Järjestöt: Suomi karkottaa turvapaikanhakijan suoraan vankilaan

Amnesty, SETA ja Vapaa liikkuvuus -verkosto ovat kuohahtaneet Maahanmuuttovirastolle afrikkalaisen turvapaikanhakijan käännytyspäätöksestä. Gambialainen Jawara (nimi muutettu) on seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottu nuori mies, jota uhkaa lähtömaassa vankeusrangaistus.

Jawara on hakenut turvapaikkaa Suomesta kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän ei uskaltanut kertoa homoseksuaalisuudestaan, sillä hänellä ei ollut tietoa siitä, että Suomessa homoseksuaaleja ei kohdella samoin kuin Gambiassa. Hänen kumppaninsa kärsii vankilatuomiota seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Jawara itse pääsi pakenemaan maasta vastaavaa kohtaloa.

Kaisu Suopanki Vapaa liikkuvuus -verkostosta kertoo, että ellei Maahanmuuttovirastolla ole todistusaineistoa hakijan perusteluja vastaan, heidän on uskottava hakijan kertomusta.

- He olisivat voineet esimerkiksi soittaa ja tarkistaa, onko Jawaran miesystävä todella vankilassa kotimaassaan homoseksuaalisuuden vuoksi, Suopanki selvittää.

Presidentti: Homot poistukoon maasta

Gambiassa homoseksuaaleihin sovelletaan maan rikoslakia, jossa homoseksuaalisuus tulkitaan luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi. Tästä voi seurata lain mukaan 14 vuoden vankeusrangaistus. Maahanmuuttovirasto myöntää Jawaralle tehdyssä kielteisessä päätöksessä, että Gambian poliisi noudattaa aktiivisesti maan rikoslakia homoseksuaalien kohdalla.

- Kampanjoimme jatkuvasti, jotta homoseksuaalisuus poistuisi rikoslaeista kaikissa maailman kolkissa, kommentoi Krister Karttunen Amnestyn HLBTI-ryhmästä.

Gambian presidentti Yahya Jammeh ilmoitti vuonna 2008 tiukentavansa homoseksuaalien vainoa ja "katkaisevansa homojen kaulat", mikäli heitä tavataan Gambiassa. Presidentti on myös kehottanut homoseksuaaleja poistumaan maasta, määrännyt turvallisuusjoukot pidättämään homoseksuaaleja ja vaatinut heitä majoittavia hotelleja suljettaviksi.

- Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistui Suomen rikoslaista vuonna 1971. Gambiassa homous on yhä rikos, josta voi seurata vankeutta ja Suomen tulisi huomioida tämä turvapaikkapäätöksiä tehtäessä, toteaa Setan vs. pääsihteeri Tanja Lehtoranta.

Jawaralle jo toinen kielteinen päätös

Jawara on saanut ensimmäiseen turvapaikka-anomukseensa kielteisen päätöksen elokuussa 2009. Toisen turvapaikka-anomuksen perusteella suoritetussa turvapaikkapuhuttelussa hän on dokumentoinut suomalaisille viranomaisille uskottavasti ja johdonmukaisesti todellisen syynsä paolle kotimaastaan. Tästä huolimatta Maahanmuuttovirasto on antanut asiassa kielteisen päätöksen maaliskuussa 2010 ja päättänyt käännyttää hänet maasta.

Jawara on ollut säilöönotettuna Metsälän säilöönottoyksikössä helmikuun alusta asti. Järjestöt kuulivat hänen tarinansa vierailtuaan säilöönottokeskuksessa. Jawaran lakimies valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä lähipäivinä Helsingin hallinto-oikeuteen sekä vaatii käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämistä.

- UNHCR:n mukaan henkilöille, jotka joutuvat hyökkäyksen, epäinhimillisen kohtelun tai vakavan syrjinnän kohteeksi homoseksuaalisuuden takia ja joiden hallitukset ovat kykenemättömiä tai haluttomia suojelemaan heitä, tulee myöntää pakolaisstatus, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja