Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ilouutisia: Joulupöydän terveellisin herkku on tämä suklaa!

Raakasuklaalla makeannälkä tyydyttyy jo muutamasta konvehdista.
Raakasuklaalla makeannälkä tyydyttyy jo muutamasta konvehdista.
Julkaistu 01.12.2011 13:30

Suomalaisten suklaan kulutus on huipussaan jouluna. Moni kuitenkin potee huonoa omatuntoa syödyistä konvehdeista. Tänä vuonna morkkiksen voi välttää, jos valitsee jälkiruokapöytään raakasuklaata.

Alkuperäiseen ruokaan ja niin kutsuttuihin superfoodeihin perehtynyt ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja on luennoinut ja vetänyt raakasuklaan valmistuskursseja ympäri Suomen ja törmännyt niillä yleiseen "suklaa on epäterveellistä" -asenteeseen.

– Kukaan ei sanoisi, että pöydälle nostamani tuotteet ovat epäterveellisiä sellaisenaan, mutta kun niistä tehdään suklaata, se muuttuu ihmisten mielikuvissa sellaiseksi. Pelkkä suklaa-sana saa ihmiset ajattelemaan, että kyse on jostain epäterveellisestä.

Raakasuklaa on vahva antioksidantti. Se sisältää muun muassa runsaasti magnesiumia, sinkkiä, kromia, kuparia, rautaa ja C-vitamiinia. Kuumentamattomassa muodossa raakakaakaossa on peräti 1 200 erilaista aktiivista ainesosaa.

Pitkälle prosessoidussa, niin sanotussa normaalisuklaassa, ei näitä terveyttä edistäviä aineita ole enää samoissa määrin jäljellä kuin prosessoimattomassa raakakaakaossa. Osa ravinteista tuhoutuu kokonaan, kun maito- tai tummasuklaata valmistetaan teollisesti korkeissa lämpötiloissa. On siis olemassa epäterveellistä mutta myös terveellistä suklaata.

Hormonitkin alkavat hyrrätä

Jaakko Halmetoja
Jaakko Halmetoja

Raakasuklaan maku on kitkerämpi kuin pitkälle prosessoidussa suklaassa, mutta se on sen verran tuhtia tavaraa, että makeannälän tyydyttämiseksi riittää muutama pala.

– Raakasuklaa sisältää huomattavasti enemmän ravinteita kuin prosessoitu suklaa.

Halmetoja suosittelee raakasuklaan päiväannokseksi aluksi korkeintaan noin 50 grammaa tai 10–20 kaakaopapua.

Paitsi että raakasuklaa on terveellistä, sillä on myös paljon vaikutuksia mielialaan, joita voi verrata rakastumiseen.

– On havaittu, että raakasuklaata syöneiden aivoissa aktivoituvat samat välittäjäaineet kuin rakastuneilla, Halmetoja kertoo.

Hän kirjoittaa omilla nettisivuillaan "kaakaoflowsta", joka syntyy raakakaakaon sisältämien ainesosien kemiallisista vaikutuksista aivoissa. Yksi näistä kemikaaleista on fenyylietyyliamiini, jonka tasot nousevat, kun rakastumme tai koemme hyvää oloa urheillessa.

Ei saa marketista

Onko raakasuklaa sitten joulupöydän terveellisin herkku?

– Kyllä, mutta en puhuisi pelkästään herkusta, vaan puhtaasti terveellisestä ruoka-aineesta, Halmetoja vastaa.

Raakasuklaalaatikot eivät notku ainakaan toistaiseksi markettien hyllyillä muiden konvehtirasioiden rinnalla, mutta sitä on helppo tehdä itse. Halmetoja voi tehdä se hifistellen:

– Sain käsiini Pandan tehtaalta poistettuja hieman rikkinäisiä konvehtimuotteja. Nyt voin tehdä omia juhlapöydänkonvehteja raakasuklaasta, Halmetoja kertoo.

Halmetojan nettisivuilla on ilmaisia ohjeita raakasuklaan valmistukseen: www.raakasuklaa.com.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Martta kertoo: Kauanko piparisi säilyvät?

Tässä syylliset: Sinunkin joulupöytäsi ruokalasku on kallis

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa