Suurimmalla osalla suomalaisista olisi varaa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Määrän lisäksi tärkeää on ottaa huomioon myös värit.
Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta muistutti aiemmin, että ruokavalion raaka-aineiden karsimisen sijaan kannattaisi ennemmin lisätä ruokaympyrään asioita. Yksi helppo tapa muokata omaa syömistä terveellisempään suuntaan on kasvisten lisääminen ruokavalioon.
– Ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteisemmaksi kannattaa, sillä se edistää terveyttä ja lisäksi se on ympäristöteko, sanoo Rinta.
LUE LISÄÄ: Ravitsemusterapeutti Mikko muistuttaa: Unohda laihduttaminen – tässä helppo tapa syödä terveellisemmin
Kasvisten lisääminen lautaselle olisi paikallaan monelle perustellusta syystä. Vain harva nimittäin kuluttaa vihanneksia suositusten mukaisen minimimäärän verran.
Vuoden 2017 FinRavinto-tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja 500 grammaa päivässä. Murskaava enemmistö Suomen aikuisväestöstä ei siis saavuta ohjeellista vähimmäissaantisuositusta kasvisten, hedelmien ja marjojen käytössä.