Ilman lippua matkustaneen pojan kohtelu nosti somemyrskyn, poliisi ei aloita esitutkintaa kiinniottotilanteesta – esiselvityksen perusteella ei viitteitä rasismista tai syrjinnästä

6:55
Järjestyksenvalvojat painoivat tummaihoisen pojan maahan ja alkoi somemyrsky, johon osallistuivat julkkiksetkin – HSL ei näe toiminnassa rasismia

Poliisi pyysi esiselvityksessä lausunnot lipuntarkastajilta ja järjestyksenvalvojilta sekä tutustui saatavilla oleviin valvontakameratallenteisiin.

Helsingin poliisilaitoksen käynnistämä esiselvitys heinäkuisesta kiinniottotilanteesta Helsingin päärautatieasemalla on tullut päätökseen. Poliisi ei aloita esitutkintaa lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien voimankäyttötilanteesta.

Helsingin poliisilaitos sai heinäkuussa tutkintapyynnön, jossa pyydettiin tutkimaan, ovatko HSL:n lipuntarkastajat ja heitä avustaneet järjestyksenvalvojat syyllistyneet pahoinpitelyyn tai muuhun rikokseen.

Tutkintapyyntö koski tilannetta, jossa tummaihoinen nuori mies joutui voimankäytön kohteeksi Helsingin Rautatientorilla viime heinäkuussa. Tutkintapyynnön mukaan tapahtumassa olisi ollut rasistiset vaikuttimet.

Poliisi hankki esiselvityksessä lausunnot lipuntarkastajilta ja järjestyksenvalvojilta sekä tutustui saatavilla oleviin valvontakameratallenteisiin.

Voimakeinot eivät olleet perusteettomia

Poliisin mukaan esiselvityksen perusteella ei ilmennyt tukea tutkintapyynnössä ilmaistulle käsitykselle siitä, että lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien menettely olisi ollut oikeudetonta, ylimitoitettua tai perustunut rasistiseen vaikuttimeen.

Selvityksien sekä valvontatallenteiden perusteella ei ole syytä epäillä, että voimakeinoja olisi käytetty perusteettomasti tai ylimitoitettu niiden käyttö siten, että niitä ei olisi tapauksen olosuhteissa pidettävä puolustettavina.

Lipuntarkastajilla ja järjestyksenvalvojilla on lakiin perustuva oikeus voimakeinojen käyttämiseen tietyin edellytyksin ja asiassa ei ole syytä epäillä, etteikö näitä edellytyksiä olisi tässä tilanteessa ollut käsillä.

Asiassa ei ilmennyt poliisin mukaan tutkintapyynnössä esitetyn käsityksen tueksi myöskään seikkoja siitä, että ilmoittajan joutuminen lipuntarkastuksen tai sittemmin voimakeinojen käytön kohteeksi olisi johtunut tämän ihonväristä tai mistään muustakaan kielletystä syrjintäperusteesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja