Abbas vaatii kiinniotettujen vapauttamista – MTV seurasi sotaa Israelissa

Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena 2:07
Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa 15. lokakuuta.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1400, Gazassa ainakin 2670
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • UNRWA: Miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan
  • Hamasin iskut on tuomittu laajalti. Näin on tehnyt myös Suomen valtiojohto 

 

23.59: Abbas vaatii kiinniotettujen vapauttamista

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas vaatii siviilien, vankien ja kiinniotettujen vapauttamista kummaltakin osapuolelta

21.56: Raketti osui YK:n rauhanturvaajien päämajaan Libanonissa: Paikalla myös suomalaisia

YK:n johtaman Unifil-rauhanturvaoperaation mukaan sen päämajaan Etelä-Libanonissa Naqourassa on osunut raketti. Unifilin mukaan kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Maavoimien esikunnasta kerrotaan HS:lle, että päämajassa oli paikalla muutamia suomalaisia, mutta he ovat kunnossa.

Libanonilainen äärijärjestö Hizbollah ja Israelin armeija ovat tulittaneet toisiaan Israelin ja Libanonin rajan yli.

Unifil-operaatio valvoo Libanonin ja Israelin välistä niin kutsuttua sinistä linjaa. Puolustusvoimien mukaan Suomi osallistuu operaatioon noin 200 rauhanturvaajalla.

21.21: Israelista kaapattujen panttivankien määrä aiemmin kerrottua suurempi

Israelin armeija vahvistaa, että äärijärjestö Hamas on ottanut 155 ihmistä panttivangiksi hyökättyään Israeliin reilu viikko sitten.

Armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoo, että 155 panttivangin perheet ovat ottaneet yhteyttä viranomaisiin. Aiemmin armeija oli puhunut 126 panttivangista.

21.02: Ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Libanoniin

Suomen ulkoministeriön matkustustiedote Libanoniin Lähi-itään on päivitetty. Ministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista maahan. Lisäksi ministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Libanonin raja-alueille.

Ministeriön mukaan Israelin sotatoimia Libanonin alueella ei voi sulkea pois. Toissa lauantaina alkanut äärijärjestö Hamasin ja Israelin uusin väkivaltainen konflikti on lisännyt huomattavasti jännitteitä alueella, matkustustiedotteessa sanotaan.

Libanon on Israelin pohjoinen rajanaapuri.

20.44: Israel ja Palestiina päivittäneet uhrilukujaan

Sekä Israelin että palestiinalaisten viranomaiset ovat päivittäneet tietoja kuolleiden määristä. Äärijärjestö Hamasin tekemässä hyökkäyksessä on kuollut tähän mennessä Israelissa yli 1 400 ihmistä. Gazassa puolestaan on kuollut ainakin 2 670 ihmistä Israelin tekemissä ilmaiskuissa.

20.03:Blinken luottavainen Rafahin rajanylityspaikan avautumisesta avustuskuljetuksille

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että Egyptin ja Gazan välinen Rafahin rajanylityspiste avautuu avustuskuljetuksille.

Egyptissä vierailleen Blinkenin mukaan nyt ollaan YK:n, Yhdysvaltojen, Egyptin, Israelin ja muiden tahojen kanssa luomassa mekanismia, jolla apu saadaan toimitettua sitä tarvitseville ihmisille.

Blinken sanoi myös, että Yhdysvallat on nimittänyt Gazan apua varten lähettilään, joka on entinen diplomaatti David Satterfield.

19.25: UNIFIL: Päämajaan osunut raketti Libanonissa

Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaoperaatio Libanonissa (UNIFIL) kertoo, että sen päämajaan on osunut raketti. UNIFILin mukaan sen pyrkimyksistä huolimatta eskalaatio jatkuu Libanonin ja Israelin rajalla.

17.53: Yli 500 osoitti mieltä Israelin puolesta Helsingissä – "Tuki ja solidaarisuus Israelille"

Mielenosoittajat kokoontuivat tänään Eduskuntatalolle osoittamaan mieltä Israelin puolesta. Tuki ja solidaarisuus Israelille -mielenosoituksen järjestäjä oli Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön (ICEJ) Suomen osasto.

Komisario Hanna Kiiskinen Helsingin poliisista kertoi kello 17:n aikaan, että mielenosoitus on juuri päättymässä. Poliisin arvion mukaan paikalla oli yli 500 osallistujaa.

Mielenosoituksessa pidettiin puheita ja esityksiä, kertoo Kiiskinen. Kiiskisen mukaan paikalla ei ollut vastamielenosoitusta

17.10: Lähi-idän alueella sukkuloinut Blinken palaa Israeliin

Lähi-idän alueella sukkuloinut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken palaa huomenna Israeliin, kertovat useat kansainväliset uutismediat, muun muassa yhdysvaltalainen CNN.

Blinken kävi Israelissa myös torstaina ja on sen jälkeen vieraillut Jordaniassa, Bahrainissa, Qatarissa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa. Tänään Blinken on Egyptissä, missä hänen odotetaan tapaavan maan presidentin Abdel Fattah al-Sisin.

Yhdysvallat on huolissaan taistelujen mahdollisesta leviämisestä alueella ja on kehottanut Irania pysymään erossa tapahtumista. Eilen Iran kuitenkin varoitti kauaskantoisista seurauksista, jos Israelin pommitukset Gazaan eivät lopu.

16.25: Egyptin presidentti jyrähtää: "Israelin toimet kollektiivista rankaisemista"

Egyptin presidentti kritisoi Israelin toimia Gazassa. Presidentti Abdel Fattah al-Sisin mukaan Israelin reaktio ylittää itsepuolustuksen rajat. Sisin mukaan kyse on kollektiivisesta rankaisemisesta.

16.21: Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja: Gazan eteläosaan virtaa vesi

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoo, että vedentulo Gazan eteläosaan on jälleen avattu. Sullivan toteaa, että Gazassa asuvat palestiinalaiset ansaitsevat ihmisarvoista kohtelua ja turvaa.

16.05:Saksa varoittaa matkustamasta Israeliin ja palestiinalaisalueille – Suomi arvioi tilannetta

Saksan hallitus varoittaa kansalaisia matkustamasta Israeliin, palestiinalaisalueille ja Libanoniin väkivaltaisuuksien yltymisen takia. Varoitus on tiukin Saksassa käytettävistä matkustusohjeista. 

Suomessa ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo, että aluetta koskevia matkustussuosituksia arvioidaan jatkuvasti. Nykyinen suositus on, että Israeliin tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Gazan osalta suositus on, että kaikkea matkustamista tulee välttää ja Libanonissa suositellaan noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Noin kaksikymmentä suomalaista odottaa edelleen pääsyä pois palestiinalaisalueilta ja Israelista, Tanner kertoo. Hankalin tilanne on saarretussa Gazassa, jossa Rafahin rajanylityspaikkaa Egyptin suuntaan ei ole lupauksista huolimatta avattu ulkomaalaisille. Gazassa on Tannerin mukaan muutamia suomalaisia. Heillä ei tällä hetkellä ole mahdollisuuksia päästä alueelta pois.

16.01: Miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa Gazassa

Gazassa arviolta miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Israelin ja äärijärjestö Hamasin viikon jatkuneen konfliktin takia, kertoo YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA. Järjestössä uskotaan määrän vielä nousevan tästä.

Israel on pommittanut Hamasin kohteita Gazan kaistalla sen jälkeen, kun äärijärjestön taistelijat hyökkäsivät Israelin eteläosiin 7. lokakuuta. Hyökkäyksessä kuoli yli 1 300 ihmistä.

Gazassa on kuollut yli 2 300 ihmistä Israelin tekemissä ilmaiskuissa.

15.10: WHO: Sairaaloiden evakuoiminen on kuolemantuomio

Tuhansien sairaalapotilaiden pakottaminen evakuoitumaan jo täysiin sairaaloihin Gazan eteläosaan voi olla kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille, varoitti Maailman terveysjärjestö WHO lausunnossaan.

WHO kertoo tuomitsevansa jyrkästi Israelin toistuvat määräykset evakuoida 22 sairaalaa, joissa hoidetaan yli 2 000:ta potilasta Gazan pohjoisosassa. Terveysjärjestön mukaan pakkoevakuointi pahentaa entisestään humanitaarista ja kansanterveydellistä katastrofia.

Joitakin potilaita hoidetaan WHO:n mukaan terveydenhoitolaitosten käytävillä sekä niiden ulkopuolella ympäröivillä kaduilla sairaalavuoteiden puutteen takia. Järjestön mukaan Gazan eteläosan terveydenhoitolaitokset eivät pysty vastaamaan potilaiden määrän dramaattiseen kasvuun.

Terveydenhuollon työntekijät joutuvat lausunnon mukaan valitsemaan, hylkäävätkö he kriittisesti sairaat potilaat, vaarantavatko he oman turvallisuutensa pysyessään sairaalassa vai vaarantavatko he potilaidensa hengen yrittämällä siirtää heitä laitoksiin, joilla ei ole kapasiteettia vastaanottaa lisää potilaita.

Lisäksi kymmenettuhannet ihmiset Gazan pohjoisosassa etsivät suojaa sairaaloiden avoimista tiloista ja niiden ympäristöissä, sillä sairaaloita pidetään turvapaikkoina. Näin ihmiset myös järjestön mukaan suojelevat sairaaloita mahdollisilta hyökkäyksiltä.

– Myös heidän henkensä ovat vaarassa, kun terveyslaitoksia pommitetaan, WHO kirjoittaa lausunnossa.

13.19: Israelin sotilaat NY Timesille: Maahyökkäyksellä on 2 tehtävää

Israel aikoo pian hyökätä Gazan kaistalle kymmenillä tuhansilla sotilailla, kirjoittaa New York Times (NYT). 

Israel on valmistellut suurta maahyökkäystä Gazaan viikon ajan lukuisilla ilmaiskuilla. Pelkästään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Israel sanoi iskeneensä yli 100 kohteeseen Gazassa. 

Perjantaina Israel vahvisti tehneensä Gazan kaistalle ensimmäisiä iskuja maajoukoillaan.

Israelin Gazaan hyökkäävällä armeijalla on kaksi keskeistä tavoitetta, NYT kirjoittaa. Ensimmäinen niistä valloittaa Gazan kaistaleen pohjoispuolella sijaitseva Gazan kaupunki, josta Israel on käskenyt siviilejä poistumaan viime päivinä.

Toinen tavoite on tuhota Gazan nykyinen johto. New York Times perustaa tietonsa kolmen nimettömän korkea-arvoisen israelilaisupseerin väittämiin. He kertoivat lehdelle tietoja, jotka New York Timesin mukaan eivät olleet salaisia.

13.18: Israel: Hamasilla 126 panttivankia

Israelin armeijan mukaan Hamasin hallussa on vahvistetusti 126 panttivankia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Samassa yhteydessä Israelin armeija sanoi, että ainakin 279 sen sotilasta on kuollut lokakuun 7. päivän jälkeen, jolloin Hamas aloitti laajan hyökkäyksen Israeliin.

10.37: Israel: Libanonista ammuttu ohjus – Hizbollah väittää tehneensä iskun

Israelin armeija sanoo, että Libanonista on ammuttu panssarintorjuntaohjus Israelin rajakylään.

Iskussa on kuollut yksi ja haavoittunut kolme, Israel väittää.

Hizbollah on sanonut tehneensä iskun. Israel sanoo vastanneensa tulitukseen.

Israel on viestittänyt, ettei siviilien tule mennä neljää kilometriä lähemmäs Libanonin rajaa.

10.23: NY Times: Israelin maahyökkäys on viivästynyt – tämä on syy

Israelin maavoimien laajan hyökkäyksen Gazaan piti alkaa viikonloppuna, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT).

Lehden tietojen mukaan hyökkäys viivästyi ainakin osittain sääolosuhteiden vuoksi. 

Sää on ollut sellainen, että se heikentää näkyvyyttä. Näin ollen Israelin sotilaslentokoneet ja dronet eivät olisi pystyneet tukemaan maavoimia toivotulla tavalla, NYT kirjoittaa.

9.52: Israel: Evakuointikäytävä on tänään auki vain kolme tuntia

Israelin armeija sanoo tietyn reitin Gazan kaupungista Etelä-Gazaan olevan tänään turvallinen evakuointireitti kello 10–13. 

– Israelin armeija ei tee iskuja kyseiselle reitille kello 10–13 välisenä aikana, kirjoittaa Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee viestipalvelu X:ssä.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aikaikkuna ja siirry etelään Gazan kaistaleen pohjoisosista ja Gazan kaupungista, Adraee jatkaa.

Viestipalvelu X:ssä julkaistun kartan perusteella Israelin turvalliseksi väittämiä Gazan evakuointireittejä on yksi. Eilen reittejä oli Israelin mukaan kaksi ja niitä pidettiin auki pidempään, kello 10–16 välisenä aikana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.29: Kiinan ulkoministeri: "Israelin täytyy lopettaa gazalaisten kollektiivinen rankaisu"

Kiina on ottanut vahvasti kantaa Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin.

– Israelin hallituksen täytyy lopettaa Gazan asukkaiden kollektiivinen rankaiseminen, sanoo Kiinan ulkoministeri Wang Yin uutistoimisto AFP:n mukaan.

9.08: Gazan hallinto: 300 ihmistä on kuollut viimeisen 24 tunnin aikana

Gazan terveysministeriön mukaan noin 300 ihmistä on kuollut ja 800 haavoittunut Gazassa viimeisen 24 tunnin aikana.

Gazan terveysministeriö esitti väitteensä sunnuntaiaamuna.

Ministeriön mukaan suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

9.02: Israel väittää iskeneensä yöllä yli sataan kohteeseen Gazassa

Israelin armeija sanoo iskeneensä lauantain ja sunnuntaina välisenä yönä yli sataan sotilaskohteeseen Gazassa. Asiasta kertoo CNN.

Kohdelistalla olivat Israelin mukaan muun maussa Hamasin tukikohdat, rakettien laukaisupaikat, panssarintorjunta-asemat ja tähystyspisteet.

Israel väittää myös tappaneensa Nukhba-joukkojen komentajan Billal al Kedran. Israel väittää, että hänen johtamat taistelijat hyökkäsivät Nirmin kibbutsiin viime viikon lauantaina.

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari on myös julkaissut videon, jossa väitetysti näkyy isku, joka tappoi Billal al Kedran.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Israelin Gazaan tekemissä hyökkäyksissä on kuollut 2 329 palestiinalaista, minkä lisäksi 9 714 on haavoittunut, väittää puolestaan Gazan terveysministeriö.

Lukuja ei ole vahvistettu.

8.28: Gazan hallinto: Yli 2 300 kuollut Israelin iskuissa, haavoittuneita liki 10 000

Israelin Gazaan tekemissä hyökkäyksissä on kuollut 2 329 palestiinalaista, minkä lisäksi 9 714 on haavoittunut, väittää Gazan terveysministeriö.

Lukuja ei ole vahvistettu.

8.22: Israelilaisviranomainen väittää: Iran yrittää avata toisen rintaman

Iran pyrkii avaamaan Israeliin toisen rintaman, väittää Israelin ulkoministeriön korkea-arvoinen viranomainen.

Israelin ulkoministeriön strategisten suhteiden johtaja Joshua Zarka antoi viestipalvelu X:ssä ymmärtää, että hänen mukaansa Iran yrittää tuoda aseita Syyriaan tai kuljettaa niitä Syyrian läpi.

Zarkan väitteistä kertoo uutistoimisto Reuters. Ulkoministeriön viranomaisen näkemys kävi ilmi, kun hän vastasi sosiaalisessa mediassa esitettyyn skenaarioon, jonka mukaan Iran pyrkisi joko tuomaan aseita Iraniin tai kuljettamaan niitä sen kautta. Tätä skenaariota Zarka kommentoi viestillä "he tekevät niin".

6.50: CNN: Israel aloittaa sotilaallisen operaation kun siviilit ovat poistuneet alueelta

Israel aloittaa "merkittävän sotilasoperaation" Gazan kaistalla kun siviilit ovat poistuneet alueelta, sanoo Israelin armeijan tiedottaja uutiskanava CNN:lle.

Israel on antanut yli miljoonan ihmisen asuttamaan Gazan pohjoisosaan evakuointikäskyn. Tuhansia palestiinalaisia lähti perjantaina pakoon Gazan eteläosaan.

Israelin armeijan tiedottaja sanoo CNN:lle, että armeija on ollut antelias varoitusajan suhteen.

Tiedottajan mukaan Gazaa ympäröi satoja tuhansia reserviyksiköitä, jotka valmistautuvat erilaisiin tehtäviin.

5.50: Yhdysvallat lähettää toisen lentotukialuksen Välimeren itäosaan

Yhdysvallat lähettää toisen lentotukialuksen Välimeren itäosaan, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin tiedotteessa.

USS Dwight D. Eisenhowerin läsnäolo merkitsee Austinin mukaan Yhdysvaltojen sitoutumista Israelin turvallisuuteen. Puolustusministerin mukaan lentotukialuksen siirtäminen estää vihamielisiä toimia Israelia vastaan sekä muita pyrkimyksiä sodan laajentamiselle.

Yhdysvallat on jo aiemmin tällä viikolla siirtänyt maailman suurimman lentotukialuksen USS Gerald. R. Fordin alueelle. Yhdysvaltalaisviranomaiset sanoivat aiemmin, että toinenkin lentotukialus olisi kohta tarjolla, jos sille on tarvetta.

5.25: Lentokenttäiskussa Syyriassa haavoittui viisi

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskussa haavoittui viisi ihmistä. Järjestön johtaja Rami Abdel Rahmanin ei tarkentanut, olivatko haavoittuneet siviilejä.

Syyrian puolustusministeriö vahvisti iskut sanoen Israelin iskeneen Välimeren suunnasta. Ministeriön lausunnon mukaan lentokenttä kärsi aineellisia vahinkoja ja se suljettiin pois käytöstä.

Syyrialaisministeriö sanoi hyökkäyksen vahvistavan Israelin miehityksen rikollisen lähestymistavan ja syytti maata rikoksista palestiinalaisia kohtaan.

5.20: WHO: Sairaaloiden evakuoiminen on kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille

Tuhansien sairaalapotilaiden pakottaminen evakuoitumaan jo täysiin sairaaloihin Gazan eteläosaan voi olla kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO lausunnossaan.

">

Israel on käskenyt Gazan pohjoisosan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta odotetun maahyökkäyksen alta.

WHO kertoo lausunnossa tuomitsevansa jyrkästi Israelin toistuvat määräykset evakuoida 22 sairaalaa, joissa hoidetaan yli 2  000 potilasta Gazan pohjoisosassa. Terveysjärjestön mukaan pakkoevakuointi pahentaa entisestään humanitaarista ja kansanterveydellistä katastrofia.

5.15: Israel teki ilmaiskun lentokentälle Syyriassa

Israel on tehnyt ilmaiskun Aleppon lentokentälle Syyriassa, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Sen johtajan Rami Abdel Rahmanin mukaan isku tehtiin mereltä päin.

Myös Syyrian valtiollinen televisio uutisoi Israelin hyökänneen Aleppon kansainväliselle lentokentälle.

Aleppon kaupunki on Syyrian hallituksen joukkojen hallussa.

Israel iski Aleppon ja Damaskoksen lentokentille Syyriassa myös torstaina.


Lauantai 14. lokakuuta

23.33: Al Jazeera: Iranin ulkoministeri tapasi Hamasin johtajan Dohassa

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian tapasi Hamasin johtajan Ismail Haniyehin Qatarin Dohassa. Asiasta uutisoi uutiskanava Al Jazeera.

23.06 (päivitetty 23.47): Biden keskustellut Netanjahun ja Abbasin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut erillisissä puheluissa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun, sekä palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbasin kanssa.

Netanjahun kanslian mukaan pääministeri oli todennut Bidenille, että taistelussa äärijärjestö Hamasia vastaan tarvitaan yhtenäisyyttä ja määrätietoisuutta. Netanjahu oli myös kiittänyt Bideniä tuesta. Biden oli puolestaan luvannut horjumatonta tukea Israelille. Valkoisen talon mukaan Biden ja Netanjahu keskustelivat lisäksi siitä, miten varmistetaan viattomien ihmisten veden ja ravinnon saanti sekä lääketieteellinen hoito.

Abbasin toimiston mukaan Abbas oli todennut Bidenille, että hän ei hyväksy palestiinalaisten siirtämistä pois Gazasta. Valkoisen talon mukaan Biden tarjosi  Abbasille täyden tuen pyrkimyksille saada humanitaarista apua palestiinalaisille.

22.49: Israel: Syyriasta ammuttu raketteja – tykistö vastannut tulitukseen

Israelin armeijan mukaan Syyriasta on ammuttu raketteja ja tykistö on vastannut tulitukseen. Sireenit ovat soineet Israelin pohjoisosassa ja Golanin kukkuloilla. Raporttien mukaan raketteja olisi ollut kaksi ja ne putosivat avoimeen maastoon. Armeija ei ole toistaiseksi antanut lisätietoa tapahtumista.

22.39: Tel Avivissa ilmahälytys, mahdollisesti raketteja ammuttu

Tel Avivissa annettu ilmahälytys. Reuters kertoo, että alueelle hyökätään parhaillaan mahdollisesti raketein. 

22.10: FBI havainnut uhkien lisääntymisessä piikin Hamasin iskun jälkeen

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Chris Wray kertoo, että FBI on havainnut piikin syntyneissä uhkissa äärijärjestö Hamasin tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Wrayn kommenteista kertoo New York Timesin toimittaja. Wray puhui asiasta poliisijohtajien kokoontumisessa San Diegossa. Wray kehotti paikallisia tarkkuuteen ja jakamaan tietoja, jotta Hamasia ihannoivat ”yksittäiset toimijat” saataisiin pysäytettyä.

21.43: Israelin asevoimat: Valmistaudumme iskemään maalla, merellä ja ilmassa

Israelin asevoimat sanoo joukkojensa valmistautuvan toteuttamaan useita hyökkäyssuunnitelmia, joihin voi sisältyä iskuja maalla, merellä ja ilmassa.

Israelin asevoimien pataljoonia ja sotilaita on sijoitettu eri puolille maata, asevoimat sanoo tiedotteessa. Asevoimien mukaan joukot kohottavat valmiuttaan sodan seuraavia vaiheita varten, ja painopisteenä ovat merkittävät maaoperaatiot.

Gazaan tehtävän maahyökkäyksen ajankohtaa Israelin asevoimat ei ole kertonut. Maahyökkäystä on odotettu, ja Israel on käskenyt Gazan pohjoisosan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta.

20.52: Israelin armeija: Joukot täydessä valmiudessa pohjoisessa

Israelin armeijan tiedottajan mukaan Iraelin sotilasjoukot ovat täydessä valmiudessa pohjoisessa. Tiedottajan mukaan Gazan kaupungin asukkaiden tulisi poistua ja palata vasta, kun Israelin armeija sanoo niin.

Tiedottajan mukaan tavoitteena on tuhota täydellisesti Hamasin ja terroristijärjestöjen hallinto ja sotilaallinen kyky.

19.47: Israelin armeija: Joukot valmistautumassa useisiin hyökkäyssuunnitelmiin

Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta. 

Israelin armeijan mukaan sotilaat valmistautuvat nyt toteuttamaan useita erilaisia hyökkäyssuunnitelmia.

19.17: Israel: Kaapattujen israelilaisten ruumiita löydetty Gazan kaistaleen reuna-alueilta

Israelin armeijan tiedottajan mukaan joitakin kaapattujen israelilaisten ruumita on löydetty Gazan kaistan reina-alueilta.

18.56: Hamasin johtaja: Palestiinalaiset eivät lähde Gazasta

Äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniyeh sanoo, että palestiinalaiset eivät lähde Gazasta tai länsirannalta ja muuta Egyptiin.

– Päätöksemme on pysyä maassamme, Haniyeh toteaa televisioidussa puheessaan.

18.39: YK:n avustuspäällikkö: Gazan kriittinen tilanne muodostumassa nopeasti kestämättömäksi

YK:n avustuspäällikön mukaan Gazan humanitaarinen tilanne oli aiemmin kriittinen. Nyt tilanne on hänen mukaansa muodostumassa nopealla tahdilla kestämättömäksi.

Avustuspäällikkö kehottaa merkittäviä valtioita varmistamaan, että tilanteessa noudatetaan sodan sääntöjä ja että eskalaatiota vältettäisiin. Hän kertoo, että Gazassa ei ole sähköä, vettä tai polttoainetta. Samaan aikaan ruoka on loppumassa vaarallista tahtia.

18.24: Rafahin rajanylistyspaikalta raportteja pommituksesta: "Pelkään kuolemaa"

BBC kertoo silminnäkijätietoihin viitaten, että noin 500 ihmistä pyrkii yli rajan ulkomaisilla passeilla Rafahin rajanylityspaikalla.

Israel, Egypti ja Yhdysvallat ovat sopineet, että Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. Rajan kerrotaan olleen kuitenkin ainakin osittain suljettuna.

Alueen kerrotaan olevan turvaton. Ihmisillä ei ole suojaa pommitukselta. Rajalla on raporttien mukaan amerikkalaisia, brittejä, ranskalaisia, kiinalaisia, sveitsiläisiä ja ruotsalaisia passinhaltijoita.

– Pelkään kuolemaa. Täällä ei ole vettä, sähköä tai internet-yhteyttä. Pommitusta on kaikkialla, enkä tiedä minne voisi mennä. Minne voin mennä, paikalla oleva henkilö tuskailee.

17.31: Netanjahu joukoilleen Gazan rajalla: "Oletteko valmiina seuraavaan vaiheeseen"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vieraillut Israelin jalkaväen sotilaiden luona Gazan rajalla. Netanjahun raportoidaan kysyneen joukoiltaan, että "oletteko te valmiina seuraavaan vaiheeseen? Seuraava vaihe on tulossa".

Paikalta otetulla videolla sotilaat nyökkäävät vastaukseksi pääministerille.

Israelin määräämä aikaraja ihmisten poistumiseksi Pohjois-Gazasta päättyi kello 16.

17.00: Gazassa nähty tänään lisää räjähdyksiä

Gazan kaupungin horisontin yllä on nähty tänään iltapäivällä lisää räjähdyksiä, joista osa oli suuria. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan räjähdyksiä kuvattiin Sderotista, Etelä-Israelista.

Gazassa nähtiin lisää räjähdyksiä lauantaina 1:19

16.45: Israelin määräämä aikaraja Qazan evakuoinneille päättynyt

Israelin määräämä aikaraja ihmisten poistumiseksi Pohjois-Gazasta on päättynyt kello 16.

Israelin tiedottaja Richard Hecht toisti aiemmin päivällä uutistoimisto AFP:lle Israelin armeijan viestin, jonka mukaan Pohjois-Gazasta voi siirtyä turvallisesti Etelä-Gazaan kello 10–16 välisenä aikana. 

Israelin armeija antoi myös Palestiinan Punaiselle ristille käskyn evakuoida Gazan kaupungissa sijaitseva Al-Qudsin sairaala kello 16 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo. Punainen risti on vastannut, että se ei pysty evakuoimaan sairaalaa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Israelin vaatimus evakuoida miljoona Gazan asukasta alueen sisällä vuorokauden aikana on käytännössä mahdoton tehtävä. Valtosen mukaan Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset.

16.21:BBC: Iskussa palestiinalaisten evakuointisaattuetta vastaan kuollut toistakymmentä ihmistä

Ainakin 12 ihmistä on kuollut iskussa, joka kohdistui Gazan pohjoisosasta pakenevien palestiinalaisten saattueeseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kuolleiden joukossa on lapsia.

Israel on käskenyt Pohjois-Gazan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta. Tuhannet ovat BBC:n mukaan lähteneet alueelta ajoneuvoilla tai jalkaisin.

Palestiinalaisten Punainen Puolikuu on puolestaan kertonut, että Israel on määrännyt iltapäivään mennessä evakuoimaan myös al-Qudsin sairaalan Gazan kaupungista. Punaisen Puolikuun mukaan se ei voi evakuoida sairaalaa vaan jatkaa siellä sairaiden ja haavoittuneiden hoitamista.

15.33: Hamas: 9 panttivankia kuollut Israelin ilmahyökkäyksissä 24 tunnin aikana

Hamas väittää, että yhdeksän sen ottamaa panttivankia on kuollut Israelin tekemissä ilmahyökkäyksissä viimeisen 24 tunnin aikana. Tietoja ei ole vahvistettu.

Hamasin mukaan yhdeksästä kuolleesta panttivangista neljä on ulkomaalaisia.

15.31: Israel lupaa turvata kaksi evakuointireittiä Gazassa – perään uhkaus: Älkää viivytelkö

Israelin tiedottaja Richard Hecht toisti uutistoimisto AFP:lle Israelin armeijan viestin, jonka mukaan Pohjois-Gazasta voi siirtyä turvallisesti Etelä-Gazaan kello 10–16 välisenä aikana.

Hecht ei suostunut sanomaan, montako päivää yhdenlainen turvakäytävä pidetään auki.

– Tiedämme, että evakuoinnissa menee aikaa, mutta suosittelemme, etteivät ihmiset viivyttele, Hecht totesi AFP:n mukaan.

Armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoitti viestipalvelu X:ssä aiemmin lauantaina, että Gazan kaupungin asukkaat voivat liikkua määrättyjä reittejä pitkin turvallisesti kello 10–16 välisenä aikana ja poistua täten Gazan kaupungista.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aika liikkua etelään, hän muotoili.

15.29: Israelin armeija Punaiselle ristille: Evakuoikaa Gazan sairaala kello 16 mennessä

Israelin armeija on antanut Palestiinan Punaiselle ristille käskyn evakuoida Gazan kaupungissa sijaitseva Al-Qudsin sairaala kello 16 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Reutersin mukaan aikaisempi takaraja oli aamulla kello 6, mutta sitä pidennettiin. Punaisen ristin mukaan se ei pysty evakuoimaan sairaalaa. 

Punaisen ristin tiedotteen mukaan heidän täytyy jatkaa humanitaarisen mandaatin vuoksi hoidon antamista sairaille ja haavoittuneille.

13.57: AP: Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta

Israel, Egypti ja Yhdysvallat ovat sopineet, että Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. 

Asiasta kertoo korkea-arvoinen egyptiläisviranomainen uutistoimisto Associated Pressille (AP).

Toinen egyptiläisviranomainen Rafahin rajanylityspaikalla sanoi AP:lle, että he ovat saaneet ohjeistuksen avata raja Gazasta saapuville ulkomaalaisille lauantai-iltapäivällä.

13.46: Israel väittää tappaneensa Hamasin hyökkäystä johtaneen Ali Kachin

Israel on tappanut Hamas-johtaja Ali Kachin, väittää Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari viestipalvelu X:ssä.

Tiedottajan mukaan Kachi johti Hamasin Najaba-joukkoja, jotka viime viikolla tekivät hyökkäykseen Gazan lähettyvillä sijaitseviin israelilaisasutuksiin.

Hagari julkaisi tiedotteen yhteydessä lyhyen videon, joka oletettavasti näyttää iskun, jonka seurauksena Israel väittää Kachin kuolleen.

Israel pidätti Kachin vuonna 2005. Kachi oli yksi 1 027 vangista, jotka Israel vaihtoi Hamasin vangitsemaan israelilaissotilaaseen vuoden 2011 sopimuksen mukaisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.45: Uhrien määrä Gazassa kasvaa

Gazassa Israelin hyökkäyksessä kuolleiden määrä on noussut yli 2 200 ihmiseen, kertovat palestiinalaiset viranomaiset. Kuolleiden joukossa on yli 700 lasta.

Israel on määrännyt Gazan alueelle täyden saarron, eikä alueelle toimiteta sähköä, ruokaa, vettä tai polttoainetta.

11.41: Palestiinalaisministeriö: Yli 300 kuollut ja 1 000 haavoittunut Israelin ilmaiskuissa 24 tunnin aikana

Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan 324 palestiinalaista on kuollut ja 1 000 haavoittunut Israelin tekemissä ilmaiskuissa viimeisen 24 tunnin aikana.

Väitteitä ei ole vahvistettu.

11.33: Saudi-Arabia on keskeyttänyt Israel-suhteiden normalisoitiin tähtäävät keskustelut

Saudi-Arabia on päättänyt keskeyttää sen ja Israelin välisten suhteiden normalisoitiin tähtäävät keskustelut, kertoo lähde uutistoimisto AFP:lle. Lähteen mukaan Saudi-Arabia on kertonut päätöksestään myös Yhdysvalloille.

11.14: Ulkoministeri Valtonen Ykkösaamussa: Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Israelin vaatimus evakuoida miljoona Gazan asukasta alueen sisällä vuorokauden aikana on käytännössä mahdoton tehtävä.

Valtosen mukaan Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset. Humanitaarinen tilanne on heikko, kun alueella ei ole vettä, elintarvikkeita, sähköä tai lääkkeitä. Samalla Israelin arvioidaan valmistelevan laajempaa maaoperaatiota.

Valtonen kertoi, että Gazassa on myös joitakin Suomen kansalaisia. Hän kehotti heitä siirtymään Egyptin rajan yli, sillä Egypti on sallimassa ulkomaalaisten käyttää Rafahin rajanylityspaikkaa.

10.57: Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa

Israelin armeija sanoo vahvistaneensa, että Hamas pitää yhä yli 120 siviiliä panttivankeina Gazassa.

Hamas kaappasi panttivankeja 7. lokakuuta tekemissään hyökkäyksissä Israeliin.

Israelin uskotaan aloittavan maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä.

10.27: Israel antoi gazalaisille tiukan aikaikkunan kaupungista lähtemiselle

Israelin armeija on antanut Gazan kaupungin asukkaille uuden evakuointikäskyn.

Armeijan tiedottajan mukaan Gazan kaupungin asukkaat voivat liikkua määrättyjä reittejä pitkin turvallisesti kello 10–16 välisenä aikana ja poistua täten kaupungista.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aika liikkua etelään, Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoittaa arabiaksi viestipalvelu X:ssä.

Tiedossa ei ole, aikooko Israel vielä tulevina päivinä tarjota samanlaisia, väitetysti turvallisia evakuointiaikoja ja -reittejä.

Israelin uutisoitiin antaneen ensimmäisen Gazan kaupunkia koskevan evakuointikäskyn perjantaina. Aluksi kerrottiin, että gazalaisilla on 24 tuntia aikaa siirtyä Etelä-Gazaan, mutta perjantaina iltapäivällä Israelin armeija ei suostunut vahvistamaan aikarajaa.

Laajalti arvioidaan, että Israel aloittaa maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä. Lauantaina uutisoitiin maan pääministeri Benjamin Netanjahun sanoneen, että Gazan pommitukset ovat "vasta alkua" Hamasin vastaisessa taistelussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.54: Ulkoministeriö: Uusia evakuointilentoja ei suunnitteilla

Ulkoministeriöllä ei ole suunnitteilla uusia evakuointilentoja Israelista. Aamulla Suomeen tulleella evakuointilennolla kotiutettiin 149 henkilöä sekä yhteislennolla Ruotsin kanssa 31 henkilöä, ulkoministeriö kertoo viestipalvelu X:ssä.

Lisäksi noin 20 Suomen lennolle ilmoittautunutta pääsi oman ilmoituksensa mukaan muiden maiden järjestämille evakuointilennoille Eurooppaan, ministeriö kertoo.

Ulkoministeriön mukaan se pyrkii löytämään vielä apua tarvitseville muita mahdollisuuksia poistua Israelista.

7.51: Hizbollah valmis liittymään Hamasin rinnalle taisteluihin Israelia vastaan, sanoo apulaispäällikkö

Iranin tukema libanonilainen äärijärjestö Hizbollah sanoo olevansa täysin valmis liittymään äärijärjestö Hamasin rinnalle sotaan Israelia vastaan, kun aika on oikea. Asiasta kertoi Hizbollahin ylimpään johtoon kuuluva Naim Qassem palestiinalaisia tukevassa mielenosoituksessa Beirutissa.

Varhain lauantaiaamuna Israelin ilmavoimat sanoi viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) iskeneensä Hizbollahin kohteisiin Etelä-Libanonissa. Israelin ilmavoimien mukaan iskuilla vastattiin tunnistamattomien ilma-alusten tunkeutumiseen Israelin alueelle ja israelilaisen droonin tulittamiseen.

7.47: Suomen evakuointilento on laskeutunut

Suomen evakuointilento Israelista on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentokentälle hieman seitsemän jälkeen aamulla. Kone lähti matkaan myöhässä aikataulusta Tel Avivista varhain lauantaina.

6.15: Suomen evakuointilento saapunee aamulla

Suomen oma evakuointilento lennetään perjantain ja lauantain välisen yön aikana, kertoi Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner perjantaina STT:lle. 

Tanner ei kuitenkaan vahvistanut Suomeen saapuvan lennon lähtö- tai saapumisaikaa.

Lentoasemayhtiö Finavian verkkosivujen mukaan Tel Avivista on saapumassa lento Helsinki-Vantaan lentokentälle lauantaiaamuna. 

Koneen on arvioitu saapuvan seitsemän aikoihin, eli yli tunnin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

5.40: Ruotsin toinen evakuointilento laskeutui Arlandan lentokentälle – lennolle varattiin 60 paikkaa suomalaisille

Ruotsin toinen evakuointilento Israelin Tel Avivista on laskeutunut Arlandan lentokentälle Tukholmassa, kertoo Ruotsin hallitus tiedotteessa.

Lentokoneessa oli hallituksen mukaan pääasiassa ruotsalaisia perheineen, mutta myös muita Pohjoismaiden kansalaisia.

Koneessa oli noin 120 matkustajaa, joista suurin osa oli ruotsalaisia, kerrottiin Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpalvelusta uutistoimisto TT:lle.

Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi STT:lle perjantaina, että Ruotsin kanssa järjestetylle yhteislennolle oli varattu suomalaisille 60 paikkaa. Hän kuitenkin arvioi tuolloin, että lennolle tuskin tulee 60:tä suomalaista.

5.30: Israelin pääministerin mukaan Gazan pommitukset vasta alkua

Gazaan kohdistuneet rajut pommitukset ovat olleet vasta alkua Israelin vastahyökkäyksessä, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Israelilaisjohtaja sanoi televisioidussa puheessaan, että hän ei voi paljastaa mitä tulee tapahtumaan.

Israel on tehnyt Gazaan lukuisia ilmaiskuja sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas aloitti yllätyshyökkäyksensä.

Israel on antanut evakuointikäskyn Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa.

Lue myös:

    Uusimmat