Terveellinen ei tarkoita välttämättä vegaanista: Appelsiinimehussasi saattaa piillä yllätys!

appelsiinimehupullo
Vegaanin on hyvä totutella kahlaamaan ainesosaluetteloita läpi – myös mehuosastolla. Kuvituskuva. Shutterstock

Vaikka appelsiinimehu vaikuttaa ensikuulemalta vegaaniselta tuotteelta, sen ainesosista saattaa löytyä eläimien jäänteitä.

Appelsiinimehussa on paljon C-vitamiinia, mutta joidenkin juomien terveysvaikutuksia halutaan lisätä entisestään. Vegaanien kannattaakin olla tarkkana mehuhyllyllä, sillä esimerkiksi D-vitaminisoidut tuoremehut saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia.

D-vitamiini lisätään ruokiin joko D2- tai D3-vitamiinina. D2-vitamiini on täysin kasviperäinen, mutta D3-vitamiinia saadaan lanoliinista, eli lampaanvillarasvasta, tai kalan rasvasta. Vegaanin ruokavalioon tällainen ei luonnollisesti sovi.

Myös sydänystävällisinä mainostettujen appelsiinimehujen ainesosaluetteloita kannattaa vegaanin pitää silmällä. Tässä tapauksessa appelsiinimehu saattaa nimittäin sisältää omega-3-rasvahappoja, joiden lähteenä ruokateollisuudessa käytetään usein kalaa.

Mikäli haluaa päästää ruokaostoksilla vähän helpommalla, eläinperäisistä tuotteista kieltäytyvän kannattaa tarttua tuoremehuhyllyllä sataprosenttisena appelsiinimehuna itseään mainostavaan tuotteeseen.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!