Itkevä vanhus etsi kaupassa vaimoaan – auttamaan päätynyt nainen tajusi jotakin tärkeää: "Et koskaan tiedä, miten suuri vaikutus teollasi voi olla"

7:42
Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta?

Kelsey päätyi ruokakaupassa auttamaan Alzheimerista kärsivää miestä, joka etsi rakasta vaimoaan. – Noin 20 minuutin ajan istuin itkevän, tuntemattoman miehen kanssa. Pitelin hänen käsiään. Pyyhin hänen kyyneleitään, Kelsey kuvailee liikuttavaa kohtaamista.

Ruokaostoksilla illalla ollut Kelsey Rae törmäsi kaupassa mieheen, joka vaikutti tarvitsevan apua. Kelsey oli pastahyllyllä, kun vanha mies pani kämmenensä hänen olalleen.

– Hypähdin. Ensimmäinen ajatukseni oli suuttua ja pyytää häntä olemaan koskematta minuun. Sitten huomasin jotakin. Mies itki, Kelsey kuvaa Love What Matters -sivustolla.

Vanha mies vaikutti olevan hämmentynyt. Mies kääntyi Kelseyn puoleen ja kysyi:

– Tiedätkö, missä vaimoni on? Olen etsinyt häntä.

"Missä vaimoni on? Hän oli ihan tässä..."

Kelsey kertoi, ettei tiennyt vaimon olinpaikkaa ja kehotti miestä ottamaan yhteyttä henkilökuntaan. Hän ajatteli miehen vain eksyneen vaimostaan.

– Seuraavaksi mies kysyi: "Missä vaimoni on? Hän oli ihan tässä." Kyynelet tulvahtivat hänen silmiinsä, Kelsey muistaa.

Ymmärsi, että miehellä on Alzheimer

Hän viittilöi miestä kohti asiakaspalvelutiskiä, ja mies totteli. Kelsey ajatteli, että henkilökunta voisi kuuluttaa miehen vaimoa kaupassa.

– Tiskillä nainen kysyi nimeä (jota kuuluttaa). Mies katsoi minuun hämmentyneenä, kuin minulla olisi hänelle vastauksia. Nainen puoliksi pyöräytteli silmiään ja kääntyi minun puoleeni: "Neiti, onko teillä sitä nimeä?"

Kelsey selitti, ettei edes tunne vaimonsa hukannutta miestä. Asiakaspalvelija alkoi tiukata, onko kyseessä vitsi. Kelsey oli kuitenkin jo ymmärtänyt totuuden.

– Minulle oli selvää, että tämä mies oli hyvin hämmentynyt. Ei tavanomaisella tavalla hämmentynyt, vaan Alzheimer-hämmentynyt. Isoisäni oli ollut samassa tilassa ja tunsin tuon tilan liian hyvin.

"Noin 20 minuutin ajan istuin itkevän, tuntemattoman miehen kanssa..."

Kelsey vei miehen kaupan ravintola-alueelle. Mies vapisi, itki ja kyseli Kelseyltä "missä rakkaani on?".

– Pitelin miehen käsiä ja kysyin, oliko hänellä puhelinta. Sydämeni murtui hänen vuokseen. Mies ei ollut varma, joten kysyin, voisinko tutkia hänen taskunsa. Mies suostui. Olin varovainen. Löysin taskusta pienen simpukkapuhelimen.

Kelsey löysi miehen tyttäreksi nimetyn numeron ja soitti siihen. Tytär vastasi välittömästi ja kuulosti huolestuneelta. Kelsey selitti tilanteen; tytär lupasi tulla heti hakemaan isäänsä ja pyysi Kelseyta varmistamaan, ettei mies harhaile pakoon.

– Noin 20 minuutin ajan istuin itkevän, tuntemattoman miehen kanssa. Pitelin hänen käsiään. Pyyhin hänen kyyneleitään. Kun hän vapisi, panin takkini hänen syliinsä. Annoin vastauksia, joita hänen siinä hetkessä tarvitsi kuulla, Kelsey kuvaa.

– Se oli vähintä, mitä saatoin tehdä.

Mies etsi kauan sitten kuollutta vaimoaan

Pian kauppaan asteli noin 30-vuotias nuori nainen, joka ryntäsi kiitellen Kelseyn luo. Tytär kertoi, että oli pakottavan asian vuoksi joutunut lähtemään kotoa tunniksi, vaikka tiesi, että isä saattaisi sillä aikaa lähteä omin päin ulos. Näin oli tapahtunut.

– Hän selitti, että toisinaan mies karkaa etsimään vaimoaan. Hän menetti tämän 13 vuotta sitten, mutta ei koskaan lakkaa yrittämästä, Kelsey sanoo.

Tytär auttoi isänsä ylös ja ulos kaupasta. Kelsey katseli kaksikon menoa ja kuuli miehen jälleen kyselevän rakkaan vaimonsa perään.

– Sydämeeni sattui, mutta olin onnellinen nähdessäni hänet perheensä kanssa, Kelsey sanoo.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Et koskaan tiedä, miten suuri vaikutus teollasi voi olla"

Nyt Kelsey haluaa muistuttaa muita siitä, että suurin osa ihmisistä, joita päivittäin kohtaamme, on tuntemattomia, mutta he saattavat silti tarvita apua.

– Älä koskaan unohda, että jaamme kaikki tämän maailman yhdessä, ja maailmassa jaamme kiltteyden. Se pitää meidät liikkeessä. Jos näet jotakin, tee jotakin. Et koskaan tiedä, miten suuri vaikutus teollasi voi olla toisen elämään, Kelsey sanoo.

Kelseyn piti aloittaa ruokaostoksensa alusta miehen kohtaamisen jälkeen. Hän ei kuitenkaan välitä siitä, että hänen jo keräämänsä ostoksensa jäivät kärryyn, joka siivottiin pois.

– En välitä siitä, että söin vähän myöhään tuona iltana. Että menin kotiin ja itkin keittiössä tämän ihanan miesparan takia. Ystävällisyys ei maksa mitään, Kelsey muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja