Mainos

Järvenpäässä avattiin aaltovoiman tutkimuskeskus - mahdollisuudet tuhansiin työpaikkoihin

1:38

Järvenpäässä avattiin tänään aaltovoiman tutkimuskeskus. Se auttaa suomalaista AW-Energy -aaltoenergiayritystä maailmanvalloituksessa. Toimitusjohtajan mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana voidaan saada Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.

Suomalaiskeksintö tuottaa energiaa meren pohja-aalloista. Menetelmää on tähän asti testattu Portugalissa sijaitsevassa koevoimalassa.

Järvenpäässä tänään avatussa aaltovoiman tutkimuskeskuksessa voidaan simuloida olosuhteita kaikilla maailman merillä. Eri maanosiin valmistettavat voimalayksiköt voidaan säätää tarkalleen paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.

– Me testaamme täällä täydessä mittakaavassa waveroller-teknologian tehontuotantoyksiköitä. Niitä yksiköitä, jotka upotetaan valtameren pohjaan ja tekevät valtameren aalloista sähköä verkkoon, selittää AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund.

Hankkeita neljällä mantereella

Tähän asti aaltovoiman hyödyntämistä on testattu koehankkeissa, mutta nyt ollaan lähellä kaupallistamista. Hankkeita on vireillä kahdeksassa eri maassa, esimerkiksi Irlannissa, Portugalissa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

– Me rakennetaan tuonne vuosille 2017-2018. Näitä yksiköitä, mitä täällä jo testataan, niin meillä on 35-40 yksikköä alustavaa tilauskantaa. Kaiken keskiössä on, että nimenomaan onnistutaan näillä demonstraatioilla täällä, jotta tilaukset lähtevät käyntiin. Olemme kahdeksassa eri maassa tällä hetkellä aktiivisia, neljällä eri mantereella, ja meillä on hieno mahdollisuus merkittävään läpimurtoon tässä kaupallisessa puolessa, uskoo Liljelund.

Uusia työpaikkoja luvassa

Toimitusjohtajan mukaan aaltovoima voi tuoda Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja. Yhtiön voimalat ovat 95-prosenttisesti kotimaista tuotantoa.

– Jos noudatetaan tuulivoiman kasvukäyrää niin vuonna 2030 voisimme työllistää 3 000-5 000 henkeä - täysin mahdollista, arvioi Liljelund.

Arvioiden mukaan jopa kymmenen prosenttia maailman energiantarpeesta voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa aaltoenergialla.

– Me puhutaan yhtä suuresta mahdollisuudesta kuin tuulivoima ja aurinkosektori on. Tämä on se puuttuva palanen uusiutuvan energian paletissa, koska aaltoenergiaa pystytään ennustamaan paljon paremmin kuin tuulta. Tuulta voidaan ennustaa 5-7 tuntia ennakkoon tarkasti, kun aaltoja taas 3-5 päivää, selittää Liljelund.

Itämereen ei suunnitella voimaloita

Vaikka aaltovoimalla on suuret mahdollisuudet maailman merillä, Itämerellä ei ainakaan lähitulevaisuudessa nähdä aaltovoimaloita.

– Itämeri on valitettavasti hieman pieni, kun verrataan valtameriin. Kovissa syysmyrskyissä siellä on rajuja meritiloja, mutta ne ovat lyhyitä ajanjaksoja. Siellä on aina joskus myös jäitä. Ei silti koskaan sanota: Ei koskaan. Tuulivoimakin on kehittynyt huimasti 20 vuodessa ja hyötysuhteet ovat kasvaneet merkittävästi, vertaa Liljelund.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.