Ilokaasun päihdekäyttö lisääntynyt huolestuttavasti: Voi aiheuttaa jopa tukehtumisen

Ilokaasun päihdekäyttö on lisääntynyt viime aikoina etenkin nuorten keskuudessa Suomessa. A-klinikkasäätiön viestintäpäällikkö Aino Majava sanoo ilmiön olevan erittäin huolestuttava. Käyttö on vaarallista, sillä siihen voi jopa tukehtua.

Ilokaasu on monelle tuttu lääketieteestä, missä sitä käytetään lähinnä kivunlievityksessä, muun muassa synnytysten yhteydessä. Silloin käyttö on kuitenkin valvottua ja kaasu on sekoitettu happeen.

– Elintarvikekäyttöön valmistetussa ilokaasupatruunassa on pelkkää ilokaasua, jolloin se on hyvin voimakasta. Ilokaasun hengittäminen suoraan patruunoista voi aiheuttaa jopa hengityksen lamaantumista ja tajuttomuutta, varoittaa Majava.

Ilokaasun pitkäaikaisvaikutuksista on vain vähän tutkimuksia. Käyttöön liittyy tyypillisesti myös jälkioireita, kuten huimausta, pahoinvointia ja oksentelua.

– Silloin normaalit ensiapuohjeet eli kylkiasentoon laittaminen, raittiin ilman saaminen ja jatkohoitoon toimittaminen ovat tärkeitä.

A-klinikkasäätiön viestintäpäällikön Aino Majavan mukaan ilokaasun käyttö Suomessa lisääntyy aika ajoin. Viime kesänä Punaisen Ristin työntekijät törmäsivät aineeseen toistuvasti festivaaleilla ja tämän talven aikana käyttöhavaintoja on tehty laajasti erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Nuoret eivät tiedä tarpeeksi ilokaasun haitoista. Sitä hankkivat keskiluokkaiset tavalliset suomalaiset, monesti nuoret, joilla ei ole huumeidenkäyttötaustaa.

Ilmiön pelätään leviävän laajemmaksi ongelmaksi. Toistaiseksi poliisilla ei ole yhtenäistä kantaa siitä, miten aineen kanssa tulisi toimia ja ongelmaan puuttua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat