Järjestöltä voimakasta kritiikkiä uutisoituja tutkimustuloksia vastaan: Vegaanilasten ravitsemus oli kunnossa

Tiesitkö? Näillä suomalaisjäätelöillä suuri suosio Ruotsissa – Suomessakin markkina kasvaa kohinalla 3:10
Miten valmistuu vegaaninen jäätelö? Kolmen kaverin jäätelötehtaan Sauli kertoo.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa. Vegaaniliitto kritisoi tutkimustulosten tulkintaa.

Vegaaniliitto kritisoi Helsingin yliopiston tutkimuksessa vedettyjä johtopäätöksiä vegaanilasten terveydestä sekä median uutisointia tutkimuksen tuloksista.

Vegaaniliitto toteaa asiantuntijatiedotteessaan, että vaikka tutkimus oli luotettava ja huolella tehty, on siinäkin puutteensa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 40 terveen helsinkiläisen lapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Lapsista kuusi oli vegaaneja. Kuuden lapsen otanta on pieni, minkä vuoksi johtopäätöksiä tulisi vetää varoen.

Helsingin yliopiston tutkijat kertoivat havainneensa, että vegaaniruokavaliota noudattavilla päiväkoti-ikäisillä lapsilla on sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna selvästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Vegaaniliiton mukaan tutkimuksesta uutisoitiin kärjistäen, mikä on aiheuttanut huolta vegaanivanhemmissa. Järjestön tulkinnan mukaan kuuden vegaanilapsen ravitsemustila oli kokonaisuudessaan hyvä, eikä vanhemmilla ole syytä huolestua tämän tutkimuksen vuoksi.

Vegaanilapset ja D-vitamiini

Tiedotteen kirjoittajien mukaan tutkimukseen osallistuneilla lapsilla ei havaittu D-vitamiinin puutosta, mutta vegaanilapsilla pitoisuudet olivat pienemmät kuin sekaruokavaliota noudattavien.

Vegaanisesta ruoasta saatu D2-vitamiini, jota on esimerkiksi kasvimaidoissa, on huonompi ylläpitämään veren D-vitamiinipitoisuuksia kuin D3-vitamiini, jota on esimerkiksi lehmänmaidossa.

Vegaaniliitto huomauttaa, että tutkimuksen tekoajan jälkeen monet markkinoilla olevat D2-muotoa sisältävät vitamiinilisät korvattiin jäkäläperäisellä D3-muodolla. Tämä saattaisi selittää, miksi pitoisuudet olivat pieniä kesälläkin, jolloin D-vitamiinia saadaan auringosta.

Järjestön mukaan vegaanilasten D-vitamiinistatusta olisi hyvä tutkia uudelleen. Lisäksi olisi syytä pohtia, onko suositusten mukainen D-vitamiinilisä riittävä, jos ruoasta saadaan yksinomaan D2-muotoa.

Vegaanilapset ja DHA-rasvahapot

Tutkimuksessa havaittiin, että DHA-rasvahapon tasot olivat vegaanilasten veressä alhaiset.

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa DHA:ta on eniten kalassa. Pitoisuudet voivat näin ollen olla pienet vegaanien lisäksi muilla ihmisillä, jotka eivät syö kalaa tai mereneläviä. Vegaanit saavat DHA:ta mikroleväpohjaisista omega-3-ravintolisistä sekä pieninä määrinä tietyistä merilevistä.

Vegaaniliitto sanoo, että DHA ei ole välttämätön rasvahappo, koska elimistö valmistaa sitä itse kasviöljyistä saatavasta alfalinoleenihaposta. DHA:n erityisistä vaikutuksista esimerkiksi näkökykyyn, kognitioon tai terveyteen ei ole kiistatonta näyttöä.

Järjestö kaipaa tutkijoiden arviota vegaanilasten DHA-pitoisuuksien riittävyydestä ja mahdollisen lisän tarpeesta.

Vegaanilapset ja kolesteroli

Tutkimuksessa mitatut kolesteroliarvot olivat vegaanilapsilla pienemmät kuin seka- ja kasvissyöjillä. Liian alhaisen LDL-kolesterolipitoisuuden on aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa huomattu olevan yhteydessä kohonneeseen aivohalvauksen sekä aivoverenvuodon riskiin.

Korkean kolesterolin yhteys aivohalvausriskin kasvamiseen on kuitenkin huomattavasti merkittävämpi ja yleisesti todistettuna pidetty seikka, Vegaaniliitto toteaa.

Vegaanilapset ja A-vitamiini

Helsingin yliopiston tutkimuksessa vegaanilasten A-vitamiinitasoista kertovien merkkiaineiden huomattiin alentuneen.

A-vitamiinin aktiivista muotoa, retinolia, sitovan RBP-proteiinin mittausten perusteella tehty tulkinta A-vitamiinistatuksesta ei ole kuitenkaan suoraviivaista, Vegaaniliitto huomauttaa.

Vegaaniliitto peräänkuuluttaa lisää tutkimusta aiheesta. Järjestö ei suosittele annettavaksi A-vitamiinilisää. Vegaanit saavat A-vitamiinia esimerkiksi oransseista ja vihreistä lehtevistä vihanneksista, kuten porkkanasta, bataatista, paprikasta, pinaatista ja lehtikaalista.

Vegaanilapset ja folaatti

Tutkimukseen osallistuneiden vegaanilasten folaattitasot olivat huomattavan korkeat. Vegaaniliiton mukaan tämä ei ole ongelma, sillä folaatti on vesiliukoinen vitamiini, joka ei kerry haitallisella tavalla elimistöön.

Itse asiassa suomalaisten vähäistä folaatin saantia on pidetty ongelmana. Folaattilisää suositellaan raskautta suunnitteleville sekä raskaana oleville naisille.

Runsaan folaattitason potentiaaliset haitat yhdessä heikon B12-vitamiinitason kanssa eivät tutkimuksen perusteella ole ongelma, sillä vegaanilasten B12-vitamiinistatus oli kunnossa.

Vegaaniliiton mukaan kaikkien tutkimukseen osallistuneiden vegaanilasten kasvu oli normaalia eikä heillä todettu ravintoaineiden puutoksia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat