Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiedätkö, mitä väri paljastaa vihanneksesta? Murskaava enemmistö suomalaisista ei noudata tätä sääntöä kasvisten syönnissä

1:01Nahistunut porkkana uudelleen tuoreeksi? Testasimme suositun"porkkanaelvytyksen"Nahistunut porkkana uudelleen tuoreeksi? Testasimme suositun "porkkanaelvytyksen"
Julkaistu 20.01.2021 13:11

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suurimmalla osalla suomalaisista olisi varaa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Määrän lisäksi tärkeää on ottaa huomioon myös värit.

Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta muistutti aiemmin, että ruokavalion raaka-aineiden karsimisen sijaan kannattaisi ennemmin lisätä ruokaympyrään asioita. Yksi helppo tapa muokata omaa syömistä terveellisempään suuntaan on kasvisten lisääminen ruokavalioon.

– Ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteisemmaksi kannattaa, sillä se edistää terveyttä ja lisäksi se on ympäristöteko, sanoo Rinta.

LUE LISÄÄ: Ravitsemusterapeutti Mikko muistuttaa: Unohda laihduttaminen – tässä helppo tapa syödä terveellisemmin

Kasvisten lisääminen lautaselle olisi paikallaan monelle perustellusta syystä. Vain harva nimittäin kuluttaa vihanneksia suositusten mukaisen minimimäärän verran.

Vuoden 2017 FinRavinto-tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja 500 grammaa päivässä. Murskaava enemmistö Suomen aikuisväestöstä ei siis saavuta ohjeellista vähimmäissaantisuositusta kasvisten, hedelmien ja marjojen käytössä.

"Mitä tummempi väri, sitä enemmän ravintoaineita"

Aloittaakseen ei suinkaan tarvitse tarttua vihanneshyllyn eksoottisimpaan ilmestykseen. Ruokavalion rikastajiksi kelpaavat mainiosti tutut kurkut, salaatit, paprikat ja tomaatit. Mitä monipuolisemmin eri vihanneksia käyttää, sen parempi.

Kasvisten määrän lisäksi pitäisi miettiä myös kasvisten värejä ja syödä jotain viidestä eri väriryhmästä. Väreihin lukeutuvat punaiset, vihreät, kelta-oranssit, valkoiset ja ruskeat sekä lilat ja siniset kasvikset. Valkoisiin lukeutuvat esimerkiksi monet sienet ja liloihin punasipulit ja punakaalit. 

LUE LISÄÄ: Kasviksia "puoli kiloa päivässä" – lasketaanko mukaan myös perunat?

– Mitä tummempi väri, sitä enemmän ravintoaineita. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että olisi hyvä syödä ainakin viittä eri väriä päivässä. Nykyään ruokakaupasta saa kaikenlaisia valmiiksi pilkottuja hedelmäpaloja, keittojuureksia ja valmiita lisukesalaatteja, joten vaivannäöstä asian ei pitäisi olla kiinni. Pakastekasvisten käyttöäkään ei tarvitse arastella: ravintoaineista folaatti ja c-vitamiini ovat herkempiä käsittelylle, muut kestävät sen hyvin.

On hyvä myös muistaa, että kasvisten hyödyt eivät tule ainoastaan vitamiineista. Ne sisältävät runsaasti myös kuitua, täyttävät tehokkaasti vatsaa ja auttavat siten pitämään kokonaisenergiamäärän sopivana vähentäen muuta syömistä.

Jos tavoitteena on muuttaa ruokavalio täysin kasvisvoittoiseksi, kannattaa varsinkin alkutaipaleella varmistaa, ettei ruokavalio jää yksipuoliseksi ja ravintoaineiden – ja kokonaisenergian – määrä liian kapeaksi.

LUE MYÖS: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"

Lähde: Terveystalo

Lisää aiheesta:

Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässäKasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräHelppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon – varo kuitenkin yleistä kuitumokaa!Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkäänRavitsemusterapeutti Mikko muistuttaa: Unohda laihduttaminen – tässä helppo tapa syödä terveellisemmin
RavitsemusRuokaKasvisruokavalioTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • ti06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • ma06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"