Pelkäätkö painon nousevan juhlapyhinä? Kokeile armollista 50 prosentin sääntöä

Personal trainer suosittelee testaamaan joulun alla 50 prosentin sääntöä, jonka ydinviesti on yksinkertainen: puolet riittää.

Loppuvuoden juhlinta on monelle laihduttajalle vaikeaa aikaa. Herkkuja on tarjolla paljon eikä liikunnalle välttämättä jää aikaa tai intoa. Vaikka painonhallinnassa yksittäistä kuukautta tärkeämpää on pitkäjänteinen työ, voivat ylimääräiset kilot harmittaa.

Amerikkalainen terveystoimittaja ja personal trainer Stephanie Mansour vinkkaa Today-sivustolla 50 prosentin säännöstä, joka auttaa ylläpitämään terveellistä elämäntapaa myös loppuvuoden juhlapyhinä – ilman turhaa nipottamista.

Sääntö on yksinkertainen: puolet riittää. Mistä tahansa tavoitteesta on kyse, sen eteen voi siis näin joulun alla tehdä puolet vähemmän töitä.

Näin 50 prosentin sääntö toimii

Esimerkiksi 10 000 askeleen päivätavoitteen voi puolittaa 5000 askeleeseen ilman, että tuntee olonsa epäonnistuneeksi. Pienempi tavoite on helpompi saavuttaa, mikä motivoi liikkeelle pimeyden ja kiireen keskellä. Kun lenkille on lähtenyt, saattaa treeni venähtää ja yhtäkkiä askeleita onkin ottanut yli tavoitteen.

Tai jos tapana on ollut tehdä puolen tunnin treenejä, voi liikuntasession typistää vartin mittaiseksi. Vähän on parempi kuin ei mitään, ja 15 minuutissa voi saada hien ja endorfiinit virtaamaan esimerkiksi kovatehoisella HIIT-treenillä.

50 prosentin sääntö toimii myös notkuvan ruokapöydän ääressä. Kokonaisen kakkupalan tai jättikeksin sijaan voi ottaa puolikkaan annoksen ja nauttia siitä täysin rinnoin ilman syyllisyyttä. Myöhemmin herkkua voi hakea lisää, jos siltä vielä tuntuu.

Tietoinen syöminen auttaa nauttimaan ruoasta ja sen eri ominaisuuksista: mausta, tekstuurista ja hajusta. Nautiskeleva syömistapa edistää lisäksi nälän ja kylläisyyden tunteen erottamista, jolloin ruokaa ei tule syötyä niin herkästi liikaa.

Katso videolta vinkit intuitiiviseen syömiseen eli syömiseen kehon viestejä kuunnellen. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä on intuitiivinen syöminen? 0:35

Puolittaminen sopii myös alkoholin juomiseen. Pikkujoulukautena, joulun pyhinä sekä uutenavuotena tyhjenee pullo jos toinenkin, ja kosteiden iltojen jälkeen olo on helposti vetämätön. Puolentoista viinilasillinen juominen kolmen lasillisen sijaan auttaa välttämään krapulan, jolloin energiaa jää vaikka sille 5000 askeleelle.

Älä liiku vain kaloreita polttaaksesi

Orjallinen laihdutus ja ajatus edellisillan herkuttelua kompensoivasta treenaamisesta voivat kääntyä ihmistä itseään vastaan. Vaikka paljon liikkuva voi syödä vapaammin ilman lihomisen pelkoa, ei liikuntaa kannata harrastaa vain energiankulutuksen vuoksi.

Liikunta muun muassa parantaa sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa, hillitsee stressiä, parantaa unta, torjuu masennusta, alentaa verenpainetta ja korkeaa kolesterolia, listaa Terveyskirjasto. Liikunta ehkäiseekin lukuisia sairauksia ja on hyväksi myös sairastuneille.

Liikuntaharrastuksesta kannattaa pitää kiinni talvikuukausina myös vastustuskykynsä vuoksi. Liikunta tehostaa elimistön puolustusreaktioita ja voi auttaa välttämään flunssan. Säännöllisen liikunnan on huomattu voivan suojata myös vakavalta koronalta.

– On todella monia syitä urheilla. Kaloreiden polttamisen ei pitäisi olla yksi niistä, Huffington Postin haastattelema amerikkalainen ravitsemusterapeutti Emmie Keefe sanoo.

Jos liikuntaa pitää vain keinona kuluttaa energiaa, voi tulla sysänneensä itsensä myrkylliseen ajatusmalliin. Pahimmillaan se johtaa syömishäiriökäyttäytymiseen. Lomakausinakin kannattaa siis pitää mielessä, että niin ruoasta kuin liikunnastakin pitäisi nauttia, eikä itseään soimata herkuttelusta ja löhöilystä.

Kehokin ansaitsee joulurauhan.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Onko sinun edes tarvetta laihduttaa? Helppo narukikka paljastaa terveyttä uhkaavan vyötärölihavuuden.

Lue myös:

    Uusimmat