IS: Ministeriö viivytteli Suomen ulos EU:n yhteisistä jättimäisistä suojavarustehankinnoista

18:58
Videolla kerrotaan, mitä oudoista maskikaupoista tiedetään.

Suomi myöhästyi EU:n yhteisistä koronatarvikehankinnoista ja jäi ainoana EU-maana ulos mahdollisuudesta osallistua jättimäisiin yhteishankintoihin, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö viivytteli helmi-maaliskuussa Suomen ulos EU-sopimuksesta, jolla hankitaan kriittisiä lääkinnällisiä tarvikkeita koronapandemian vuoksi.

Komission kautta on käynnistetty neljä isoa pandemiavarustehankintaa.

Ilta-Sanomien mukaan tieto suojavarusteiden keskitetystä EU:n yhteishankintamekanismista on välitetty sosiaali- ja terveysministeriölle jo helmikuun alussa. Aluksi Suomi ei kokenut tarvetta lähteä mukaan hankkeeseen ja kun asiaan herättiin viikkoja myöhemmin, niin oli jo liian myöhäistä.

Maaliskuun lopussa Suomi on lehden mukaan liittynyt mukaan hankintarenkaaseen, mutta ei päässyt mukaan nyt käynnissä oleviin hankintoihin. Tulevia hankintoja, joihin Suomi pääsee mukaan, ei ole vielä käynnistetty.

Hankintarenkaan Suomen-yhteyshenkilöksi nimetyn STM:n erityisasiantuntija Lasse Ilkan mukaan yksikään jäsenvaltio ei ole saanut vielä yhtään materiaalitoimitusta mekanismin kautta.

Hankinnat huonossa valossa

Suomen suojavarustehankinnat ovat viime aikoina joutuneet huonoon valoon, kun Huoltovarmuuskeskuksen Onni Sarmasteelta tilaamat suojavarusteet eivät kelvanneetkaan sairaalakäyttöön.

Lisäksi kohua herättäneet, Kiinasta hankitut kasvosuojukset ovat aiheuttaneet allergisia reaktioita useilla käyttäjillä ympäri Suomen ja Huoltovarmuuskeskus on pyytänyt, ettei kasvosuojia käytettäisi.

Kaiken kukkuraksi Keskusrikospoliisi on aloittanut rikostutkinnan suojamaskikauppoihin liittyen.

Rikosnimikkeenä tutkinnassa on muun muassa epäilty törkeä petos. KRP:n mukaan tehdyn esiselvityksen perusteella syytä epäillä -kynnys on ylittynyt.

Esitutkinta koskee HVK:n ja tavarantoimittajien välisten sopimusten sisältöä sekä sitä, vastaako saatu tavara sopimusten sisältöä. Poliisista ei kommentoida, ketä tai keitä rikoksesta epäillään.

Huoltovarmuuskeskus kertoi keskiviikkona tehneensä tutkintapyynnön yrittäjä Onni Sarmasteen kanssa tehdystä kaupasta. HVK:n mukaan Sarmasteen toimitus poikkesi tilatusta niin suojavarusteiden laadun kuin määrän osalta. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

KRP:n rahanpesun selvittelykeskus on jo viime viikolla tehnyt jäädytyksiä Suomessa oleviin varoihin yli kahden miljoonan euron edestä. Jäädytykset liittyvät KRP:n mukaan tutkittavaan kokonaisuuteen. Poliisi ei kuitenkaan kerro tarkempia yksityiskohtia, esimerkiksi sitä, kenen rahoista on kyse.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja