Isovanhemmat haluavat tapaamisoikeuden lapsenlapsiinsa

Studio55.fin tekemän isovanhemmuuskyselyn perusteella suomalaiset isovanhemmat haluaisivat tapaamisoikeuden lapsenlapsiinsa vanhempien eron sattuessa. Suurin osa haluaisi myös tavata lapsenlapsiaan muutenkin useammin.

Studio55.fi teki marraskuussa isovanhemmuuskyselyn, johon vastasi lähes 1900 lukijaa. 83 prosenttia vastanneista kannattaisi lakia isovanhempien tapaamisoikeudesta lapsenlapsiin.

– Juridisesti ei olisi lainkaan mahdotonta muuttaa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettua lakia siten, että lapselle annettaisiin oikeus tavata sosiaalista vanhempaansa tai isovanhempiaan. Sellainen mahdollisuus isovanhemmilla on esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa, kertoo siviilioikeuden professori Urpo Kangas Helsingin yliopistosta.

Lisää aikaa lapsenlapsien kanssa

Peräti 78 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi myös tavata lapsenlapsiaan useammin. 85 prosentilla tapaamisvälit venyvät pitkiksi useimmiten välimatkan takia.

Myös vuorotyö ja lasten koulunkäynti vaikeuttavat tapaamisia.

– Olen vielä työelämässä, enkä ehdi ja jaksa lähteä heidän luokseen, kommentoi eräs kyselyyn vastannut.

– Lapsenlapseni asuu kauempana ja käy koulua. Itsekin opiskelen, joten aikapula on tällä hetkellä molemmilla. Soittelemme viikoittain, kirjoittaa toinen.

Juhlapyhinä tapaamiset useimmiten onnistuvat. 80 prosenttia kertoi viettävänsä juhlapyhiä lapsenlapsien kanssa.

13 prosenttia taas vastasi, ettei heillä ole tapana juhlistaa pyhiä lapsenlapsien kanssa, vaikka he itse sitä toivoisivatkin.

Välit poikki

Hieman alle neljä prosenttia vastanneista kertoo, etteivät he saa nähdä lapsenlapsiaan, koska lapsenlapsen vanhemmat ovat eronneet ja lähivanhempi ei halua järjestää tapaamisia.

– Tässä tilanteessa lainsäätäjän olisi vaikea pakottaa lapsenlasta tapaamaan hänelle etäistä isovanhempaa. Kysymys on varsin mutkikas ja siihen liittyy läheisesti se, voisiko isovanhempi vaatia, että lapsenlapsi on yötä hänen luonaan, sanoo Urpo Kangas.

Hieman alle kolme prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo välien olevan kokonaan poikki lapsensa perheeseen.

– Isovanhemmilla ei oikeastaan ole muuta keinoa, kuin sopimuksin pyrkiä siihen, että he saisivat pitää yhteyttä omaan lapsenlapseensa. Tietysti on sydäntä raastavaa, jos oma lapsi estää tapaamiset, mutta tässä persoonallisuushäiriöisten ihmisten maailmassa kaikki on mahdollista, Kangas sanoo.

Tästä osalla kyselyyn vastanneista olikin kokemusta.

– Avioliitto narsistin kanssa ja ero hänestä ovat katkaisseet kaikki suhteet lapsiini ja myös lapsenlapsiini. Narsisti on tunnetusti erinomainen manipuloija ja valehtelija, listaa eräs kyselyyn vastannut syitä siihen, miksei hän voi tavata lapsenlapsiaan.

Studio55/Tuuli Lindgren

Kuvat: Coloubox.com

Suuri isovanhemmuuskysely toteutettiin Studio55.fi-nettisivuilla marraskuussa, ja siihen vastasi lähes 1900 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat