ISW: Venäjä aloittaa pian uuden ison hyökkäyksen – nyt rintamalinja "surisee kuin mehiläispesä"

Olisiko lännen nopeampi aseapu voinut lopettaa Ukrainan sodan pari vuotta sitten? 8:21
Olisiko lännen nopeampi aseapu voinut lopettaa Ukrainan sodan pari vuotta sitten? (9.1.2024).

Venäläislähteet väittävät, että Venäjän joukot valmistautuvat käynnistämään uuden hyökkäyksen tulevina viikkoina, kun maa jäätyy Itä- ja Etelä-Ukrainassa.

Venäläinen kirjallisuuskriitikko ja vaihtoehtohistorioitsija Sergei Pereslegin sanoi perjantaina, että Venäjä käynnistää laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa 12. tammikuuta ja 2. helmikuuta välillä, kun maa jäätyy Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Asiasta kirjoittaa ajatushautomo ISW päivittäisessä katsauksessaan.

Pereslegin arvioi kuitenkin, että Venäjällä ei ole riittävästi joukkoja hänen ennakoimiensa laajamittaisten hyökkäyspyrkimysten toteuttamiseen. ISW kertoo merkittävän venäläisen sotabloggarin sanoneen, että venäläisjoukkojen määrä rintamalla mahdollistaa paikalliset operaatiot, mutta ei todennäköisesti mahdollista operatiivisesti merkittäviä läpimurtoja.

Venäläisten sotabloggarien mukaan pakkassää vaikuttaa sekä venäläisten että ukrainalaisten maajoukkoihin sekä tykistö- ja lennokkijärjestelmiin koko rintamalla, erityisesti Hersonin suunnalla.

Yksi venäläinen sotabloggari on arvioinut, että jäätävät sääolosuhteet estävät venäläisjoukkoja toteuttamasta operaatioitaan ja etenemästä Verboven pohjoispuolella läntisellä Zaporizhzhjan alueella. Ukrainan eteläisen operatiivisen komentokeskuksen mukaan jäätävä sää estää Venäjän lentotoiminnan Etelä-Ukrainassa.

Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosin entinen johtaja ja äärinationalisti Dmitri Rogozin sanoi sunnuntaina, että rintamalinja läntisellä Zaporizhzhjan alueella "surisee kuin mehiläispesä", koska Ukrainalla on käytössään suuri määrä lennokkeja.

Rogozin sanoi, että Ukraina käyttää puolen tusinaa lennokkia jokaiseen arvokkaaseen kohteeseen alueella. Rogozinin mukaan ukrainalaislennokit hankaloittavat myös venäläismiehistöjen vaihtoa.

ISW on arvioinut aiemmin, että jäätävävät sääolosuhteet todennäköisesti rajoittavat operaatioita rintamalla, mutta jäätyvä maa luo tulevina viikkoina suotuisampia olosuhteita mekanisoidulle sodankäynnille.

ISW arvioi myös, että Venäjä yrittää todennäköisesti ylläpitää tai tehostaa paikallisia hyökkäysoperaatioita koko Itä-Ukrainassa talvisista sää- ja maasto-olosuhteista riippumatta yrittäessään ylläpitää tai voimistaa paikallisia hyökkäysoperaatioita.

ISW ei usko, että venäläisjoukot kykenisivät tekemään operatiivisesti merkittäviä läpimurtoja.
 

Lue myös:

    Uusimmat