ISW: Venäjä teki ennennäkemättömän ratkaisun – voi tietää ongelmia verissäpäin puolustetulle Bahmutille

8:27
Venäjä ja Ukraina taistelevat rajusti pienehkön suolakaivoskaupungin Soledarin herruudesta – miksi tämän kaupungin merkitys on kokoaan suurempi?

Venäjän joukot ovat tempaisseet aloitteen Ukrainan sodassa ja aloittaneet uuden suurhyökkäyksen Luhanskissa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Venäjän joukot ovat iskeneet yhä aktiivisemmin ukrainalaisten puolustuslinjoihin Luhanskin länsiosassa ja onnistuneet etenemään.

Venäjän joukot ovat edenneet Harkovan ja Luhanskin alueiden välisellä rajalla, erityisesti Kupianskin kaupungin lähellä ja Kreminnan kaupungin länsipuolella.

ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat kuitenkin toistaiseksi onnistuneet estämään venäläisiä saavuttamasta suurempia voittoja.

Venäjän hyökkäyksen ei kuitenkaan uskota käynnistyneen vielä täysimittaisesti.

Ajatushautomo arvioi, että Venäjän joukot eivät tule täysin saavuttamaan hyökkäyksensä tavoitetta eli Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaamista.

Sen sijaan hyökkäyksen arvioidaan pysähtyvän Svatoven ja Kreminnan kaupunkien tasalle Luhanskin länsiosiin.

Jos näin kävisi, Ukrainalle avautuisi mahdollisuus ryhtyä vastahyökkäykseen.

Separatistien rooli sodassa saattaa kasvaa

Kiihtyvien hyökkäysten lisäksi ISW havaitsee kehityskulkuja, jotka voivat muuttaa asetelmaa taistelukentällä.

Venäjä nimittäin näyttäisi yhdistelevän omia joukkojaan yhä tiukemmin Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistihallintojen joukkoihin.

Luhanskin ja Donetskin separatistijoukot ovat toistaiseksi toimineet pääasiassa erillään Venäjän varsinaisista joukoista.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. ISW:n mukaan Venäjän armeija on määrännyt ainakin yhden tykistöpataljoonansa siirrettäväksi Donetskin alueen separatistien alaisuuteen. Syynä pidetään separatistijoukkojen heikkenemistä.

ISW:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta sodan aikana, kun Venäjältä nähdään tällaista toimintaa.

Jos tieto Venäjän määräyksestä pitää paikkansa, kertoisi se ISW:n mukaan siitä, että Venäjän tukemat separatistit eivät pysty itse paikkaamaan joukkojensa kokemia tappioita.

Suuremmassa kuvassa Venäjän toiminta voisi viitata myös siihen, että Venäjä kasvattaa separatistijoukkojen roolia sodankäynnissä Donetskin kaupungin länsipuolella, jotta se voisi siirtää varsinaisia joukkojaan Donetskista Bahmutin kaupungin ja Luhanskin alueille.

Venäjän hyökkäykset ovat viime aikoina kiihtyneet näillä alueilla, ja tilanne Bahmutissa on tukala.

Jää nähtäväksi toteuttaako Venäjä seuraavat peliliikkeensä ISW:n arvion mukaisesti ja tietääkö tämä yhä verisempiä taisteluita Bahmutin ympäristössä.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja