Tutkijat vertasivat kasvissyöjälapsia sekasyöjiin – löysivät vain yhden eron

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattaminen on yhteydessä lapsen alhaisempaan painoon.

Pediatrics-tiedejulkaisussa ilmestyneen kanadalaistutkimuksen mukaan kasvisruokavaliota noudattavat lapset ovat todennäköisemmin alipainoisia kuin lihaa syövät ikätoverinsa.

Löydökset perustuvat lähes 9000 lapsen seurantaan. Lapset olivat iältään puolesta vuodesta kahdeksaan vuoteen ja heitä seurattiin keskimäärin kolmen vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa lapsista noin 250 oli kasvissyöjiä. Seurannan aikana heidän määränsä kasvoi lähes 340:llä.

Kasvisruokavaliota ja sekaruokavaliota noudattavien lasten kasvussa ja ravitsemuksessa ei havaittu merkittäviä eroja kuin painokehityksen osalta. Kasvisruokavaliota syövät lapset olivat alipainoisia lähes kaksi kertaa todennäköisemmin.

Sen sijaan esimerkiksi lasten pituudessa, rautavarannoissa, kolesterolitasoissa tai D-vitamiinitasoissa ei havaittu eroja.

Lapsuuden vegetarismiin liittyvät riskit

Runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyvää ja vain vähän kovia rasvoja sisältävää kasvisruokavaliota pidetään yleisesti ottaen terveellisenä tapana syödä. Kasvisruokavalioon liittyvä alipainoisuus on kuitenkin mahdollinen merkki siitä, ettei lapsi saa normaalia kasvua tukevaa ravintoa, tutkijat huomauttavat tiedotteessaan.

Kanadalaistutkijoiden löydöksistä uutisoiva amerikkalainen uutiskanava CNN nostaa esille, että kasvisruokavalio oli yleisempää aasialaista alkuperää olevilla lapsilla. Keskimäärin aasialaiset ovat pienikokoisempia kuin yhdysvaltalaiset.

Suomessa lasten alipainoisuutta suurempi ongelma on lasten ylipaino. Lisäksi vain harva suomalaislapsi syö riittävän terveellistä ja monipuolista ruokaa – etenkin kasvisten, hedelmien ja majojen syönnissä olisi petrattavaa.

Katso videolta, miltä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Juttu jatkuu videon alla.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia käytännössä.

Joka tapauksessa kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kasvisruokavaliolla voi olla vaikutusta lapsen terveydestä kertoviin mittareihin.

Viime vuonna ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa huomattiin, että vegaaninen ruokavalio voi vaikuttaa haitallisesti lapsen kasvuun ja luuntiheyteen, mutta samalla suotuisasti sydänterveyteen ja kehonkoostumukseen.

Helsingin yliopiston tutkijat puolestaan ovat havainneet, että vegaaniruokavaliota noudattavilla lapsilla on sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Turvallisin kasvisruokavalio lapselle

Kaikesta huolimatta kasvisruokavalio sopii suurimmalle osalle lapsista, kunhan syömiseen panostetaan riittävästi ja lapsen kasvua seurataan säännöllisesti. 

Yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämän Terveyskylä-sivuston mukaan kasvavalle lapselle turvallisin ja helpoin vaihtoehto on lakto-ovovegetaarinen ruokavalio, jossa syödään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitoa ja kananmunaa.

Vegaanisessa ruokavaliossa – jossa ei syödä mitään eläinperäistä – tulisi olla maitoa korvaava ravitseva ruokajuoma, minkä lisäksi ravitsemusta täydennetään D- ja B12-vitamiinilisillä.

Miten lihan käyttöä voisi vähentää? Videolla ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo kaksi helpointa tapaa.

Ravitsemustieteilijä neuvoo kaksi tapaa vähentää lihan käyttöä 1:05
KATSO VIDEO: Näin vähennät lihan käyttöä kuin huomaamatta.

Lue myös:

    Uusimmat