Ilmastokokous venynyt jo vuorokaudella, MTV paikalla Glasgow'ssa: "Monet kehitysmaat ovat edelleen erittäin tyytymättömiä"

6:23
MTV Glasgow'ssa: Köyhät maat ovat vaarassa jäädä ilman ilmastorahoitusta, vaikka ne kärsivät seurauksista eniten

Glasgow'n ilmastokokous Skotlannissa jatkuu yhä. Kehitysmaat ovat tyytymättömiä tekstiluonnokseen, josta on neuvoteltu koko päivä.

Neuvottelut Glasgow'n ilmastokokouksessa Skotlannissa ovat venyneet yliajalle, eikä päätöslauselmasta ei päästy sopuun.

Päätöslauselman luonnos julkaistiin tänään.

Seitsemältä illalla eri maiden puheenvuorot katsausistunnoissa jatkuivat yhä. 

– Täällä on nyt viimeisen kahden tunnin ajan kuunneltu eri maiden puheenvuoroja puheenjohtajamaan (Britannia) tekstiehdotuksesta. Kuulostaa siltä, että monet kehitysmaat ovat siihen edelleen erittäin tyytymättömiä ja toivoisivat siihen muutoksia, kertoo Glasgow'ssa neuvotteluja seuraava MTV Uutisten toimittaja Päivi Mäki-Petäjä.

Mäki-Petäjän mukaan kehitysmaat pitävät luonnosta kunnianhimottomana.

– Sen sijaan monet muut maat ovat valmiita hyväksymään tekstin nykymuodossaan. Kaikki toteavat, että se ei todellakaan ole täydellinen, mutta toteavat, että ei täältä sen parempaa ole saatavissa.

Eniten kiistaa aiheuttaa Mäki-Petäjän mukaan ilmastorahoitus.

– Sitä ei edelleenkään ole saatu riittävästi taattua kehitysmaille. Toinen kiistaa aiheuttava asia on lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ja tavoitteen luskottavuus. Keinoja ei monen maan mielestä ole riittävästi.

– Varmasti täältä kaikki haluaisivat pian pois valmiin sopimuksen mutta vielä on vaikea sanoa, onnistutaanko siinä tämän päivän aikana.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi STT:lle tekstiviestitse noin puoli kuudelta illalla Suomen aikaa toivovansa, että viiden jälkeen käynnistyneessä epävirallisessa katsausistunnossa pidettäisiin vain vähän puheenvuoroja, jotta loppuistunto päästäisiin pitämään vielä lauantai-iltana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja