Unettomuuteen saattaa löytyä apua liikunnasta – ajoita treenisi näin

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Videolla kerrotaan, kuinka ratkaisevalla tavalla uni vaikuttaa terveyteesi.

Liikunta parantaa tunnetusti unta. Erityisesti aamulla treenaaminen voi auttaa unettomuudesta kärsiviä, vinkkaa yhdysvaltalaisjärjestö National Sleep Foundation.

Liikunta pidentää unen kestoa ja parantaa sen laatua. Samalla urheilu auttaa lievittämään unettomuutta aiheuttavaa stressiä ja ahdistuneisuutta.

Yleisesti ottaen liikunta mihin tahansa aikaan päivästä on hyväksi ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Unen kannalta liikunnan ajoittamisella on enemmän merkitystä.

Aamutreeni käy yhteen elimistön rytmin kanssa

National Sleep Foundation neuvoo unettomuudesta kärsiviä ajoittamaan treeninsä varhaiseen aamuun. Järjestön mukaan aamuisin treenaavat ihmiset tapaavat nukahtaa helpommin kuin myöhemmin päivällä urheilevat.

Syy ilmiölle voi piillä vireystilan säätelyyn vaikuttavassa kortisolissa, selittää Business Insider. Kortisolihormonitasot nousevat tavallisesti aamulla ja laskevat iltaa kohti. Aamulla treenaaminen käy paremmin yhteen elimistön hormonivaihteluiden kanssa, sillä ruumiillinen rasitus nostaa kortisolin tuotantoa. 

Tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että aamulla treenaavat liikkuvat muita säännöllisemmin. Jos urheilutuokiota lykkää iltapäivään tai iltaan, voivat muut asiat syrjäyttää sen.

Raskas treeni illalla voi häiritä unta

Liikunta nostaa kehon lämpötilaa, kohottaa sykettä ja stimuloi hermostoa. Raskas liikunta ja sen jälkeinen raskas ateria pari tuntia ennen nukkumaanmenoa saavat elimistön herkästi käymään ylikierroksilla, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Illalla liikuntamuodoksi kannattaa valita jotain kevyttä, kuten venyttelyä tai rauhallista kävelyä.

Jos kuitenkin kokee, ettei raskaskaan urheilu illalla haittaa unta, ei iltatreenistä ole syytä luopua. Osa ihmisistä on luontaisesti aamuvirkkuja, osa taas yökukkujia, eikä elimistön vuorokausirytmiin voi juuri vaikuttaa. Oma rytminsä kannattaa kuitenkin tuntea ja liikkua silloin, kun on virkeimmillään.

Tärkeintä on, että säännöllinen liikunta on osa normaalia arkea.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat