Interpolin etsintäkuuluttama mies napattiin Suomessa – liittyy jättimäiseen hyväksikäyttövyyhtiin

Ruotsissa asuva mies otettiin Suomessa säilöön, koska Uruguay etsii tätä alaikäisiin lapsiin kohdistuneisiin hyväksikäyttörikoksiin liittyen.

Poliisi kertoo, että mies oli matkustanut Suomeen, jossa Interpolin niin sanottu red notice -etsintäkuulutus oli huomioitu. Mies oli sen johdosta otettu säilöön. 

Poliisi ei tarkemmin kommentoi MTV Uutisille, mikä oli miehen matkan tarkoitus ja mihin hän oli Suomessa jatkamassa. Miehen ei epäillä tehneen mitään rikoksia, jotka kytkeytyisivät Suomeen.

Käräjäoikeus päätti, että miehen säilössä pitoa tulee jatkaa, jotta Uruguay voi toimittaa oikeusministeriölle miehen luovuttamista koskevat paperit. Oikeusministeriö päättää luovutusta koskevat asiakirjat saatuaan siitä, onko luovutusvaatimukseen aihetta suostua.

Jos luovutuspyyntöön suostutaan, poliisi hoitaa luovutuksen täytäntöönpanon.

Säilössä pito vastaa luonteeltaan vangitsemista, eli viranomainen vaatii sitä oikeudelta, joka päättää, onko perusteita pitää henkilöä säilössä.

Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit 4:19
Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit.

Hyväksikäyttövyyhti, jossa arvovaltaisia epäiltyjä

Paikallisen median mukaan mies kytkeytyy Uruguayta vuosikymmenen vaihteessa ravistelleeseen lasten hyväksikäyttövyyhtiin. 

Niin sanotussa Operación Océanossa joukko yhteiskunnassa arvovaltaisiakin miehiä epäiltiin osuudesta rikoskokonaisuuteen, jossa miesten epäiltiin hyväksikäyttäneen nuoria seksuaalisesti.

Nuorille oli luvattu seksuaalisista teoista korvausta, kuten rahaa, tapahtumalippuja ja huumausaineita. Yhteyttä uhreihin pidettiin muun muassa deittisovellusten kautta.

Vyyhti on tiettävästi Uruguayn suurin ja siinä on kymmeniä syytettyjä.

Nyt luovutettavaksi vaadittu Ruotsin kansalainen oli vyyhdissä myöntänyt luvanneensa treffipalvelu Tinderissä alaikäiselle maksua seksistä. 

Mies sai myöntämisen yhteensä kaksi vuotta kotiarestia ja ehdonalaista vapautta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia uhrille.

Uruguay etsintäkuulutti miehen, koska hän ei ollut maan viranomaisten käsityksen mukaan suorittanut rangaistustaan.

Lue myös:

    Uusimmat