Insinööri Hans opetti harakat kierrättämään – näin ruotsalaismiehen keksintö toimii

Sheila etsii koteja muhkeille possuille:"Ne rakastavat massurapsutuksia" 2:24
Sheila etsii koteja muhkeille possuille.

Hansista ja harakoista kertoo muun muassa Bored Panda

Ruotsalainen insinööri Hans Forsberg on saanut osakseen mediajulkisuutta julkaistuaan YouTubessa videoita, joilla hän on opettanut harakoita kierrättämään. 

Pari harakkaa oli asunut Hansin takapihalla jo vuosia. Kun hän huomasi niiden pystyvän aukaisemaan ulkolyhtyjen lukitukset päästäkseen käsiksi lyhtyjen sisällä oleviin kynttilöihin, hän sai idean: entä jos harakat voisivat suorittaa jonkinlaisia tehtäviä?

Niinpä Hans rakensi laitteen, johon harakat voisivat syöttää jonkin roskan, kuten pullonkorkin ja sen jälkeen ne saavat putken kautta palkkioksi herkun. Hansin mukaan kukaan ei ollut tainnut ennen yrittää vastaavaa, sillä hän ei ollut ainakaan löytänyt netistä tähän liittyviä tee-se-itse-videoita. Niinpä hän päätti hyödyntää tilaisuuden, jossa pääsi myös hyödyntämään ammatillista osaamistaan.

Opettamiseen meni vuosia

Harakoiden opettaminen kesti vuosia. Aikuiset harakat suhtautuivat vekottimeen hyvin epäileväisesti ja välttelivätkin sitä. Kun ne myöhemmin saivat poikasia, tilanne helpotti. Nuoremmat yksilöt olivat kiinnostuneempia laitteesta. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viimein yksi poikasista sai kiinni ideasta ja se onkin sittemmin kiikuttanut korkkeja innoissaan laitteeseen. Sen sisarukset tosin keskittyivät vain varastamaan herkkuja laitteeseen pullonkorkkeja vieneen toverin nokan edestä.

Hans toivoo, että hän voisi tulevaisuudessa opettaa harakat keräämään myös muita roskia, kuten tupakantumppeja.

Hansin harakoineen on kiinnittänyt median huomion. Muun muassa ruotsalainen radiokanava P4 Göteborg julkaisi videon aiheesta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat