Italia esti Astra Zenecan rokotetoimituksen Australiaan – syynä EU:n rokotepula

Italia on estänyt Astra Zenecan koronarokotetoimituksen Australiaan. Lähetyksessä oli yli 250  000 rokoteannosta. Ne olivat peräisin Italiassa sijaitsevasta rokotetehtaasta.

Italia on ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka on käyttänyt uutta mekanismia, jolla mahdollistetaan rokotetoimitusten pysäyttäminen unionin ulkopuolelle. Lähetys EU:n ulkopuolelle voidaan estää, jos rokotteita tarjoava yritys ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan unionissa.

Toimituksen estämistä perusteltiin muun muassa unionin ja Italian rokotepulalla ja rokotetoimitusten viivästymisellä alueella. Euroopan komission kerrotaan hyväksyneen Italian toiminta.

Astra Zenecalla on ollut merkittäviä toimitusviivästyksiä Euroopassa. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Astra Zeneca on toimittamassa vain noin 40 prosenttia vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden sovituista rokotteista.

Australiassa tuotetaan rokotteita

Australian terveysministeriöstä kerrotaan, että Italian päätöksellä ei ole merkittäviä vaikutuksia tulevien viikkojen rokotejakeluun. Maa on jo saanut Astra Zenecan rokotetta 300 000 annosta.

Australiassa on tarkoitus kasvattaa Astra Zenecan kotimaista rokotetuotantoa. Maassa on tarkoitus valmistaa noin 50 miljoonaa rokoteannosta. 

Koronarokotukset alkoivat Australiassa viime kuussa. Noin 25 miljoonan asukkaan maassa on todettu yhteensä noin 25  000 koronatartuntaa. Päälle viiden miljoonan asukkaan Suomessa tartuntoja on kirjattu yli 60 000.

3:47
Saksassa AstraZenecan rokote ei kelpaa kansalaisille – ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, mikä on tilanne Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja