Intia saattaa vaihtaa nimensä

Intian hallitus näyttää merkkejä Intian nimen vaihtamiseksi sanskritinkieliseen nimeen Bharat, uutisoi kansainvälinen media. Pyrkimysten vakavuudesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Merkkinä pyrkimyksistä pidetään sitä, että G20-kokouksen kutsussa maan presidentti Droupadi Murmuun viitattiin ”Bharatin presidenttinä”. Ennen kirjeissä on puhuttu Intian presidentistä.

Esimerkiksi entisessä viestipalvelu Twitterissä, nykyisessä X:ssä, Murmun titteli on kuitenkin yhä Intian presidentti.

Uutistoimisto AP kertoo, että taustalla hindunationalistisen Bharatyiya Janata -puolueen pyrkimys hävittää kolonialismin aikaan viittaavia nimiä. Britannia hallitsi Intiaa noin 200 vuoden ajan ennen maan itsenäistymistä.

Jotkut kriitikot katsovat, että kyseessä on manööveri, joka kohdistuu tuoreeseen poliittiseen koalitioon, jonka lyhenne on INDIA. Lyhenne koostuu sanoista Indian National Developmental Inclusive Alliance.

Britannian yleisradio BBC kertoo, että Bharat on jo nykyään Intian toinen virallinen nimi, jota voi halutessaan käyttää. Bharat mainitaan maan perustuslain alussa.

75-vuotias Intia juhli Helsingin kaduilla 5:32
75-vuotias Intia juhli viime vuonna Helsingin kaduilla. Nähtiin muun muassa intialaista tanssia ja laulua, suomalaisin maustein.

Lue myös:

    Uusimmat