Suomalaisten suklaan kulutus on huipussaan jouluna. Moni kuitenkin potee huonoa omatuntoa syödyistä konvehdeista. Tänä vuonna morkkiksen voi välttää, jos valitsee jälkiruokapöytään raakasuklaata.
Alkuperäiseen ruokaan ja niin kutsuttuihin superfoodeihin perehtynyt ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja on luennoinut ja vetänyt raakasuklaan valmistuskursseja ympäri Suomen ja törmännyt niillä yleiseen "suklaa on epäterveellistä" -asenteeseen.
– Kukaan ei sanoisi, että pöydälle nostamani tuotteet ovat epäterveellisiä sellaisenaan, mutta kun niistä tehdään suklaata, se muuttuu ihmisten mielikuvissa sellaiseksi. Pelkkä suklaa-sana saa ihmiset ajattelemaan, että kyse on jostain epäterveellisestä.
Raakasuklaa on vahva antioksidantti. Se sisältää muun muassa runsaasti magnesiumia, sinkkiä, kromia, kuparia, rautaa ja C-vitamiinia. Kuumentamattomassa muodossa raakakaakaossa on peräti 1 200 erilaista aktiivista ainesosaa.
Pitkälle prosessoidussa, niin sanotussa normaalisuklaassa, ei näitä terveyttä edistäviä aineita ole enää samoissa määrin jäljellä kuin prosessoimattomassa raakakaakaossa. Osa ravinteista tuhoutuu kokonaan, kun maito- tai tummasuklaata valmistetaan teollisesti korkeissa lämpötiloissa. On siis olemassa epäterveellistä mutta myös terveellistä suklaata.

