olla myös puolihumoristisia.

– Esimerkiksi iltapäivälehden toimittajalle voi tulla sitten puolivitsillä ajatus, että kysytään nyt tästäkin asiasta Bull Mentulalta, kun kysytään vähän joka asiasta muutenkin.

Lue myös:

    Uusimmat