Terveellinen ei tarkoita välttämättä vegaanista: Appelsiinimehussasi saattaa piillä yllätys!

appelsiinimehupullo
Vegaanin on hyvä totutella kahlaamaan ainesosaluetteloita läpi – myös mehuosastolla. Kuvituskuva. Shutterstock

Vaikka appelsiinimehu vaikuttaa ensikuulemalta vegaaniselta tuotteelta, sen ainesosista saattaa löytyä eläimien jäänteitä.

Appelsiinimehussa on paljon C-vitamiinia, mutta joidenkin juomien terveysvaikutuksia halutaan lisätä entisestään. Vegaanien kannattaakin olla tarkkana mehuhyllyllä, sillä esimerkiksi D-vitaminisoidut tuoremehut saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia.

D-vitamiini lisätään ruokiin joko D2- tai D3-vitamiinina. D2-vitamiini on täysin kasviperäinen, mutta D3-vitamiinia saadaan lanoliinista, eli lampaanvillarasvasta, tai kalan rasvasta. Vegaanin ruokavalioon tällainen ei luonnollisesti sovi.

Myös sydänystävällisinä mainostettujen appelsiinimehujen ainesosaluetteloita kannattaa vegaanin pitää silmällä. Tässä tapauksessa appelsiinimehu saattaa nimittäin sisältää omega-3-rasvahappoja, joiden lähteenä ruokateollisuudessa käytetään usein kalaa.

Mikäli haluaa päästää ruokaostoksilla vähän helpommalla, eläinperäisistä tuotteista kieltäytyvän kannattaa tarttua tuoremehuhyllyllä sataprosenttisena appelsiinimehuna itseään mainostavaan tuotteeseen.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat