Onko kellonajalla väliä? Näin illalla treenaaminen todella vaikuttaa yöuniisi

Moni taho puhuu aamutreenien puolesta, mutta entä jos liikunta maistuu vasta myöhään illalla? Asiantuntija vastaa, voiko tästä tavasta olla haittaa.

Aamureippailu on loistava tapa aloittaa päivä, mutta aivan kaikille se ei sovi. On olemassa myös ihmisiä, jotka liikkuvat mieluiten myöhään illalla.

Vaikka illalla liikkumisen on aiemmin uskottu vaikuttavan negatiivisesti yöuniin ja sitä kautta moniin muihin asioihin, tapa ei ehkä olekaan niin huono kuin moni meistä ajattelee. Unilääketieteen professori Stuart Quanin mukaan liikunnan ja yöunien välinen yhteys on nimittäin pitkälti yksilöllistä.

– On olemassa ihmisiä, joille se ole ongelma. Kuitenkin henkilöillä, joilla on muutenkin vaikeuksia saada unta, harjoitus lähellä nukkumaanmenoaikaa voi pahentaa ongelmaa, Quan toteaa.

Samaan aikaan, kun liikunta väsyttää kehoasi, se saa aivosi hereille. Elimistössäsi virtaavat adrenaliini ja kortisoli voivat näin ollen vaikeuttaa nukahtamista. Quanin mukaan elimistöllä kestää kuitenkin vain noin tunti palauttaa elimistön tila takaisin normaaliksi, jolloin nukahtaminen helpottuu.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Yksilöllisyyden puolesta puhuu myös National Sleep Foundation vuonna 2013 tekemä tutkimus. Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että myöhäisellä treenillä ei todettu olevan merkittävää vaikutusta unen laatuun. Peräti 83 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tuhannesta henkilöistä raportoi unen laadun pysyneen hyvänä tai erittäin hyvänä ilta-aikaan tehdystä tehokkaasta treenistä huolimatta.

– Aamu-unisuus ja iltaunisuus riippuvat jokaisen omasta vuorokausirytmistä. Ja oma vuorokausirytmi, tai luonnollinen 24 tunnin kello, on vahvasti sidoksissa geeneihin, jotka ovat periytyviä. Loppu on kiinni ympäristötekijöistä, kuten elämäntavoista ja työn aikatauluttamisesta, Quan lisää.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että ajankohdalla ei ole väliä, kunhan liikut. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Quan kehottaakin ihmisiä kokeilemaan liikkumista eri aikoihin selvittääkseen, mikä on juuri itselle se optimaalisin kellonaika. 

Lähde: Independent 

***



Lue myös:

    Uusimmat