Italian GP:n lehdistökatsaus: The Italian Job

Italialaislehdistö otti kaiken ilon irti Ferrari-tallin ensimmäisestä voitosta Italian GP:ssä neljään vuoteen. Kehuja sai erityisesti Ferrarin varikkotiimi, jonka nopea toiminta auttoi Fernando Alonson ohi kilpailua johtaneesta Jenson Buttonista.

- Punainen aalto. Super-Ferrarin mestariteos varikolla, Gazzetta dello Sport hehkutti etusivullaan.

- Tämä voitto oli "made in Italy". Siitä voi kiittää espanjalaisen erinomaista työtä mutta varsinkin niitä italialaiskavereita, jotka vaihtoivat renkaat 3,4 sekunnissa.

Sama teema oli esillä kilpailevan Corriere dello Sportin etusivulla.

- Alonson voitto Monzassa avasi uudelleen mestaruustaistelun. Ferrarin varikkotiimin mestariteos auttoi espanjalaisen Buttonin ohi.

Roomalaisen Il Tempo -päivälehden otsikko "The Italian Job" viittasi paitsi samannimiseen elokuvaan, myös Ferrari-tallin hienoon tiimityöhön.

- Nyt on ylistysten vuoro. Tämä oli tallin voitto: ilman Alonson määrätietoisuutta Ferrari ei olisi pystynyt siihen, mutta ilman punapukuisten miesten mestarillista renkaanvaihtoa espanjalainen ei olisi noussut palkintopallin korkeimmalle korokkeelle lähdön virheen jälkeen.

Torinolaisen La Stampan mielestä koko Ferrari-talli ylsi kovan paineen alla kauden hienoimpaan kilpailuunsa. Erityisesti lehti kehui kolmanneksi ajanutta Felipe Massaa, joka sai MM-sarjaa johtaneen Lewis Hamiltonin sortumaan virheeseen.

- Lähtö oli Massalta mestarillinen suoritus. Massa ajoi kolmen mutkan ajan suorastaan vaarallisen lähellä tallitoveriaan mutta suojeli häntä samalla. 200-300 kilometrin tuntinopeudessa se on hieman vaarallisempaa kuin koripallossa, mutta tulos oli sama: kukaan ei päässyt punaisista autoista ohi. Hamilton yritti, mutta osui Massaan ja tuhosi autonsa jousituksen, oman kilpailunsa ja ehkä myös mestaruushaaveensa. Emme usko, että brasilialaiskuskin mielessä kävi näin suosiollisen tilanteen aiheuttaminen, mutta tulos ratkaisee. Kolmas sija palkittiin 85 000 kannattajan aplodeilla ja samalla hän sai anteeksi Hockenheimissa järjestämänsä näytöksen, lehti kirjoitti viitaten Massan niskoitteluun tallimääräyksen jälkeen.

Milanolaisen Il Giornalen mielestä Monzan kilpailu oli erinomainen osoitus siitä, että formula ykköset on joukkuepeliä. Lehti antoi Ferrarin varikkotiimille ja Massalle arvosanan 10, mutta Alonsolle vain kahdeksikon.

- Voitosta huolimatta arvosana perustuu erityisesti radan ulkopuolisiin tekijöihin ja lauantain häikäisevään paalupaikkaan. Kaikista punaiseen pukeutuneista Ferrarin tiimin jäsenistä Alonso oli se, jonka kilpailu vastasi vähiten odotuksia. Lähdössä hän menetti yhden sijoituksen ja menettäessään sen hän oli lähellä eliminoida itsensä ja Buttonin MM-taistossa. Hän itse myönsi osuneensa muutaman metrin aikana ensin Jensoniin ja sitten Felipeen. Sen jälkeen Alonso oli toki oma erinomainen itsensä, 52. kierroksen virhettä lukuun ottamatta.

McLarenin tuplamoka

Espanjalainen AS-urheilulehti totesi Alonson nousseen kaikkien aikojen voittotilastossa viisinkertaisen maailmanmestarin Juan Manuel Fangion rinnalle.

- Alonson 24. GP-voitto perustui pitkälti espanjalaiskuljettajan älykkyyteen, taitoihin ja jopa nerokkuuteen, mutta tällä kertaa myös tallin hyvään työhön, AS myönsi.

Italialaislehdistä poiketen AS arvosteli Massan röyhkeyttä kilpailun lähdössä. AS:n mielestä Massan "järjettömät" ajolinjat toivat mieleen formula ykkösissä 1980- ja 90-luvuilla kilpailleen Andrea de "Crasheris" Cesariksen - formula ykkösten keskeytyskuninkaan (148 keskeytystä).

- Massa ei ollut syyllinen Hamiltonin osumaan, mutta hänen liiallinen aggressiivisuutensa vaaransi Alonson kilpailun, AS tuomitsi.

Englannissa puolestaan arvosteltiin McLaren-tallin toimintaa varikolla. The Sunin mielestä Buttonin olisi pitänyt voittaa kilpailu.

- Jenson Button jäi harmittelemaan varikkotiimin tuplamokaa, joka maksoi hänelle unelmavoiton Italiassa.

The Guardianin mukaan McLaren poistui Italiasta kiroten virheitä, jotka saattavat käydä kalliiksi Hamiltonille ja Buttonille mestaruustaistelussa.

- Talli petti hallitsevan maailmanmestarin kahdesti. Ensinnäkin päätös ottaa hänet varikolle ennen Alonsoa oli vähintäänkin kyseenalainen, ehkä jopa paha virhe. Toiseksi renkaanvaihto vei McLaren-tallilta 4,2 sekuntia. Se ei ehkä vaikuta kovin pitkältä, mutta se oli melkein sekunnin hitaampi kuin Alonsolla (3,4 s), kun taas Massa pääsi liikkeelle 3,3 sekunnin jälkeen.

- Hamilton kolaroi itsensä ulos kilpailusta neljännessä mutkassa ja menetti MM-sarjan kärkipaikan. Hän myönsi myöhemmin, että tuon kaltaiset virheet voivat maksaa hänelle mestaruuden.

Lue myös:

    Uusimmat