Järkyttävä fakta: Matkapuhelin yleisempi kuin juokseva vesi

Usealta miljardilta ihmiseltä puuttuu juokseva vesi, sähkö ja moni muu keskeinen palvelu – mutta lähes kaikilla on matkapuhelin. Kännykästä on nopeasti tullut elintärkeä osa ihmisten arkea ja työtä globaalisti.

Maailman matkapuhelinliittymien määrä ylittää markkinatutkija Wireless Intelligencen arvion mukaan maailman väkiluvun joskus ensi vuoden aikana. Matkapuhelin on yleistynyt runsaassa kahdessa vuosikymmenessä ällistyttävää vauhtia.

Wireless Intelligencen verkkolaskurin mukaan maailmassa on noin 6647 miljoonaa matkapuhelinliittymää. Se on vain joitain satoja miljoonia vähemmän kuin maailman väkiluku.

Eniten matkapuhelinliittymiä on Aasiassa, missä on eniten ihmisiä. Hitaimmin kasvaneessa Afrikassa liittymien määrä nousi kesäkuun lopussa 688 miljoonaan, mikä vastasi 64:ää prosenttia Afrikan väestöstä.

Korkein matkapuhelinpenetraatio eli liittymien suhde väkilukuun on Euroopassa, 135 prosenttia. Aasiassa matkapuhelinliittymien määrä vastasi 83:a prosenttia ja Pohjois-Amerikassa 106:ta prosenttia väestöstä.

Suuri osa matkapuhelinliittymistä on ennakkoon maksettuja. Siirtyminen älypuhelimiin ja laajakaistapalveluiden yleistyminen ovat vauhdittaneet kiinteiden liittymäsopimusten määrän kasvua.

Aasiassa oli kesäkuun lopussa käytössä 3540 miljoonaa matkapuhelinliittymää. Euroopassa liittymiä oli 1002 miljoonaa ja Pohjois-Amerikassa 373 miljoonaa.

STT–HEIKKI KARKKOLAINEN

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja