Israel lupaa turvata kaksi evakuointireittiä Gazassa – perään uhkaus: Älkää viivytelkö

Israel on kehottanut yli miljoonaa Gazan asukasta siirtymään 5:34
Israel on kehottanut yli miljoonaa Gazan asukasta siirtymään.

Israelin uskotaan aloittavan laajan maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä.

Israelin tiedottaja Richard Hecht toisti uutistoimisto AFP:lle Israelin armeijan viestin, jonka mukaan Pohjois-Gazasta voi siirtyä turvallisesti Etelä-Gazaan kello 10–16 välisenä aikana.

Hecht ei suostunut sanomaan, montako päivää yhdenlainen turvakäytävä pidetään auki.

– Tiedämme, että evakuoinnissa menee aikaa, mutta suosittelemme, etteivät ihmiset viivyttele, Hecht totesi AFP:n mukaan.

Armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoitti viestipalvelu X:ssä aiemmin lauantaina, että Gazan kaupungin asukkaat voivat liikkua määrättyjä reittejä pitkin turvallisesti kello 10–16 välisenä aikana ja poistua täten Gazan kaupungista.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aika liikkua etelään, hän muotoili.

Israelin suurhyökkäys Gazaan voi alkaa hetkenä minä hyvänsä – asiantuntija arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu 13:40
Israelin suurhyökkäys Gazaan voi alkaa hetkenä minä hyvänsä – asiantuntija arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Israelin uutisoitiin antaneen ensimmäisen Gazan kaupunkia koskevan evakuointikäskyn perjantaina. Aluksi kerrottiin, että gazalaisilla on 24 tuntia aikaa siirtyä Etelä-Gazaan, mutta perjantaina iltapäivällä Israelin armeija ei enää suostunut vahvistamaan aikarajaa.

Laajalti arvioidaan, että Israel aloittaa maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä. Lauantaina uutisoitiin maan pääministeri Benjamin Netanjahun sanoneen, että Gazan pommitukset ovat "vasta alkua" Hamasin vastaisessa taistelussa.

Ulkomaalaiset päästetään pois Gazasta

Israel, Egypti ja Yhdysvallat ovat lisäksi sopineet, että Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. 

Asiasta kertoo korkea-arvoinen egyptiläisviranomainen uutistoimisto Associated Pressille (AP).

Toinen egyptiläisviranomainen Rafahin rajanylityspaikalla sanoi AP:lle, että he ovat saaneet ohjeistuksen avata raja Gazasta saapuville ulkomaalaisille lauantai-iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat