Ilouutisia: Joulupöydän terveellisin herkku on tämä suklaa!

Suomalaisten suklaan kulutus on huipussaan jouluna. Moni kuitenkin potee huonoa omatuntoa syödyistä konvehdeista. Tänä vuonna morkkiksen voi välttää, jos valitsee jälkiruokapöytään raakasuklaata.

Alkuperäiseen ruokaan ja niin kutsuttuihin superfoodeihin perehtynyt ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja on luennoinut ja vetänyt raakasuklaan valmistuskursseja ympäri Suomen ja törmännyt niillä yleiseen "suklaa on epäterveellistä" -asenteeseen.

– Kukaan ei sanoisi, että pöydälle nostamani tuotteet ovat epäterveellisiä sellaisenaan, mutta kun niistä tehdään suklaata, se muuttuu ihmisten mielikuvissa sellaiseksi. Pelkkä suklaa-sana saa ihmiset ajattelemaan, että kyse on jostain epäterveellisestä.

Raakasuklaa on vahva antioksidantti. Se sisältää muun muassa runsaasti magnesiumia, sinkkiä, kromia, kuparia, rautaa ja C-vitamiinia. Kuumentamattomassa muodossa raakakaakaossa on peräti 1 200 erilaista aktiivista ainesosaa.

Pitkälle prosessoidussa, niin sanotussa normaalisuklaassa, ei näitä terveyttä edistäviä aineita ole enää samoissa määrin jäljellä kuin prosessoimattomassa raakakaakaossa. Osa ravinteista tuhoutuu kokonaan, kun maito- tai tummasuklaata valmistetaan teollisesti korkeissa lämpötiloissa. On siis olemassa epäterveellistä mutta myös terveellistä suklaata.

Hormonitkin alkavat hyrrätä

Raakasuklaan maku on kitkerämpi kuin pitkälle prosessoidussa suklaassa, mutta se on sen verran tuhtia tavaraa, että makeannälän tyydyttämiseksi riittää muutama pala.

– Raakasuklaa sisältää huomattavasti enemmän ravinteita kuin prosessoitu suklaa.

Halmetoja suosittelee raakasuklaan päiväannokseksi aluksi korkeintaan noin 50 grammaa tai 10–20 kaakaopapua.

Paitsi että raakasuklaa on terveellistä, sillä on myös paljon vaikutuksia mielialaan, joita voi verrata rakastumiseen.

– On havaittu, että raakasuklaata syöneiden aivoissa aktivoituvat samat välittäjäaineet kuin rakastuneilla, Halmetoja kertoo.

Hän kirjoittaa omilla nettisivuillaan "kaakaoflowsta", joka syntyy raakakaakaon sisältämien ainesosien kemiallisista vaikutuksista aivoissa. Yksi näistä kemikaaleista on fenyylietyyliamiini, jonka tasot nousevat, kun rakastumme tai koemme hyvää oloa urheillessa.

Ei saa marketista

Onko raakasuklaa sitten joulupöydän terveellisin herkku?

– Kyllä, mutta en puhuisi pelkästään herkusta, vaan puhtaasti terveellisestä ruoka-aineesta, Halmetoja vastaa.

Raakasuklaalaatikot eivät notku ainakaan toistaiseksi markettien hyllyillä muiden konvehtirasioiden rinnalla, mutta sitä on helppo tehdä itse. Halmetoja voi tehdä se hifistellen:

– Sain käsiini Pandan tehtaalta poistettuja hieman rikkinäisiä konvehtimuotteja. Nyt voin tehdä omia juhlapöydänkonvehteja raakasuklaasta, Halmetoja kertoo.

Halmetojan nettisivuilla on ilmaisia ohjeita raakasuklaan valmistukseen: www.raakasuklaa.com.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat