Israelin poliisi otti yhteen muslimien kanssa al-Aqsan moskeijassa Jerusalemissa – yli 350 ihmistä otettu kiinni

Israelin poliisi on ottanut yhteen muslimien kanssa al-Aqsan moskeijassa Jerusalemissa, kertovat useat mediat. Jordania tuomitsi Israelin toimet, kun muslimien pyhä kuukausi ramadan lähestyy puolta väliä.

Poliisin mukaan yhteenotto sai alkunsa, kun virkavalta yritti poistaa pyhäköstä sinne telkeytyneitä ihmisiä. Poliiseja vastaan hyökättiin moskeijassa ja sen lähellä kivillä ja ilotulitusraketeilla. Israelin poliisi kertoi ottaneensa kiinni yli 350 ihmistä yhteenotossa.

Silminnäkijöiden mukaan yhteenotossa loukkaantui seitsemän ihmistä, kirjoittaa al-Jazeera. Sen mukaan Palestiinan Punainen puolikuu vahvisti, että tapahtumassa loukkaantui ihmisiä, mutta ei kertonut loukkaantuneiden määrää. Lausunnossaan järjestö sanoi, että Israelin joukot estivät lääkintähenkilöstöä pääsemästä sisään moskeijaan.

Temppelivuorella sijaitseva al-Aqsa on muslimien pyhimpiä paikkoja. Useat tahot ovat tuominneet poliisin toimet.

Times of Israelin mukaan palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbasin tiedottaja varoitti Israelia "ylittämästä punaista viivaa" pyhillä paikoilla ja sanoi, että se voisi johtaa "suureen räjähdykseen".

Jordania, joka hallinnoi Temppelivuorta, tuomitsi Israelin toimet. Se syytti poliisia moskeijaan tunkeutumisesta ja uskovaisten pahoinpitelystä.

– Ulkoministeriö vaatii Israelia vetämään välittömästi poliisinsa ja erikoisjoukkonsa alueelta, Jordan sanoi lausunnossa.

Jerusalemin vanhassa kaupungissa sijaitsevalla alueella on nähty usein palestiinalaisten ja israelilaisten välisiä väkivaltaisia yhteenottoja, erityisesti muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikaan, jolloin kaupunkiin saapuu kymmeniä tuhansia rukoilemaan al-Aqsaan.

Uusin selkkaus tapahtui, kun ramadan on ehtinyt lähes puoleenväliin. Temppelivuori on tärkeä alue myös juutalaisille.

Gazasta raketteja Israeliin

Gazan kaistaletta hallitseva äärijärjestö Hamas kutsui poliisin toimintaa "ennennäkemättömäksi rikokseksi". Se kehotti Länsirannan palestiinalaisia liikkumaan massoissa puolustamaan moskeijaa, kirjoittaa Times of Israel.

Yhteenoton seurauksena Gazan palestiinalaisalueilta ammuttiin pitkälle toistakymmentä rakettia Israeliin. Israelin hävittäjät vastasivat rakettituleen ilmaiskuilla Gazaan. Armeijan mukaan iskujen kohteina olivat Hamasin asevarikot.


Lue myös:

    Uusimmat