Iltapäivällä vai aamulla? Näin eri treeniajat vaikuttavat kehoosi – muista yksi nyrkkisääntö

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Treenaa missä ja milloin vain! Kuuden liikkeen tehokas kahvakuulatreeni pistää koko kropan töihin.

Aamu- ja iltatreeneillä on tutkimusten mukaan hieman erilaisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Tärkeintä kuitenkin on, että ihminen liikkuu.

Paras aika treenille on milloin tahansa, kun siihen pystyy. Jos päätöksenteko sopivasta treeniajasta kuitenkin tuntuu hankalalta, lue alta eri kellonaikoina treenaamisen erilaisista hyödyistä.

Sopivaa treeniaikaa miettiessään kannattaa myös pohtia, mitä liikunnalta toivoo. Aamutreeni voi olla paras vaihtoehto, jos tarkoituksena on polttaa rasvaa ja laihtua. Mikäli mielii sen sijaan kasvattaa lihasta, saattaa illansuussa tehty treeni olla parempi vaihtoehto.

Aamutreenin hyödyt

Aamulla treenaavat pysyvät tavallisesti uskollisesti rutiinissaan, mistä on hyötyä pitkällä tähtäimellä. Aamulla voi olla helpompaa varata aikaa liikunnalle, kun elämään kuuluvat yllätykset eivät ole vielä ehtineet viedä huomiota treenistä. Ja kun treenin hoitaa aikaisin pois alta, on illalla aikaa rentoutua.

Aamutreenin on havaittu olevan tehokas tapa kontrolloida ruokahalua, lisätä kylläisyyttä ja vähentää syötyjen kaloreiden määrää. Ei siis ihme, että aamutreenin on havaittu olevan tehokas tapa pudottaa painoa.

Tyhjällä vatsalla treenaaminen polttaa lisäksi enemmän kaloreita ja rasvaa. Aamutreeni lisää aineenvaihduntaa koko päivän ajaksi, millä on oma suotuisa vaikutuksensa energiankulutukseen.

Liikkumaan lähteminen varhain aamulla voi auttaa aikaistamaan sisäistä kelloa lisäten vireyden tunnetta päivällä ja väsymystä aikaisemmin illalla. Aamutreeni voi siis auttaa nukkumaan paremmin ja ylläpitämään säännöllistä päivärytmiä.

Iltapäivä- ja iltatreenin hyödyt

Iltapäivällä ihmisen suoritus- ja reaktiokyky on parempi kuin aamulla. Näin ollen treenistä saa enemmän irti ja loukkaantumisriski on pienempi. Iltasella liikkumisen huomattiin eräässä tutkimuksessa olevan yhteydessä suurempaan lihaskasvuun. Toinen tutkimus totesi, että kello 18 tapahtuva treeni on parasta lihaskasvun ja rasvanpolton kannalta.

Treeni myöhemmin päivällä on hyvä tapa katkaista tunteja jatkunut liikkumattomuus ja ylläpitää päivärytmiä. Iltapäivätreeni ei välttämättä vaikeuta nukahtamista, osassa tutkimuksia on havaittu.

Tutkijat ovat huomanneet, että liikkuminen kello 13–16 välillä voi muuttaa sisäisen kellon rytmiä samalla tavalla kuin aamutreeni. Myöhemmin, kello 19–22 välillä, tapahtuvan treenin on havaittu viivästyttävän nukkumaanmenoa, mutta paljon riippuu liikunnan tyypistä. Nukkumaanmeno heti raskaan treenin jälkeen saattaa olla tuhoon tuomittu yritys, mutta kevyempi stressiä lievittävä liikunta, kuten jooga, voi jopa auttaa nukahtamaan.

Mikä on oikeasti paras aika treenille?

Tutkimukset voivat vaikuttaa keskenään ristiriitaisilta, mutta yksi asia on selvä. Säännöllinen liikunta on tärkeää ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille teki treenin mihin aikaan tahansa. Osa ihmisistä on aamu- ja osa iltaihmisiä. Itseään ei kannata yrittää pakottaa toiseen muottiin.

Tärkeintä on löytää päivästä sopiva hetki liikunnalle ja luoda siitä rutiini. Samana pysyvän treeniajan on huomattu kasvattavan fyysisen aktiivisuuden määrää ja tukevan painonhallintaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat